Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domácí granulační linka

Zvláštní čestné uznání veletrhu Aqua-therm získala firma KOVO NOVÁK z malé obce Citonice na Znojemsku. Inspirací pro konstrukci a výrobu oceněné malé granulační linky MGL 200 byla přání zákazníků, která majitel firmy Jan Novák slýchával od zájemců, především obyvatel venkova, kteří touto cestou chtěli řešit využití vlastních odpadů z dřevařské nebo zemědělské výroby a nešlo přitom o vagony materiálu.

Jan Novák dobře ví, o čem ta přání byla. Sám totiž pochází a žije v reálném zemědělském prostředí rodinné farmy, kde jeho rodiče i přes svůj důchodový věk dodnes obhospodařují 20 hektarů půdy a chovají prasata. Do vývoje vhodného zařízení se pustil navzdory tomu, že zavedení výrobci granulačních linek tvrdili, že "malé" zařízení není možné postavit a efektivně provozovat.

 

Po měsících zkoušek byla malá granulační linka představena v srpnu na veletrhu Agrokomplex v Nitře, kde získala ocenění ministra zemědělství Slovenské republiky a pak i na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích, odkud si odvezla Zlatý klas s kytičkou za ekologický přínos a nyní i na veletrhu Aqua-therm, kde byly zvláštním čestným uznáním opět oceněny zejména příznivé ekologické dopady takového zařízení, například při účelném využití zemědělských odpadů jejich úpravou na biopalivo. Přínosy jsou tedy v několika rovinách, od místa vzniku odpadů, až po jejich spalování.

Linka může zpracovávat jak klasický odpad dřevařské výroby - piliny, tak i drť ze slámy, z kůry nebo z cíleně pěstovaných energetických plodin na topné granule (peletky) s průměrem 6 nebo 8 milimetrů. Linka sestává ze zásobníku materiálu ke granulování, který je dávkovacím šnekem s podávacím a míchacím zařízením s možností zvlhčování, za nímž následuje vlastní granulátor a třídička pelet kombinovaná s chladičem granulí. Konstrukce je stavebnicová a umožňuje variabilní uspořádání podle prostorových možností zákazníka.

Unikátní součástí linky je malý granulační lis s matricí a přítlačnými rolnami ze speciální otěruvzdorné oceli. Granulátor je integrován s pohonem a převodovkou do samostatné jednotky. Výkon granulátoru je rozhodující pro výkon i energetickou náročnost celého zařízení. Při testování, které provedl Výzkumný ústav zemědělské techniky, bylo ověřeno lisování pilin se vstupní vlhkostí 11 % matricí s průměrem otvorů 6 mm. Během dvouhodinového testu bylo vyrobeno 108 kg granulí. Celkový energetický příkon linky činí 8,85 kW (z toho samotný granulátor spotřebuje 5,5 kW).

 

Výrobce v nabídce uvádí výkon 100 kg za hodinu, přičemž při použití jiných materiálů (například drcené slámy obilnin) a při větším průměru granulí (8 mm) může být výkon i o polovinu vyšší. Uvedené parametry splňují cíle, s nimiž byla linka konstruována a vyrobena: nabídnout dostupnou technologii přípravy topných pelet pro vlastní potřebu formou "domácího" lisování přímo v malých zemědělských nebo dřevařských provozech. Cena celého zařízení (bez DPH) je pod hranicí 180 tis. Kč.

V oboru energetického využití zemědělských odpadů není uvedená granulační linka prvním zařízením, které Jan Novák vyrábí. Již před dvěma roky představil malá teplovzdušná kamna s energetickým výkonem 18 kW a s možností spalování topných granulí i nestandardních frakcí zrna po třídění obilí. Také toto zařízení bylo před rokem na Aqua-thermu oceněno.

 
 
Reklama