Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora energetických úspor pro podnikatele - program Eko-energie

Článek popisuje Program Eko-energie, který je určen pro podnikatele na komplexní projekty v oblasti energetického hospodaření, tedy nejen zateplování, ale také zavedení alternativních zdrojů výroby energie (např. tepelná čerpadla, fotovoltaické články, bioplyn), kogenerace, rozvody tepla, regulace. Obor podnikání není v tomto případě omezen (kromě vybraných odvětví - stavba lodí, ocelářský průmysl atd...). Takže je z něj možné financovat například zavedení tepelného čerpadla pro podnikatele provozujícího lázně.

Veřejní žadatelé mají vlastní dotační titul v rámci OP Životní prostředí, oblast podpory 3.1 - Výstavba a rekonstrukce zařízení na využití OZE na výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby a oblast podpory 3.2 - Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry. Z tohoto opatření je možné například financovat kogenerační jednotku pro ohřev městského bazénu.

Ceny energií pravidelně stoupají k novým vrcholům a stále více znepříjemňují podnikům život. Pokud se dnes zeptáte kteréhokoli podnikatele nebo ředitele podniku na nejtěžší problémy se kterými se potýká, zcela určitě jmenuje na prvním místě vysoký kurz koruny a hned vzápětí vysoké náklady na elektrickou a tepelnou energii. Snížit provozní energetické náklady je cílem většiny podnikatelů. Podniky často uvažují o zateplení výrobních hal a snížení úniků tepla, změně způsobu vytápění nebo o využití odpadní energie. Ne každý ale ví, že může získat podporu z fondů EU na realizaci těchto úsporných opatření.

Podnikatelé a podniky mohou získat podporu na zateplení a realizaci energetických úspor z programu Eko-energie, Operačního programu Podnikání a inovace. Tento operační program je řízen a spravován Ministerstvem průmyslu a obchodu prostřednictví agentury Czechinvest.

Příjem žádostí o podporu z programu Eko-energie, stejně jako ostatní dotační programy, je vyhlašován formou výzvy k podávání žádosti o podporu. Každá výzva k podávání žádostí obsahuje zejména:

  1. termín vyhlášení
  2. termín odevzdání žádosti o podporu
  3. objem finančních prostředků na podporu, určených pro danou výzvu
  4. upřesňující podmínky pro danou výzvu na žadatele a předkládaný projekt

Vyhlášení výzvy k podávání žádosti o podporu z programu Eko-energie se připravuje na říjen letošního roku.

Projekt zateplování a energetických úspor pro podnikatele

Co vše je možné podpořit:

  • zlepšování tepelně technických vlastností budov
  • modernizace zařízení na výrobu energie
  • modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny a tepla
  • zavádění a modernizace systémů měření a regulace
  • využití odpadní energie v průmyslových procesech
  • zvyšování energetické účinnosti zaváděním kombinované výroby elektřiny a tepla

Jaké jsou způsobilé výdaje projektu:

  • rekonstrukce či modernizace staveb
  • novostavby
  • omezený nákup pozemků a staveb
  • stroje a zařízení
  • projektová dokumentace stavby
  • dlouhodobý nehmotný majetek (zejména potřebný software atp.)

Co musí splňovat žadatel?

O dotaci z programu Eko-energie mohou žádat všechny podnikatelské subjekty s výjimkou vybraných odvětví, kde není povolena veřejná podpora (např. uhelný a ocelářský průmysl, stavba lodí, doprava a další).

Další podmínky na žadatele o dotaci:

  • vede účetnictví
  • žadatel musí jednoznačně prokázat vlastnická nebo jiná práva k nemovitostem a pozemkům, kde bude projekt realizován. Z tohoto pohledu musí být případný pronájem pozemků a budov, v rámci kterých je projekt realizován, zajištěn na dobu nejméně 3 let od data předpokládaného ukončení realizace projektu.

Finanční zdraví žadatele

Podnikatel, který žádá o dotaci z programu Eko-energie, musí prokázat finanční zdraví. Finanční zdraví žadatele se dokládá finančními výkazy za poslední 2 uzavřená účetní období a poslední uzavřené čtvrtletí. Na základě předložených finančních výkazů se vypočte rating žadatele. Pokud rating žadatele je alespoň C+, splňuje podnikatel podmínku finančního zdraví.

Pokud je žadatel začínajícím podnikatelem a nemá uzavřena 2 účetní období, může doložit podmínku finančního zdraví smlouvou o ručení za realizaci a udržitelnost projektu s jiným, kapitálově silným podnikatelským subjektem.

Formy a výše podpory

Formami podpory jsou dotace nebo podřízený úvěr s finančním příspěvkem.

Dotace:

Maximální výše dotace u zvyšování účinnosti při výrobě a spotřebě energie byla v minulé výzvě 40 % způsobilých výdajů. V další výzvě by se procentuální výše podpory neměla výrazně lišit.

Minimální absolutní výše dotace činí 0,5 mil. Kč. Maximální absolutní částka dotace může činit 100 mil. Kč.

Podřízený úvěr s finančním příspěvkem:

  • Je poskytován ve výši až 50 mil. Kč s pevnou úrokovou sazbou 1 % p.a.
  • Doba splatnosti sjednaná k datu jeho poskytnutí je maximálně 15 let a odklad splátek jistiny úvěru je maximálně 8 let (období podřízenosti).
  • Výše úvěru nesmí přesáhnout 75 % předpokládaných způsobilých výdajů projektu.

Jak postupovat při podávání žádosti?

Základní postup při podávání žádosti o podporu je obdobný ve všech programech Operačního programu Podnikání a inovace.

Žádost o dotaci se podává na Czechinvestu prostřednictvím internetové aplikace eAccount. Veškerý kontakt při podávání žádosti, všech příloh a dokumentů i následná komunikace s projektovým manažerem probíhá elektronicky. Přístup v eAccountu je zřízen na základě kvalifikovaného elektronického podpisu žadatele. Podávání žádostí o dotaci, povinných i nepovinných příloh a dokumentů je vždy autorizováno elektronickým podpisem. Vkládané údaje o žadateli jsou porovnávány s veřejně přístupnými rejstříky (obchodní rejstřík, ARES).

Vlastní žádost o dotaci se podává ve 2 krocích. Registrační žádost obsahuje základní informace o žadateli, stručný popis projektu a finanční výkazy žadatele za poslední 2 účetní období a aktuální čtvrtletí. U Registrační žádosti se hodnotí finanční zdraví žadatele, tedy jeho schopnost projekt realizovat a dále zda žadatel i projekt splňují kritéria přijatelnosti projektu. Pokud Czechinvest potvrdí přijatelnost Registrační žádosti, může žadatel začít připravovat Plnou žádost o dotaci, která obsahuje mnohem podrobnější informace o projektu a řadu povinných příloh včetně studie proveditelnosti projektu, stavební projektové dokumentace a energetického auditu.

Datum potvrzení přijetí Registrační žádosti je pro žadatele důležité z hlediska způsobilosti výdajů projektu. Jakékoli výdaje projektu před tímto datem není možné zahrnout mezi způsobilé výdaje projektu. Teprve od tohoto data může žadatel objednávat, účtovat a hradit výdaje, které chce proplatit v rámci dotace na projekt. Užitečné je to především při plánování projektu, neboť zpracování projektové dokumentace i energetického auditu patří mezi způsobilé výdaje projektu, ovšem teprve od data potvrzení Registrační žádosti.

Plná žádost o dotaci obsahuje podrobné informace o projektu, jeho přínosech, nákladech, plánovaných úsporách a o jeho reálnosti. Všechny podané žádosti vyhodnotí zaměstnanci Czechinvestu ve spolupráci s nezávislými hodnotiteli. Úspěšné projekty získají závazný příslib financování, který je podmíněn splněním parametrů a podmínek ze žádosti o dotaci. Dotaci získá žadatel až po realizaci projektu a prokázání splnění všech podmínek.

Časový sled průběhu získání dotace na projekt energetických úspor z programu Eko-energie je na obr. 1.


Obr. 1. Časový sled získání dotace

Jaké jsou zkušenosti a doporučení při přípravě projektu energetických úspor

Při posuzování projektu energetických úspor je klíčový dopad projektu na životní prostředí, jeho ekonomická návratnost a také komplexnost přijatých opatření. Součástí projektu by kromě zateplování mělo být také využití druhotných zdrojů energie, modernizace výroby nebo rozvodů tepla nebo kombinovaná výroba elektřiny a tepla. Ekologické přínosy projektu se určují na základě nákladů na snížení emisí CO2/rok. Ekonomická efektivnost se měří na základě návratnosti investičních nákladů projektu.

V minulé výzvě bylo podáno 139 registračních a následně 95 plných žádostí, hodnoceno bylo 71 žádostí. Seznam schválených žádostí o dotaci zatím nebyl zveřejněn.

Program Eko-energie podporuje podnikatele při zavádění energetických úspor a využití alternativních zdrojů energie. Pokud zvažujete zateplení nebo jiná úsporná opatření, příp. výrobu tepla nebo elektřiny z alternativních zdrojů energie, je možnost získání dotace z tohoto programu velice zajímavou příležitostí. Náklady na přípravu žádosti o dotaci se všemi potřebnými podklady nejsou velké. Získání podpory může naproti tomu vlastní realizaci úsporných opatření výrazně zlevnit.

 
 
Reklama