Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Danfoss reguluje teplo desítek tisíc bytů OKD na Ostravsku

Největší soubor obytných bytů v České republice vlastněných jedním správcem RPG RE Byty získal moderní regulaci v bytech i na stoupačkách.

Společnost Danfoss dodala moderní termoregulaci do téměř tří tisícovek bytových domů bývalé těžební společnosti OKD, které nyní spravuje firma RPG RE Byty. Termoregulační ventily byly nainstalovány na radiátory dálkového topení ve čtyřiadvaceti tisících bytech a automatická regulace tlaku přiváděného tepla byla zavedena na všech domovních stoupačkách. Zakázka dodaná v letech 2005 až 2007 obnášela celkově instalaci jednoho sta tisíc termoregulačních ventilů Danfoss řady RA-N a termostatických hlavic RAE, dvaceti tisíc výrobků řady ASV a celou řadu dalších regulačních prvků z řady MSV a AFP.

Danfoss je světový lídr v oblasti regulace topných soustav, jeho výhodami jsou dlouhá tradice kvality, široké spektrum vyráběných komponent a řešení pro regulaci tepla a důraz na nejvyšší komfort a úspory energie. Zakázku pro OKD dodala česká pobočka společnosti Danfoss se sídlem v Praze a spolupracující projektové a instalační firmy ze severomoravského regionu.

Základem stability je regulace diferenčního tlaku na stoupačkách

Koncept dodaný společností Danfoss, jehož základem se stala regulace diferenčního tlaku jednotlivých stoupačkových vedení, nahradil stávající hlučný a často reklamovaný systém s regulací pouze na přívodu tepla u paty domu. "Dřívější systém jsem převzal v průběhu jeho instalace v roce 2002. Bezprostředně po jeho zavedení začaly přicházet časté reklamace, ukázal se jako málo účinný, a tak jsme začali hledat lepší řešení," popisuje počátky rozsáhlého projektu spolupráce s firmou Danfoss projektový manažer společnosti RPG RE Služby Zdeněk Nejtek.

Po několika měsících úvah a hledání optimálního modelu regulace bytových domů OKD se firma rozhodla vyhlásit tříkolové výběrové řízení na dodavatele prvků pro tepelnou regulaci. "Nabídka od Danfossu byla lepší než všechny ostatní. A následná realizace ukázala, že jsme měli při výběru dodavatele opravdu šťastnou ruku," říká Zdeněk Nejtek.

Společnost RPG RE Byty - nástupce OKD - je s pěti a půl tisíci bytových domů, v kterých se nachází téměř padesát tisíc bytů, největším vlastníkem bytového fondu v České republice. Projekt termoregulace bytových domů v jejím vlastnictví se dotýká jen těch domů v Ostravě, Karviné, Havířově a dalších městech severní Moravy, které jsou vytápěny dálkově. I tak to znamená téměř tři tisíce objektů a dvacet čtyři tisíc bytů v nich.

Největší zakázka termoregulace bytů v České republice

Projekt zahrnoval instalaci termostatických ventilů s hlavicemi na všechny radiátory v bytech, automatických regulátorů diferenčního tlaku na všechna stoupací potrubí a -kde to bylo potřeba - doregulování průtoku na patě domů u přívodu tepla z tranzitního vedení. Dodavatel musel počítat s tím, že v celém souboru bytových domů je mnoho různých rozvodných systémů, musel se vyrovnat s různými stavebními podmínkami, kdy instalace probíhala v domech jak panelových, tak cihlových, postavených v období od poloviny třicátých let minulého století až do roku 1992. Danfoss dodal špičkovou techniku a technické řešení, na jehož realizaci pak spolupracovalo několik projekčních a instalatérských firem z ostravského regionu, pečlivě vybraných investorem. Jejich zaměstnanci byli důkladně vyškoleni firmou Danfoss.

Kvalitní a pružná regulace od Danfossu

Zaručuje to tradice dánské firmy Danfoss, která svůj první termostatický ventil vyrobila již v roce 1943, a jejíž kvalitu ověřují milony aplikací ve více než sto deseti zemích světa.

Výsledkem projektu je kvalitní a pružná regulace obrovského souboru bytů, průměrná úspora nákladů na výrobu tepla ve výši 17 - 19 procent a zvýšení komfortu pro uživatele bytů. Nové termostatické ventily lze v budoucnu doplnit také programovatelnými hlavicemi nebo je například opatřit termostatickými hlavicemi s možností příjmu rádiového signálu z centrální regulační jednotky pro celý byt. Tato jednotka může ovládat také osvětlení a žaluzie a lze ji řídit počítačem.

Největším oříškem projektu byl jeho rozsah. "Nainstalovat desítky tisíc ventilů za rok a udržet přitom požadovanou kvalitu nebylo jen tak," vysvětluje Zdeněk Nejtek. "Koordinoval jsem dodávky od Danfossu, jejich skladování, práci instalatérských firem s certifikací dodavatele. A pracovali jsme s 24 tisíci domácnostmi a jejich nájemníky." Zástupce zadavatele přesto celý projekt hodnotí na výbornou. "Splnili jsme do puntíku podmínky zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb., máme mnohem lépe regulované teplo v našich domech, nájemníci ušetří na nákladech na teplo minimálně sedmnáct procent ročně. Z pohledu majitele domu je nejdůležitější hydraulická stabilita objektů, kterou přináší automatická regulace všech stoupacích vedení." Moderní regulace tepla podle Zdeňka Nejtka prodlužuje životnost domů, snižuje náklady na opravy a díky vyššímu komfortu bytů zvyšuje celkovou hodnotu nemovitostí.

Rozumná investice do tepelného systému

Jakou roli hrála v celém rozsáhlém projektu zavedení termoregulace společnost Danfoss? "Byli jsme dodavatelem techniky a konzultantem projektu," říká Petr Staněk. "Na začátku jsme společně se zástupci klienta navrhli celý systém, vyškolili projektanty, kteří vypracovávali konkrétní technické plány, a dodali know-how, technické podklady a speciální software. Pak už se mohlo začít s dodávkami veškerého materiálu a školením instalatérů." Dodávky desítek tisíc ventilů a dalších součástek regulace probíhaly hladce, neboť moderní centrální sklad Danfossu v dánském Rodekrö je dimenzován pro zásobování celé Evropy. "Zakázka byla zajímavá nejen svým rozsahem, ale také různorodostí topných systémů, které jsme museli zohlednit, a spoluprací s několika projektanty a instalatérskými firmami. Klient získal moderní systém, my jsme získali zkušenosti s koordinací takto velké akce a s prací s různými topnými systémy. A byla to i příležitost pro spolupracující firmy naučit se něco nového a získat zajímavé know-how."

Poslední dodávka termoregulačních ventilů pro severomoravské byty přišla z Dánska v červnu 2007. Před topnou sezónou tohoto roku budou tedy regulačními prvky kompletně osazeny všechny byty. Uzavírá se jedna kapitola modernizace bytů ve vlastnictví správce největšího počtu bytových domů v České republice. Domy získaly na životnosti, uživatelé bytů šetří finanční prostředky při vyšším komfortu a celá technologie by měla sloužit několik desítek let. Tak vypadá rozumná investice do tepelného systému nemovitosti.

Základní údaje o projektu

Použité technologie

Termoregulační ventily RA-N 10, 15, 20, 25

Ventilová tělesa s přednastavením jsou vhodná pro teplovodní dvoutrubkové systémy s nuceným oběhem. Přednastavení se používá pro omezení maximálního průtoku topným tělesem. Tímto je zajištěna optimální distribuce topné vody v systému. Mechanismus přednastavení umožňuje precizní nastavení vypočítaného průtoku. Vlastní přednastavení se provádí bez nástrojů či přípravků.

Hlavice termostatického ventilu RAE 5054 s vestavěným čidlem

Termostatické hlavice od Danfossu nabízí kompletní robustní konstrukci a jsou vhodné pro všechny typy topných systémů a instalací, které používají radiátory nebo konvektory. Minimální nastavitelná teplota 8 stupňů Celsia, maximální teplota 28 stupňů Celsia.

Automatické stoupačkové regulátory ASV - I, M, P, PV

Hlavním účelem balančních ventilů je vyvážení hydraulických okruhů topných a chladicích systémů. Dosažení hydraulické rovnováhy umožňuje ostatním komponentům okruhů, jako jsou regulační ventily nebo výměníky tepla a chladu, pracovat za optimálních podmínek, čímž se vytvoří optimální klima v pracovních nebo obytných prostorech. Automatické ventily jsou moderním řešením, které přinášejí snížení nákladů na montáž a seřízení a úspory energie.

Výhody řešení Danfoss

  • Moderní termoregulace a zvýšení komfortu v bytech
  • Zlepšení hydraulické stability objektů
  • Snížení hlučnosti v tepelných soustavách
  • 17 - 19 procent úspory nákladů na výrobu tepla oproti stavu před zavedením regulace
  • Odpovídá požadavkům zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb.
  • Tradice, kvalita, stoprocentní servis

Realizace

2003 - rozhodnutí klienta o změně systému regulace
2004 - projekt
2005 - 2007 - zavádění termoregulace
2007 - vyhodnocení projektu

Vyjádření zákazníka

Rozhovor s projektovým manažerem RPG RE Služby, s.r.o. Zdeňkem Nejtkem

Jste spokojen s dodávkou systému regulace tepla ve vámi spravovaných obytných domech?

Ano, se službami společnosti Danfoss jsem velmi spokojen. Spolupracovali jsme na celém projektu od úplných začátků, dodavatel vždy reagoval rychle a pružně a vycházel vstříc všem našim specifickým požadavkům. Oceňuji také to, že jeho zástupci navrhli opravdu solidní systém. Regulace hydraulického tlaku na stoupacích vedeních je mnohem účinnější řešení než regulace na přívodu topné vody u paty domu.

Co bylo na celé akci nejnáročnější?

Její rozsah. Během tří let jsme instalovali termoregulaci pro tři tisíce obytných domů a dvacet čtyři tisíc domácností, což je rozsah v Česku nevídaný. Bylo to sto tisíc termoregulačních ventilů, dvacet tisíc prvků pro regulaci diferenčního tlaku na stoupačkách a mnoho tisíc dalších komponentů. Museli jsme koordinovat několik projektantů, instalační firmy a vše se muselo přizpůsobovat mnoha různým rozvodným systémům v domech.

Jaké výhody přinesl nový systém vlastníkovi bytů a jaké nájemníkům?

Máme nyní moderní termoregulaci, která by měla vydržet desítky let, díky regulaci stoupacích vedení jsme stabilizovali tlaková vedení v domech a získali tak pár let na životnosti nemovitostí. Nájemníci získali okamžitou úsporu tepla ve výši minimálně 17 procent a komfortní systém regulace tepla.


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...