Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropa hledá cesty k úsporám energie, proto podporuje větší využívání dřeva ve stavebnictví

Česká republika má velké zásoby a přírůstky kvalitního dřeva, v množství dřevostaveb však stále velmi zaostává za mnoha zeměmi s drsnějšími teplotními i větrnými podmínkami. Některé dřevostavby jsou do ČR dokonce cenově výhodně dováženy až z Kanady.

Na druhou stranu jsou však i domácí firmy, které dřevěné stavební výrobky úspěšně exportují a vytváří již dokonce 30% stavebního exportu. Dřevo jako obnovitelný materiál má oproti cihlám, betonu, oceli i plastům neporovnatelně nižší energetické a ekologické nároky při výrobě a likvidaci, takže jeho použití snižuje celkovou spotřebu energie.

V EU dnes výstavba a provozování budov spotřebuje 40 % objemu všech vyrobených energií, vypustí do ovzduší 30 % z veškeré produkce CO2 a současně přispěje 40 % na celkovou hromadu všech evropských odpadů. Z těchto čísel je zřejmé, že je třeba změnit přístup k používaným stavebním technologiím a stavební postupům, zejména k čerpání zdrojů a k regulaci množství škodlivých emisí a odpadů.

Během posledních deseti let spotřeba energií v domácnostech výrazně stoupla. Z hlediska spotřeby energií jsou dnes domácnosti vedle průmyslu, dopravy a administrativních budov čtvrtou nejvýznamnější oblastí. Růst cen energií povede k nutnosti snížit spotřebu energií v domácnostech, to by mělo být zásadním způsobem zajišťováno podporou bydlení s nízkou energetickou zátěží.

Úspory energie jsou podmínkou bezpečnosti energetického zásobování, konkurenceschopnosti a zlepšování životního prostředí. Směrnice sjednocující postoje zemí EU a vedoucí k maximální efektivnosti zaváděných postupů mají zásadní vliv na opatření realizovaná v ČR. Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 % do roku 2020. Akční plán energetické účinnosti EU očekává dosažitelné úspory energie v bytovém sektoru až o 27 % a v budovách veřejné správy o 30 %.

V zájmu širšího využití dřeva ve stavebnictví u nás bude však třeba překonat zkreslené představy veřejnosti o dřevu jako stavebním materiálu. Přitom dřevostavby by mohly významně přispět k řešení bytové situace. Zajímavé je, že roční těžba dřeva na obyvatele je v ČR a v USA přibližně stejná. V USA však dřevostavby zcela dominují v bytové výstavbě, zatímco u nás představují zhruba 1 až 2 % bytové výstavby. A dále například v Německu je to 7 % (z toho v Bavorsku 70 %), v Rakousku 10 %, Švýcarsku 10 %, Velké Británii - Anglii, Walesu 15 %, Skotsku 50 % (přitom na britských ostrovech jsou malé vlastní zdroje dřeva), ve Finsku, Norsku a Dánsku přes 60 %, v USA 65 % a Kanadě dokonce 80 %.

Masivní výstavbou kvalitních, architektonicky nápaditých domů na bázi dřeva se rychle dostaneme do skupiny zemí určujících světový vývoj ve stavitelství. Budoucnost totiž patří stavebními technologiím šetřícím energii. Dřevo je tou správnou volbou nejen proto, že je jedinečnou obnovitelnou surovinou, ale také proto, že nabízí celou řadu vynikajících stavebně technických vlastností. Z nich je třeba uvést především optimální tepelnou izolaci, vysokou pevnost, malou hmotnost, štíhlé stěny, krátké stavební doby, flexibilní možnosti uspořádání. Moderní stavby na bázi dřeva bez problémů splňují stoupající stavebně fyzikální požadavky tepelné, vlhkostní a zvukové ochrany a tím i požární ochrany.

V současnosti je skutečně mnoho objektivních důvodů pro to, aby dřevo začalo být více využíváno ve stavebnictví. Patří mezi ně zejména tyto:

  • Používání dřeva napomůže zachovat pro budoucnost zbývající zdroje vyčerpatelných surovin.
  • Vyvíjeny jsou stále progresivnější technologie třídění a zpracování dřeva, provádění spojů prvků ze dřeva a materiálů na bázi dřeva a postupy pro navrhování dřevěných konstrukcí.
  • Dřevo může spolupůsobit jak s ocelí, tak i s betonem a spoluvytvářet tak hospodárné smíšené konstrukce.
  • Ačkoliv dřevo je zápalné a hořlavé, jeho chování při požáru je předvídatelné. Větší dřevěné průřezy mají vysokou požární odolnost.
  • Pro výrobu dřeva a materiálů na bázi dřeva je všeobecně zapotřebí málo energie.
  • Dřevo je recyklovatelné, nebo může být použito jako zdroj energie, který nepůsobí velké znečištění ovzduší.

V současnosti se i u nás diskutuje otázka možného zvýšení roční spotřeby produktů ze dřeva z 0,23 m3 na obyvatele na dvojnásobek v časovém horizontu deseti let.

Máme dost dřeva?

Mezi evropskými státy zaujímá ČR 12. místo v lesnatosti, v zásobě dřeva na 1 hektar (332,7 m3) je na 2. místě a v ročním přírůstu na 1 ha je na 6. místě. Běžné roční přírůstky dřeva jsou kolem 20 mil. m3 a těžba v rozmezí 16 až 17,5 mil. m3. Porovnáním těžby a přírůstu zjistíme, že přírůstové možnosti byly v minulých letech v ČR využity cca ze 75 %. Lesní hospodáři mohou zvýšit těžby, aniž by tím ohrozili zájmy společnosti vyjádřené certifikací lesů.

Celkové zásoby dřeva v našich lesích narostly za posledních 16 let více než 100 mil. m3 (v roce 1990 byly 564 mil. m3, v roce 2006 pak 667,8 mil. m3). To znamená, že každoročně se zásoby dřeva zvyšují v průměru o 6,7 mil. m3. Při ročních těžbách mezi 16 - 18 mil. m3 nám tak v lesích za 15 let narostlo jaksi navíc šest ročních těžeb, tedy za 2,5 roku naroste navíc jedna roční těžba, kterou nevyužijeme. To dokládá ohromný produkční potenciál lesů v ČR.

Na jeden průměrný rodinný dům se spotřebuje cca 65 m3 dřevní hmoty ve formě kulatiny. V lesích České republiky přiroste za jednu vteřinu 0,6 m3 dřevní hmoty. To znamená, že každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům. Dřevo potřebné na stavbu 1000 rodinných domků naroste v lesích za 30 hodin! Kdybychom chtěli (čistě náhodou) zvýšit podíl domů na bázi dřeva na celkové výstavbě na 20 %, v lesích nám k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden. A pokud bychom chtěli všechny rodinné domky stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc.

 
 
Reklama