Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aplikace celulózové izolace

Aktuální problém, jak co nejrychleji omezit v objektech únik tepla před příchodem nastávající topné sezóny, lze řešit specifickou izolační metodou.

Jde o možnost doplnění izolace pomocí foukané izolační hmoty z celulózových vláken Climatizer plus, aniž by bylo nutné přistoupit k rozsáhlým konstrukčním změnám či náročným stavebním zásahům.

DODATEČNÉ ZATEPLOVÁNÍ

Problémem starších domů obvykle bývá stropní konstrukce mezi obytným prostorem a půdou. Pokud půdní prostor není využit jako obytný, je nutno o prostředí v něm uvažovat jako o vnějším, a tomu přizpůsobit i izolační vrstvu stropu, oddělujícího vnitřní obývané a vytápěné prostory od exteriéru. Současné požadavky splňuje správně dimenzovaná izolace při tloušťkách minimálně 16 - 20 cm (při tepelné vodivosti lambda ∼ 0,04 W/mK).

V omezeném počtu případů se setkáváme s vrstvou škváry či směsi plev s vápnem, obvykle je však mezera mezi nosnými trámy stropu zcela prázdná a dostatečně silná 20 někdy až 30 cm. Uzavřená vzduchová mezera, která by měla být izolantem, je však často intenzivně provětrávaná. To je zapříčiněno netěsnostmi vrchního záklopu nebo mezerami v oblasti pozednice. Proudící vzduch místo aby izoloval, tak nadále zintenzivňuje ochlazování vlastního stropu tvořeného zpravidla pouze prkny omítnutými přes rákosový rabic. Dodatečné zateplení takové konstrukce může pro majitele objektu přinést úsporu na vytápění čítající i více než 30 %.

JAK ŘEŠIT ÚSKALÍ

Při provádění této aplikace jsou však i určitá úskalí. Jedním z hlavních je otázka parotěsné zábrany, která v takto provedené konstrukci chybí. Musíme vycházet z toho, že Climatizer plus je přírodní materiál na stejné bázi jako veškeré dřevěné prvky této konstrukce. Je schopen velmi dobře odvádět vlhkost, která by se v něm náhodně vyskytla, ale především má velmi nízký difuzní odpor. Jeho použitím tudíž nedojde k uzavírání par uvnitř konstrukce, ale k jejich volnému průchodu. Výpočtem dojdeme k závěru, že ve skutečnosti většina skladeb vychází bez kondenzace nebo s jejím minimálním výskytem, kdy výpar v celkové bilanci několikanásobně převažuje. Je třeba však dobře zvážit celkovou situaci střechy nad zateplovaným stropem. Zcela jinak se z hlediska odvětrání chová stará střecha bez pojistné hydroizolační fólie a jinak po rekonstrukci s celoplošně aplikovanou fólií nebo asfaltovým šindelem, navíc bez správně provedeného větrání.

V takovém případě je třeba nejprve realizovat systém pro větrání celého půdního prostoru, například větrací hlavicí, štítovou ventilačkou nebo větracími taškami a pak teprve provádět izolaci stropu. Pokud je strop pokryt pouze prkny nebo tenkou hliněnou mazaninou, je obvykle aplikace bez jakýchkoli problémů. U stropů s betonovou mazaninou je vhodné část mazaniny (například u obou pozednic) odstranit a strop nechat takto odvětrávat.

Problémem není ani půda, která má být v budoucnu využita jako obytná, a dojde zde k uzavření horního záklopu stropu podlahovou krytinou. Teploty přízemí i podkroví se totiž užíváním vyrovnají a kondenzace již nemůže nastat. Climatizer plus pak slouží jako akustická izolace a zároveň brání prochlazování podlahy v případě netěsností stropu u obvodových stěn.

Překážkou není ani doplnění izolační vrstvy do nepochozích prostor odvětrávaných střech, a to jak "rovných", tak i například stanových. Vstup do pláště střechy se může vytvořit před aplikací a k jeho uzavření se po zaizolování použije například aktivní větrací hlavice nebo poklop. Vždy však zůstává na projektantovi nebo přímo aplikační firmě posoudit velikost a vhodnost rozmístění odvětrávacích otvorů střechy a zabezpečení jejich dobré průchodnosti. Dlouhá životnost tohoto typu střech totiž spočívá především ve spolehlivém odvětrání mezery mezi střešním pláštěm a izolací.

Aplikací, které lze při dodatečném zateplování objektů provést s úspěchem, je celá řada a to i v obvodových stěnách a prostorách podkroví. U složitějších případů se však doporučuje předem konzultovat s dodavatelem vhodnost provedení.


CIUR a.s.
logo CIUR a.s.

CIUR a.s. je firmou, která patří v oblasti výroby kvalitních celulózových vláken z recyklovaného papíru mezi evropskou a světovou špičku. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.