Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový výrobní program pro komplexní řízení vnitřní tepelné pohody

Nově zavedený program elektrických a bezdrátových prostorových termostatů, časových programátorů a spojovacích modulů TACONOVA švýcarského výrobce Ostaco AG pro řízení vnitřního teplotního režimu ve vytápěných a chlazených objektech nabízí nyní uživatelům mnohem komplexnější řešení se širkou škálou možností, v atraktivnějším provedení a se snadnějším ovládáním.

Prostorové termostaty (skupinové označení RT 06) jsou určené k řízení elektrotermických pohonů na zónách podlahového vytápění, ale i k ovládání plynových, elektrických a olejových kotlů v ústředním vytápění, nebo řízení provozu chladicích soustav, podle požadavků na vnitřní teplotní komfort. V základní nabídce je 5 typů elektrických a 4 typy bezdrátových termostatů, lišících se počtem funkcí a programovým vybavením. Jejich základní parametry jsou uvedeny v tabulce. Další charakteristiky společné pro všechny termostaty jsou: rozsah regulace teploty v rozmezí +5 až +30 °C, přípustná okolní teplota 0 až +50 °C, přesnost nastavení 0,1 °C, výstup bezhlučným obousměrným triodovým tyristorem, diference přepínací teplotní hystereze 0,1 K. Stupeň ochranného krytí je IP 30. Typy RT-D a RT-RFD mají 3 základní provozní režimy - ON/OFF, komfortní teplotu a noční provoz. Typy RT-WP a RT-RFWP jsou navíc vybaveny 7-denním programováním s možností 9 vestavěných a 4 uživatelských programů a uživatel má rozšířenou možnost zvolit z komfortního, nočního, nezámrzného a prázdninového režimu.

Typ Popis Napájení Pro pohony *
Elektrické termostaty
RT-EL ruční 230 V NC
RT-UW ruční 230 V NC
RT-ELQ ruční 230 / 24 V NC / NO
RT-D digitální 230 V NC / NO
RT-WP digitální 230 / 24 V NC / NO
Bezdrátové termostaty
RT-RF ruční baterie NC / NO
RT-RFD digitální baterie NC / NO
RT-RFWP digitální baterie NC / NO
RT-RFK ruční** baterie NC
* NC = bez proudu uzavřeno, NO = bez proudu otevřeno
** vč. jednokanálového přijímače 230 V, NC / NO

Spojovací skříně a časové programátory (skupinové označení RX58) jsou určeny k centrálnímu propojování prostorových termostatů a elektrotermických pohonů, řízení provozu oběhového čerpadla pomocí vestavěné čerpadlové logiky v závislosti na tom, zda jsou vytápěcí nebo chladicí okruhy otevřeny nebo zavřeny, a k programování požadovaných časových průběhů topného či chladicího režimu nezávisle v jednotlivých zónách. Základní parametry nabízených produktů jsou opět shrnuty v tabulce.

Typ Přenos signálu Napájení Možnosti propojení
Spojovací skříně
MASTER elektricky 230 / 24 V 6 zón / 24 NC pohonů
MASTER-PL elektricky 230 / 24 V 6 zón / 24 NC pohonů
čerpadlová logika
SB elektricky 230 / 24 V 4 zóny / 16 NC pohonů
přídavný modul k typu MASTER
MASTER-RF bezdrátově 230 / 24 V 6 zón / 24 NC nebo NO pohonů
čerpadlová logika
SB-RF bezdrátově 230 / 24 V 4 zóny / 16 NC nebo NO pohonů
přídavný modul k typu MASTER-RF
Časové programátory
TIMER elektricky 230 V konektorem k MASTER a SB
TIMER-RF* bezdrátově 230 V konektorem k MASTER-RF a SB-RF
* včetně aktivní antény s přijímačem

Spojovací skříně jsou vybaveny LED kontrolkou pro každou zónu (termostat), které umožňují vizuální kontrolu aktuálního stavu okruhu. Možnost propojení 6 zón a 24 elektropohonů s použitím modulů MASTER, MASTER-PL resp. MASTER-RF lze jednoduše rozšířit o další 4 zóny a 16 elektropohonů zapojením přídavných modulů SB resp. SB-RF přímo integrovaným zásuvkovým konektorem. Stejně snadno lze k modulům připojit i časové programátory TIMER a TIMER-RF se 7-denním programováním, 9 standardními a 4 uživatelskými programy a procesorem pro automatickou optimalizaci provozu. To poskytuje uživateli značnou variabilitu při ovládání celého systému jak z hlediska teplotních režimů, tak i nejrůznějších časových schémat. Instalace je navíc snadná a ovládání jednoduché.

Elektrotermické pohony (skupinové označení RA57). Nabídka komplexního řešení teplotní regulace by nebyla úplná bez kvalitních a spolehlivých pohonů. Proto doporučujeme zájemcům naše osvědčené dvoupolohové elektrotermické pohony NOVADRIVE. Tyto pohony jsou určeny k uzavírání a otevírání regulačních ventilů na rozdělovačích, radiátorech a konvektorech. V nabídce jsou verze NC i NO, a to pro napájení 230 i 24 V. Rychlá bajonetová přípojka variabilní konstrukce umožňuje použití pro většinu běžně dostupných ventilů, uzavírací síla 90 N splňuje požadavky i pro ventily s vysokou tuhostí. Uzavírací / otevírací interval je cca 3 min, nominální zdvih 4 mm, běžná spotřeba energie pouze 3 W.

Prostorové termostaty RT06, spojovací skříně a programátory RX58 a pohony RA57 značky TACONOVA nabízejí kromě technické vyspělosti, kvality a spolehlivosti i cenově příznivé řešení regulačního a řídícího systému pro vytápění a chlazení moderních obytných domů a dalších objektů. Produkty jsou vyrobeny v souladu s nejpřísnějšími evropskými bezpečnostními normami a opatřeny symbolem CE. Věříme, že si naleznou cestu i k uživatelům na našem trhu. Podrobnější informace zájemcům na vyžádání rádi zašleme.

Průřez celým výrobním programem najdete v TZB-katalogu výrobků - značka TACONOVA.


Taconova Group AG
logo Taconova Group AG

Dovozce techniky Taconova Group AG - hydraulické vyvažovaní, rozdělovače a termoregulace, směšování, separace plynů, měření průtoku, solární ohřev, zónové ventily, kulové servokohouty, předávací stanice na nabíjení zásobníků a přípravu teplé vody.