Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developerské projekty s nízkou energetickou náročností

Období, kdy ještě před realizací stavby byla stavba prakticky prodána, je minulostí. Většina budoucích projektů bude muset své zákazníky přesvědčit, že poskytují přesně to, co zákazník požaduje včetně nízké spotřeby energií.

Ještě nedávno při výběru nemovitosti byly hlavní kriteria pořizovací cena, velikost a lokalita. V současnosti začíná nabídka převyšovat poptávku, takže se začne projevovat zdravá konkurence mezi developery. Vysoké ceny energií vyhnané vzhůru drahou ropou zůstávají vysoké díky mnoha faktorům (bohužel i monopolním a administrativním) i při současném poklesu cen ropy. Tyto energie tvoří velkou část nákladů na bydlení a jejich minimalizace umožní rychlejší nebo jistější splácení případné hypotéky, nebo i možnost nákupu dražší nemovitosti. Pro developery jsou úsporné projekty zárukou lepší prodejnosti nebo pronajímatelnosti, proto se začali zabývat spotřebou energií již ve fázi architektonického návrhu, kdy je to nejefektivnější. Jako příklad je možno uvést tiskové zprávy dvou developerů:

1. Trendy v nízkoenergetickém bydlení

Současné trendy v bydlení v ČR

Zejména v posledním roce se trh s byty v ČR výrazně mění. Mezi developery je větší konkurence, v některých lokalitách již nabídka vyrovnala poptávku a oblasti energetických úspor pomohl výrazný nárůst cen energií. To vede nejen k segmentaci trhu, tlaku na kvalitu nově stavěných projektů, ale také k implementaci energeticky úsporných řešení. Obrat nastal také v nákupním chování klientů. "Zákazníci k nám přicházejí již obeznámeni se základními informacemi o nízkoenergetických stavebních řešeních nejen na úrovni uživatelské, ale i technické," říká Ing. Jan Řežáb, jednatel společnosti JRD.

Pro stavebníky je realizace nízkoenergetických domů podstatně náročnější než u běžné výstavby. I zde můžeme zaznamenávat trendy, jejichž cílem je zpříjemnit a ještě více zúspornit budoucí užívání staveb. Mezi klíčové trendy současnosti patří:

  • Důraz na kvalitní řešení detailů a neprůvzdušnost stavby
  • Důraz na akumulační schopnosti konstrukcí
  • Kvalitní okna (ideálně s trojskly) orientovaná na jih
  • Pohodlné bydlení v létě a s tím související využívání automatických systémů stínění oken
  • Decentralizované systémy větrání s rekuperací
  • Decentralizovaný systém solárního ohřevu teplé vody
  • Jednoduchost ovládání pro budoucí uživatele bytů

Od ledna 2009 bude v České republice zavedena významná novinka - povinnost uvádět energetické štítky na nově postavených nebo zrekonstruovaných budovách. Pomocí těchto štítků bude moci každý kupující, nájemník nebo stavebník snadno zjistit, kolik ho bude stát energetický provoz nemovitosti. Budovy jsou rozděleny do kategorií A až G podle měřené spotřeby energie na podlahovou plochu (kWh/m2), domy s horším energetickým hodnocením než C by vůbec neměly dostat stavební povolení. Zařazení do energetické třídy A, tedy mimořádně úsporné, znamená v případě bytového domu s měrnou spotřebou energií vždy nižší než 43 kWh/m2/rok.

Projekty

Viladomy U Obory

Na jaře 2009 bude zahájena výstavba nízkoenergetického bytového areálu Viladomy U Obory v pražské Uhříněvsi. Tato městská část nabízí krásné bydlení v klidu a zeleni na jihovýchodním okraji Prahy a v posledních letech se stala velmi žádanou příměstskou lokalitou pro bydlení. Hlavní příčinou je neustále se rozrůstající a zkvalitňující občanská vybavenost v kombinaci s dobrou dopravní dostupností do centra.

 

Domy jsou umístěny v nejklidnější části této lokality, v příjemném prostředí zástavby rodinných domků s přímým propojením do místního parku Obora a možností procházky až k Podleskému rybníku. Areál tvořený třemi viladomy nabídne 37 bytů o velikosti 2+kk až 4+kk s velkorysými předzahrádkami, balkóny či terasami. Dokončen by měl být v první polovině roku 2010. Celý projekt je navržen z velmi kvalitních materiálů, což také potvrzuje energetický štítek v třídě ENB - A (velmi úsporná). Architektem tohoto projektu jsou architekti z kanceláře RH-Arch.

Nízkoenergetický bytový areál Dolní Měcholupy IV

V pražské městské části Dolní Měcholupy v tuto chvíli roste dosud největší nízkoenergetický bytový areál Dolní Měcholupy IV. Dokončen bude na jaře roku 2009. Budoucím obyvatelům nabídne 43 bytů o velikosti 1+kk až 4+kk. Komplex je umístěn v ulici Na návsi, uprostřed přírody, ale v místě s velmi dobrým dopravním spojením do centra Prahy. Velkou výhodou je bezbariérové řešení domu a vybavení výtahem s nástupní stanicí v podzemních garážích. Soukromí obyvatel zajišťuje uzavřený zatravněný pozemek se vzrostlými stromy. Tento projekt je od zahájení výstavby téměř vyprodán. V současné době zde zbývá k prodeji pouze 1 byt a komerční prostor pro umístění kavárny.

 

Kromě nejmenších bytů, které budou vybaveny větráním s rekuperací, nabídnou všechny byty teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla jednotkami DUPLEX společnosti ATREA. Střechy nad schodišti budou osazeny solárně termickými kolektory napojenými na zásobníky ohřevu teplé vody, jižní části šikmých střech pak fotovoltaickými systémy o celkovém instalovaném výkonu cca 25 KWp.

V Nízkoenergetickém areálu Dolní Měcholupy IV budou ve spolupráci s ČVUT v rámci programu aplikovaného výzkumu "Trvalá prosperita" realizovány 2 výzkumné úkoly: instalace měřící soustavy v bytě a následné měření a instalace soustavy kombinovaných solárně-termicko-fotovoltaických kolektorů.

V projektu bude realizován i jeden energeticky nulový byt o velikosti 175 m2 a zahradou 700 m2, v níž bude uložen solankový zemní výměník. Cílem této realizace je vyzkoušet si "extrémní přístup" k úsporám energií při provozu bytu a sledování mnoha parametrů za jeho provozu. "Od této realizace si slibujeme teoretické i praktické ověření těchto investičně maximalistických řešení s ohledem na efektivnost investice, zvýšení uživatelského komfortu, energetickou návratnost jednotlivých prvků a jejich reálné využití při provozu. K tomu nám pomůže instalace poměrně náročného systému měření energetických toků společně s ČVUT Praha ve více než 40 měřených místech," říká Ing. Jan Řežáb, jednatel společnosti JRD. Akumulační nádrž je centrem vytápěcího a větracího systému. Budou zde proto sledovány všechny energetické vstupy a výstupy. Jako energetické vstupy, tedy zdroje energie, jsou napojeny: okruh teplovodních solárních kolektorů, okruh s výměníkem v krbové vložce, elektrické patrony. Jako výstupy, tedy odběratelé energie, budou sledovány: systém průtočného ohřevu teplé vody, výměník ve vzduchotechnické jednotce a dále teplota po výšce akumulační nádrže. Centrální akumulační nádrž a navržené teplovzdušné vytápění v tomto bytě zajišťuje úzké spojení mezi vytápěním a vzduchotechnikou. Sledování bude zaměřeno na základní hodnoty pro vyhodnocení a odhad celkové energetické bilance bytu, chování a vliv uživatelů na provoz a přínos solankového výměníku. Měření budou zaměřena na: solankový okruh, čerstvý vzduch, teplotu v interiéru, větrací vzduch, odvětrávaný vzduch, kvalitu vzduchu - CO2.


Schéma energetické soustavy "nulového" bytu

Vily Dolní Měcholupy V a Vila Dolní Měcholupy VI

Přímo na Nízkoenergetický bytový areál Dolní Měcholupy IV bude navazovat projekt Vily Dolní Měcholupy V tvořený dvěma samostatnými nízkoenergetickými vilovými domy se sedmi bytovými jednotkami o velikosti 2+kk až 4+kk. Tento projekt také nabídne jednu absolutní novinku, kterou je energeticky pasivní byt "na zkoušku". Ing. Jan Řežáb ze společnosti JRD k této novince říká: "Pasivní byt "na zkoušku" jsme se rozhodli realizovat s naším spoluinvestorem, společností ATREA, z důvodu zvyšování povědomí o nízkoenergetickém a energeticky pasivním bydlení. Pasivní byt "na zkoušku" bude určen ke krátkodobému, maximálně týdennímu, pronájmu. Klienti, ale i odborná veřejnost si budou moci v praxi vyzkoušet výrazné zvýšení kvality vnitřního prostředí dané použitím vyspělých technologií. Sloužit by měl především zájemcům o takovéto byty z řad laiků i odborníků." Architektonický návrh bytu a jeho energetickou náročnost ověřila společnost Ekowatt. Vily Dolní Měcholupy V budou dokončeny v září 2009.

 

Pouze o několik ulic dál vyroste také nízkoenergetická Vila Dolní Měcholupy VI. Ta nabídne 8 bytů o velikosti 2+kk až 4+kk vybavených terasou nebo předzahrádkou.

Spotřeba na Dolní Měcholupy VI
kWh/m2/rok
Standard
kWh/m2/rok
Úspora
kWh/m2/rok
Úspora
Kč/ 80 m2/rok
(kWh=2,08 Kč)
Vytápění 4,1 64,5 60,4 10 044
Chlazení 0,0 0,0 0,0 0
Příprava TV 11,1 28,5 17,4 2 897
Osvětlení 5,1 5,1 0,0 0
Pomocná energie 2,2 1,9 -0,2 -40
Celkem 22,5 100,0 77,5 12 901

2. Kancelářská budova Nordica Ostrava získala od Evropské komise jako první budova v ČR certifikaci programu GreenBuilding.

Skanska Property Czech Republic, významný developer komerčních nemovitostí, oznámil, že její nově dokončovaná kancelářská budova Nordica Ostrava získala od Evropské komise jako první budova v ČR certifikaci programu GreenBuilding.

 

GreenBuilding je dobrovolný program Evropské komise, který vznikl začátkem roku 2005 s cílem zlepšit využití potenciálních úspor energie v nerezidenčních budovách. Certifikovaná budova musí splňovat podmínku minimálně 25% úspory spotřeby energie oproti energetickým normám v dané zemi. Administrativní budova Nordica Ostrava má na základě výpočtu o 30 % nižší spotřebu energie, než stanovují české normy.

Certifikace programu GreenBuilding byla budově Nordica Ostrava udělena především za její energetickou účinnost a citlivý přístup k životnímu prostředí od počátečního návrhu projektu až po samotný provoz a správu budovy.

První kancelářská budova, která získala certifikát GreenBuilding byla naše kancelářská budova ve Švédsku - Hagaporten 3 v roce 2007. Jsme hrdí, že právě i naše budova Nordica Ostrava získala první certifikát GreenBuilding v České republice a já jsem přesvědčený, že její energetická účinnost, snížená produkce CO2 a šetrnost k životnímu prostředí bude oceněno hlavně nájemci, řekl ředitel Skanska Property Czech Republic Rikard Henriksson.

Kancelářská budova Nordica Ostrava je kompaktního tvaru, použitá tepelná izolace konstrukce má větší tloušťku než jakou požadují normy a speciální fasáda se stínícím zařízením snižuje nežádoucí tepelné zisky. Velký důraz byl kladen na vzduchotěsnost obálky budovy. Pro vytápění je použito dálkové vytápění a další úspory energie je dosaženo díky ventilačnímu systému navrženému na malé rychlosti proudění vzduchu. Systém používá frekvenčně řízené ventilátory a výměníky tepla pro rekuperaci tepla. Centrální systém chlazení používá vysoce účinné prvky a další úspory jsou dosaženy chlazením venkovním vzduchem. Podzemní garáže jsou větrány a temperovány vzduchem odváděným z kancelářských prostor. Dostatečný podíl přirozeného osvětlení a použití úspornějších světelných zdrojů přispívá k vyšší celkové hospodárnosti budovy. Cílem developera, Skanska Property Czech Republic, je přispět k udržitelnému rozvoji použitím inteligentních konstrukčních řešení, materiály a procesy. Tato snaha je dobře doložena faktem, že společnost dostala certifikát ISO 14001 již v roce 2000.

Budova byla navržena Švédskými architekty ze studia Tengbomarkitekter jehož hlavní architekt je v Ostravě narozený architekt Ivan Krejčí. Projekt kombinuje místní tradici účelnosti a jednoduchosti s prvky Nordické architektury - to byl důvod, proč budova byla nazvána Nordica Ostrava. "Mým hlavním záměrem bylo navrhnout budovu, která by sloužila svému účelu a byla snadno srozumitelná. Chtěl jsem, aby uživatelé měli příjemný pocit, když půjdou ráno do práce. Také jsem chtěl, aby budova působila teple, byla světlá, byla podle současného stavu techniky a zároveň esteticky příjemná. To je něco co zasluhuje nejvyšší pozornost na našem projektu," říká Krejčí, který uvítal příležitost se vrátit do rodného kraje díky tomuto projektu. Kromě Tengbornarkitekter přispělo k projektu i studio Qarta Architektura a architekti David Wittassek a Jiří Řezák.

Pozn.: částečně přeloženo z anglického originálu.

 
 
Reklama