Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VEKRA rozšiřuje výrobu dřevěných výplní otvorů

Investoři mají v současné době tendence slučovat firmy zaměřené na výrobu oken a dveří v rozsáhlejší celky, aby mohli pokrýt co nejširší spektrum zakázek z pohledu velikosti i pestrosti produktů. Společnost VEKRA, jeden z podniků uskupení Window Holding, i proto nyní otevírá novou výrobní provozovnu ve Staré Pace a má tak příležitost stát se největším výrobcem dřevěných oken na území ČR.

Výroba oken a dveří je stále ještě velmi perspektivní oblastí. V ČR je v současnosti zejména výroba dřevěných výplní otvorů roztříštěna do velkého množství menších podniků. Z toho vyplývá i poměrně malá schopnost těchto firem pokrýt v krátké době objektové poptávky s několika stovkami nebo tisíci kusů. "Výroba dřevěných oken v ČR je atomizována mezi stovky menších výrobců a ani největší z nich nejsou schopni uspokojit poptávku po dřevěných oknech v kratších dodacích termínech. Lhůty jsou více než dvouměsíční," upřesnil situaci na trhu dřevěných oken Jan Čajan ze společnosti Window Holding Czech a vysvětlil současný záměr investorů sdružovat velké a renomované společnosti na výrobu oken do ještě větších celků.

Právě Window Holding Czech je jedním z průkopníků, který nyní sdružuje již dva velké české výrobce oken, jihočeský OTHERM a středočeskou společnost VEKRA. "Právě společnost VEKRA masivně investovala do výroby dřevěných oken a zahájila provoz nového výrobního závodu ve Staré Pace," řekl Vladislav Veselý ze společnosti VEKRA. Závod ve Staré Pace se může ve velmi krátké době stát největším výrobcem dřevěných oken v Čechách. V jednosměnném provozu se zde počítá s výrobou 25 000 dřevěných oken ročně, ve dvousměnném provozu až s dvojnásobkem. "K tomu je ještě nutno připočítat kapacitu výrobního závodu, kterou disponuje VEKRA ve Velkém Meziříčí, tj. dalších 25 000 oken," doplnil Vladislav Veselý.

Nová provozovna ve Staré Pace bude při plném provozu poskytovat pracovní uplatnění pro 85 výrobních dělníků a deset technicko-hospodářských zaměstnanců. V současné době zde již probíhá zkušební provoz, tedy testování technologie, naprogramování veškerých obráběcích strojů na různé druhy profilů pro výrobu dřevěných oken, zavádění nového výrobního programu, zaučení nových pracovníků. Výroba "ostrých" zakázek se tak prolíná s testováním.

 

Obrázky nové výrobní haly ve Staré Pace

Areál ve Staré Pace má celkovou plochu asi 5,5 ha. Dnes zde stojí celkem již čtyři haly, tři produkční a jedna skladová. Náklady na stavební část nové investice, tj. produkční haly na dřevěná okna a skladovací haly, činily asi 75 milionů korun. Investice do moderní technologie si vyžádala více než 70 milionů korun. Produkční hala o rozloze 4200 m2 pro výrobu dřevěných oken je nejmodernější provozovnou v ČR. Technologické zázemí představuje zejména dřevoobráběcí centrum Windor 100, první stroj svého druhu na českém území. Při jednom průběhu vstupního materiálu dochází na této výrobní lince až k devíti operacím (řezaní, vrtání, dlabání, frézování...).

Denní kapacita výroby plastových oken ve Staré Pace je 900 kusů jednokřídlových oken, přičemž dřevěných oken lze vyrobit až 160 okenních jednotek, obojí při dvousměnném provozu. Technologie umožňuje vyrábět nejen standardní dřevěná okna s hloubkou profilu 68 nebo 78 mm, ale obráběcí centrum může připravit i polotovary pro okna kastlová (špaletová). Ty mají vynikající vlastnosti z pohledu požadavků stavební fyziky (zejména útlum hluku) a také mohou být plnohodnotnými estetickými replikami původních, třeba již vysloužilých oken v městských jádrech.

Profil společnosti VEKRA

Od svého založení v roce 1991 patřila VEKRA mezi vedoucí firmy v produkci plastových oken, po roce 2000 nastal prudký rozvoj společnosti, který byl spojen s nárůstem poptávky po tomto druhu zboží. VEKRA masivně investovala do svého rozvoje a postupně rozšiřovala i spektrum svých výrobků. V současnosti VEKRA vyrábí výplně otvorů z PVC rámů, dřeva a hliníku.

Na závěr pár fotografií ze slavnostního otevírání nové výrobní haly:

 

 

 

 
 
Reklama