Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Informace pro uživatele harmonizovaných norem pro výtahy

V roce 2007 dokončila pracovní skupina pro výtahy při evropské komisi spolu s notifikovanými osobami pro výtahy dlouholetou činnost, která se vázala ke směrnici pro výtahy vydané v roce 1995 pod číslem 95/16/ES.

To vyústilo ve schválení dokumentu (GUIDE) pro použití v širokém rozsahu uživatelů.

Péčí Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví byl tento dokument přeložen a je k dispozici pro širokou odbornou veřejnost na stránkách ÚNMZ pod adresou www.unmz.cz v sekci sborníky technické harmonizace v seznamu svazků od 11.2004 pod názvem "Zásady uplatňování směrnice pro výtahy 95/16/ES".

Pokud budete při prohlížení dokumentu připojeni k Internetu dostane se vám řady odkazů a příležitostí podívat se na aktuální dokumenty, které jsou v přímé souvislosti se zmiňovanými "Zásadami" formou odvolávek, kdy se můžete podívat na řadu dokladů, které se jinak těžko hledají, protože jsou rozptýleny na řadě webových stránek. Některé z dokladů na takto otevřených stránkách jsou i v češtině, ostatní jsou v anglickém jazyce.

Vydáním tohoto překladu je učiněn další krok k jednotné interpretaci a používání předpisů.

Další informace se týká norem pro výtahy, konkrétně ČSN EN 81-1 a 81-2, kdy vydavatel těchto a ostatních ČSN, totiž Český normalizační institut vydá konsolidovaná znění těchto norem se všemi jejich změnami a dodatky jako ucelené, kompletní normy.

Do těchto norem budou zahrnuty i interpretace, které byly na žádost jednotlivých členských států vypracovány (v ČR vydáno jako ČSN P CEN/TS 81-29) a nejen to, v příloze těchto norem budou i interpretace, které dosud nikde a nikdy v České republice nebyly vydány.

Vydání těchto konsolidovaných znění se předpokládá v průběhu II-III. čtvrtletí roku 2008.

 
 
Reklama