Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podrobný program semináře NOVINKY VE ZDRAVOTNÍ TECHNICE - 2009

Na každornočním semináři STP tentokrát zazní např. potřeba vody v hodnocení energetické náročnosti budov, připravovaná novela vyhlášky 148/2007 Sb., energetická náročnost termodesinfekce, úspory termostatickými bateriemi, riziko a požadavky při využívání dešťových vod, nové normy pro vnitřní plynovody.

Snížení uvažované potřeby vody vede sice k lepšímu ohodnocení budovy dle vyhlášky 148/2007 Sb., ale v řadě případů nemá reálný základ a je tedy velkým rizikem. Jak pracovat s energetickou náročností termodesinfekce a úsporami termostatickými bateriemi? Co očekávat od připravované novely vyhlášky 148/2007 Sb.? Jak stanovit riziko a požadavky při využívání dešťových vod? Co přináší nové předpisové řešení odběrných plynových zařízení? Seminář pořádá každoročně Společnost pro techniku prostředí a vždy se jedná o rekapitulaci novinek aktuálních i připravovaných v nejbližší době. V letošním roce se seminář koná:

11. 3. 2009 Praha - Masarykova kolej ČVUT, Thákurova 1, Praha 6 - Dejvice
12. 3. 2009 Brno - Hotel International, Husova 16

PROGRAM SEMINÁŘE:

08.30 Prezence
09.00 Zahájení
09.15 I. blok - vodovod
  • Ing.Miroslav Urban, ČVUT Praha: Energetické hodnocení budov - dopady pro vnitřní vodovod, aktuální stav využívání vyhlášky č. 148/2007 Sb.
    Před rokem jsme na semináři přinesli první informace o nové legislativě a vlivu na profesi ZT. Nyní jsou známy první skutečné dopady a zároveň je připravována novela vyhláška 148/2007. Co očekávat od připravované novely?

  • Dr.Zdeněk Pospíchal, qzp Brno: Kde hledat úspory v přípravě teplé vody pro praxi i pro hodnocení energetické náročnosti budov
    Snížení uvažované potřeby vody vede sice k lepšímu ohodnocení budovy, ale v řadě případů nemá reálný základ. Uvažovaná hodnota musí být obhajitelná. Kde tedy hledat úspory v systémech přípravy teplé vody? 20 - 30% úspor energií může dosahovat každý. Jak pracovat s energetickou náročností termodesinfekce, úsporami termostatickými bateriemi a návratností jejich instalace, praktické příklady spotřeby vody v konkrétních budovách.

  • Ing.Jakub Vrána, VUT Brno: Novinky v legislativě, pokračování zpracování ČSN EN 806 a důsledky pro současnou normu ČSN 73 6660
    Existuje konečný návrh EN 806-4. Protože některé části EN 806-4 (např tlakové zkoušky) jsou v rozporu s ČSN 73 6660, vyžádá si zavedení EN 806-4 změnu ČSN 73 6660. Z rozborového úkolu vyplyne co bude třeba měnit nebo rušit a následně vznikne změna Z3 ČSN 73 6660.

  • Jiří Hýsek, Kemper: Armatury pro zabezpečení vnitřního vodovodu, nový SW pro návrh vnitřního vodovodu

  • Ing. David Šídlo,Grundfos: nový výrobek - generátor chlórdioxidu OXIPERM PRO, který je vyvinut speciálně pro dezinfekci teplé vody v boji proti Legionelle
12.30 II. blok - kanalizace
  • Ing.Tatiana Sklenárová, VUT Brno: DESAR koncept, problematika dešťové vody a znovuvyužívání odpadní vody
    Téma využívání odpadních vod: Jednotlivé koncepty DESAR (Decentralised sanitation and reuse)nabízejí různé varianty dělení odpadních vod z domácností (černá, šedá, hnědá, žlutá voda).

    Téma využívání dešťových vod: Přibližně 50% z průměrné spotřeby pitné vody/os nevyžaduje kvalitu pitné vody. Dešťové vody jsou znečištěné chemicky a mikrobiologicky, představují tedy v určité míře riziko a je třeba specifikovat použití a k němu odpovídající požadavky.

  • Ing.Lukáš Mudroch, Glynwed: Vsakování dešťové vody - praktické zkušenosti a nabídka řešení

  • Tom Zelený, HL informační kancelář ČR: novinky v sortimentu kanalizačních armatur

  • Legislativa
14.30 III. blok - plyn
  • ing. Miroslav Burišin - Agentura ČSTZ s.r.o.: Nové předpisové řešení odběrných plynových zařízení podle ČSN EN 1775, TPG 704 01; změny proti předchozímu stavu

  • ing. Jiří Buchta, CSc - České sdružení pro technická zařízení: Nové materiály a technologie pro plynovody v budovách, řešení specifických požadavků; poruchy, nehody a havárie plynových zařízení a technická řešení pro jejich předcházení
15.00 Diskuse
15.30 Předpokládaný závěr semináře

Generální partner semináře:

Partneři semináře:

Jako v předchozích ročnících tohoto semináře mají i letos pedagogové vyučující příslušný odborný předmět vstup zdarma.

Přihlášku naleznete zde.

 
 
Reklama