Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zveřejnění Národního Kalkulačního Nástroje "NKN" pro hodnocení energetické náročnosti budov a vystavení průkazů ENB


Národní Kalkulační Nástroj NKN v-2.03

V souvislosti s vyhláškou 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov a nových požadavcích v oblasti hodnocení energetické náročnosti budov je v současné době na internetových stránkách katedry TZB Fsv, ČVUT v Praze k dispozici zdarma konečná verze národního kalkulačního nástroje NKN v-2.03 pro stanovení energetické náročnosti budovy a klasifikace budovy do příslušné energetické třídy. Zaregistrováním na uvedené adrese lze získat zdarma ke stažení výpočetní nástroj národní kalkulační nástroj - NKN pro stanovení energetické náročnosti budov podle požadavků vyhlášky č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov. Zpracovatelem produktu je Katedra technických zařízení budov Fakulty stavební - ČVUT v Praze.

Verze NKN v-2.03 je první verzí národního kalkulačního nástroje, kterou lze použít pro potřeby vystavení průkazu ENB ve smyslu požadavků současných právních norem. Výpočetní nástroj NKN v-2.03 plně odpovídá požadavkům vyhlášky č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov na základě požadavků §6a zákona č. 177/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.

V souvislosti s touto problematikou jsou na uvedených internetových stránkách projektu Národní metodika výpočtu energetické náročnosti budov - výpočetní nástroj "bilanční hodnocení energetické náročnosti budov", kde je NKN zdarma k dispozici, přístupné informativní materiály, které slouží k objasnění problematiky hodnocení energetické náročnosti budov. Tyto pomůcky jsou pomůckou pro orientaci v dané problematice v souvislosti s přezkušováním osob z podrobností vypracování průkazu energetické náročnosti budov.

V souvislosti s uvedením konečné verze NKN budou průběžně aktualizovány uvedené na portálu www.tzb-info.cz, které se věnují praktické aplikaci hodnocení energetické náročnosti budov, podle současného výpočetního nástroje a konečné podoby vyhlášky č. 148/2007 Sb.

UPOZORNĚNÍ

Výpočetní nástroj NKN byl sestaven na základě zadání MPO (ČEA) a podkladů ze srpna-září 2006. Po té doznala konečná podoba vyhlášky č. 148/2007 Sb. značných změn. Během procesu vzniku vyhlášky bylo vytvořeno několik zkušebních verzí národního kalkulačního nástroje NKN - verze NKN v-1.0x - NKN v-2.02. Tyto byly verze zkušební a měly za cíl především ověřit funkčnost skladby algoritmů a postupů navrhovaných v připravované vyhlášce a následně provedených v konečné podobě vyhlášky č. 148/2007 Sb. První pilotní verze nástroje byla uvedena jako výpočetní nástroj NKN v-1.01, který byl zpracován podle neověřené a neotestované metodiky výpočtu. Národní metodika výpočtu ENB následně, také díky vývoji a testování NKN, doznala dalších podstatných změn ve smyslu výpočetního postupu. Uvedené verze nástroje nejsou určeny k certifikaci budov a k vystavování průkazů! Nástroj byl v těchto verzích dán k dispozici odborné veřejnosti za účelem seznámení se s novým způsobem hodnocení budov a využitím konstruktivních podnětů k finalizaci výpočetního nástroje NKN v-2.03. Proto v souvislosti s verzemi NKN v-1.xx - v-2.02 je třeba upozornit na tyto skutečnosti:

  • NKN v-1.xx - v-2.02 jsou předběžné verze výpočetního nástroje, které detailně ukazují princip výpočtu;
  • NKN v-1.xx - v-2.02 nejsou konečné platné verze NKN, podle kterých bude prováděno hodnocení energetické náročnosti budov a vystavení průkazu ENB;
  • výstupy z NKN v-1.xx - v-2.02 jsou předběžné a informativní a nesmí sloužit k vystavování průkazů ENB v souvislosti s požadavky vyhlášky 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov.

Tyto informace týkající se NKN v-1.xx - v-2.02 je nezbytně nutné uvést, jelikož přímo vyplývaly z procesu vývoje metodiky stanovení energetické náročnosti budov a z přípravy výsledné podoby vyhlášky č. 148/2007 Sb., která zejména v poslední fázi doznala podstatných změn. Prostřednictvím vytváření funkčního algoritmu bylo nutné metodiku upravovat do podoby aplikovatelné a díky komplexnímu podrobnému testování výpočetního nástroje NKN v-2.01 a NKN v-2.02 také metodiky se správným výpočetním postupem. Konečným praktickým výsledkem pro běžné potřeby široké veřejnosti je národní kalkulační nástroj NKN v-2.03.

ODKAZ

WWW stránky projektu Národní metodika výpočtu energetické náročnosti budov - výpočetní nástroj "bilanční hodnocení energetické náročnosti budov" zpracovaného na katedře technických zařízení budov, fakulty stavební ČVUT v Praze

AUTOŘI a zpracovatelé produktu

  • prof. Ing. Karel Kabele, CSc. - vedoucí projektu
  • Ing. Miroslav Urban
  • Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.
  • Ing. Daniel Adamovský, Ph.D.
  • Ing. Roman Musil

KONTAKT

ČVUT Praha - Fsv
katedra TZB K11125
Thákurova 7
166 29 Praha 6
www: http://tzb.fsv.cvut.cz/
tel: +420 224 354 570
email: k125@fsv.cvut.cz

 
 
Reklama