Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplo zdraží v průměru o 10,25 % díky novým daním

Teplárenské sdružení České republiky vyhodnotilo údaje svých členů ohledně nárůstu cen dálkového tepla v roce 2008. Podle odhadu členů Sdružení domácnosti v České republice příští rok zaplatí v průměru za dálkové teplo o 10,25 % více než letos. To představuje nárůst ze 400 na 441 Kč za 1 GJ (gigajoule) dodaného tepla pro vytápění nebo ohřev vody.

Domácnost napojená na dálkové teplo průměrně ročně spotřebuje 50 GJ. Odběratelé tak letos zaplatí za teplo v průměru 22 050 Kč za rok, což je o 2 050 Kč více, než předchozí sezónu.

Dominantním faktorem zdražení je růst daní, které se na meziročním navýšení ceny podílí 51 procenty. Z navýšení ceny tepla v roce 2008 tvoří zvýšení DPH a spotřební ekologická daň 21 Kč/GJ. Státní pokladně tak průměrně každá domácnost napojená na teplárny přispěje, při roční spotřebě 50 GJ, na daních za teplo pro vytápění a ohřev vody 1050 Kč navíc za rok.

Zbytek navýšení připadá na meziroční zdražení paliv, zvýšení nákladů na údržbu, opravy, mzdy a další provozní náklady tepláren. Tato složka zdražení nevybočuje z průměru meziročního nárůstu cen tepla v posledních pěti letech.

V důsledku souběhu zvýšení daní a průběžného navýšení ceny se jedná o nejvyšší meziroční zdražení tepla od roku 1998, kdy došlo ke zrušení dotací na dálkové teplo a výraznému zvýšení cen zemního plynu jako paliva. Cena tepla v roce 1998 meziročně stoupla dokonce o 52 Kč/GJ. Od té doby, se pohybovalo meziroční zvýšení ceny tepla od 1 do 32 Kč/GJ, průměrně o 12 Kč/GJ/rok.

Meziroční navýšení ceny tepla bez daní z 381 na 400 Kč/GJ o 19 Kč/GJ: + 5,0 %
Meziroční navýšení ceny tepla s daněmi ze 400 na 441 Kč/GJ o 41 Kč/GJ: + 10,3 %

Meziroční nárůst ceny tepla
Meziroční nárůst ceny dálkového tepla: +41 Kč/GJ
Procentuální vyjádření nárůstu ceny dálkového tepla: 10, 25 %
Podíl nově zavedených daní na tomto nárůstu: 51 %
Koncové ceny tepla v roce 2008 a 2007
Průměrná cena dálkového tepla v roce 2008 včetně 9% DPH a spotřební ekologické daně: 441 Kč/GJ
Průměrná cena dálkového tepla v roce 2007 vč. 5% DPH: 400 Kč/GJ
Průměrná cena dálkového tepla v roce 2008 v případě zachování výše daní z roku 2007: 420 Kč/GJ
Složky ceny tepla v roce 2008
Cena tepla v roce 2007 bez DPH   381 Kč/GJ
Meziroční navýšení vstupů o cca 5 % (palivo, energie, opravy a údržba, mzdy a další) + 19 Kč/GJ 400 Kč/GJ
Průměrná spotřební daň (ekologická) + 5 Kč/GJ 405 Kč/GJ
9 % DPH z ceny tepla a spotřební daně + 36 Kč/GJ 441 Kč/GJ

Průměrné zvýšení cen dálkového tepla v České republice v číslech

Nově zavedené daně ovlivňující cenu dálkového tepla

  • spotřební - ekologická daň na paliva
  • zvýšení DPH z 5 na 9 procent

Poznámka: zavedení těchto daní je zodpovědné za 51 procent letošního meziročního nárůstu ceny dálkového tepla. V průměru se jedná o 21 Kč/GJ

Poznámka: Od 1. ledna 2008 dochází ke zvýšení snížené sazby DPH u tepla z 5 na 9 %. Zároveň začínají platit spotřební energetické daně. Podle paliva a způsobu výroby dálkového tepla mohou tyto spotřební daně zatížit 1 GJ dálkového tepla daní v rozmezí 0 až 38 Kč. Vážený průměr této spotřební energetické daně se pohybuje kolem 5 Kč/GJ.

Zdražení tepla dle paliv:

1. Dálkové teplo z uhlí

Navýšení ceny tepla z uhlí se bude pohybovat podle předpokladu ERÚ o 0,- až 75,- Kč/GJ. Palivo a ostatní náklady se na tomto zvýšení budou podílet zhruba třetinou, tedy 25,- Kč/GJ, spotřební daň a zvýšená DPH mohou zvednout cenu tepla o dalších 50,- Kč/GJ.

Většina tepla z uhlí (přes 95 %) se však získává v kombinované výrobě elektřiny a tepla. Takto vyrobené teplo společně s elektřinou by mělo být od spotřební ekologické daně osvobozeno. Proto u většiny dálkového tepla z uhlí dojde k nižšímu nárůstu ceny zhruba do 10 %, tedy do 35 Kč/GJ. Což při průměrné roční spotřebě tepla 50 GJ znamená vyšší výdaje domácnosti v částce 1750 Kč za rok, tedy kolem 145 Kč měsíčně.

Maximální navýšení ceny tepla z uhlí vinou nejvyšší uplatňované spotřební ekologické daně se bude týkat jen malé části domácností, odhadem do 10 000 domácností, pro něž by se mohla cena tepla v příštím roce zvýšit až o předpokládaných 75 Kč/GJ.

2. Dálkové teplo z plynu

Spotřební ekologická daň pro zemní plyn je dvakrát nižší než pro uhlí. Bohužel se cena zemního plynu zvyšuje v porovnání s uhlím také dvakrát. Proto se může u plynových zdrojů zvýšit cena tepla rovněž až o 75 Kč/GJ. Přičemž polovina zdražení půjde na vrub zvýšení ceny paliva a druhá na spotřební ekologickou daň a zvýšenou DPH. Toto zvýšení ceny tepla postihne větší část odběratelů tepla vyrobeného ze zemního plynu.

Jen malá část tepla z plynu, odhadem do 10 %, je totiž vyrobena v kombinovaném výrobě elektřiny a tepla, aby mohlo být teplo od daně osvobozeno. Při maximálním zvýšení ceny tepla a průměrné spotřebě domácnost zaplatí v roce 2008 za dálkové teplo z plynu navíc zhruba 3750 korun, tedy 313 korun měsíčně. To odpovídá zvýšení nákladů na teplo o 15 %. Polovinu z výše uvedené částky budou tvořit daně odvedené do státního rozpočtu.


Teplárenské sdružení České republiky

Sdružuje přes 100 členů - výrobců a distributorů tepla, výrobců a distributorů technologií pro teplárenství, projektové organizace, vysoké školy a další společnosti s působením v sektoru teplárenství.

Šest desítek výrobců a distributorů tepla, kteří jsou členy Teplárenského sdružení České republiky (TS ČR), zásobuje teplem pro vytápění a ohřev vody přes 1,1 miliónů domácností v České republice. To je zhruba 70 % domácností napojených na systémy dálkového vytápění a skoro třetina všech domácností u nás.

 
 
Reklama