Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za veletrhem For Arch Praha 2007 z oboru Voda a kanalizace

Na veletrhu mohly zaujmout 3D vizualizace z oblasti koupelen, široká nabídka ČOV a dalších zařízení pro kanalizace a stále širší nabídka pro hospodaření s dešťovou vodou.

Letošní veletrh For Arch v Praze Letňanech byl již 18. ročníkem a pořadatel jej představil jako veletrh pro stavaře, architekty, developery i laickou veřejnost. Co se týká oboru Voda a kanalizace, je nutno říci, že navštěvníkovi určitě neuniklo poněkud menší zastoupení oborů bazény a wellness (sauny, tepidária apod.), které se prezentovaly v plné síle na veletrhu Bazény, sauny, solária a wellness letos na jaře, ale i menší zastoupení sanitárních zařízení jako celku. Tento segment trhu se zřejmě již natrvalo přestěhoval z výstav do show roomů výrobců sanitárního zboží a koupelnových studií.

Z oboru Voda a kanalizace zůstala zajímavá účast výrobců a dodavatelů čistíren odpadních vod, nádrží, šachet, odlučovačů apod., silné zastoupení na veletrhu měl obor odvodnění střech, kdy systémy venkovního odvodnění jsou zde navázány na nabídku střešní krytiny. S tím souvisí i navazující systémy pro hospodaření s dešťovou vodou, jejichž nabídka neustále roste.

Zajímavosti z veletrhu:

1. Koupelny

  • koupelnové vybavení vystavovala společnost SIKO koupelny a Ptáček-velkoobchod a.s. U obou je pro investory zajímavá nabídka velmi kvalitní vizualizace koupelen v 3D.



  • v nabídce SIKO koupelny najdeme v katalogu například tyto novinky roku 2007:
    • dřezovou stojánkovou armaturu s boční pákou z výškou ramene 26 cm (S-line)
    • termostatickou armaturu Ecostat 1001 s posuvným sprchovým setem v ceně 4 990,-Kč, sprchové hlavice a posuvné sprchové sety rovněž za nové ceny a Raindance S sprchový panel (Hansgrohe)
    • nová cena umyvadlové armatury bidetta se sprškou (Oras)
    • akce na nádrže pro předstěnovou montáž Geberit - Kombifix ECO pro WC, Duofix speciál (dříve Jádrofix Elegant), Duofix pro WC, ke kterým je navíc ovládací tlačítko Samba nebo Bolero v barvách bílá,chrom a hedvábný chrom zdarma
    • novinkou v nabídce Siko koupelny je rovněž bidetovací WC sedátko Balena 6000 (Geberit)
    • elektrický trubkový radiátor s novým regulátorem prostorové teploty, který je součástí koupelnového radiátoru. Elektrický radiátor je dodáván s regulátorem vlevo nebo vpravo, v barvě bílé nebo stříbrné a s programem rychlého sušení (při min. spotřebě elektrické energie) (ELVL)
    • řada novinek je již tradičně v sanitární keramice a obkladech
  • 3D vizualizace individuálního řešení koupelny v koupelnových studiích Ptáček-velkoobchod lze shrnout do následujících kroků:
    • zakreslení samotného prostoru koupelny včetně dveří, oken, výklenků
    • "vložení" všech požadovaných zařizovacích předmětů v reálných proporcích
    • vložení obkladů a dlažeb v barevnostech dle skutečnosti
    • optimalizace uspořádání a změny dle požadavků zákazníka
    • výstup v podobě 3D návrhu a v podobě podkladů pro vlastní realizaci (kótované umístění rozvodů a zařizovacích předmětů, kladečský plán pro obkladače)
  • vizualizace může nabídnout preciznost a výsledek srovnatelný s fotografií bez položení jediné obkladačky, jednodušší variantu nabízí například konfigurátor koupelen na www.siko.cz, kde je možné snadno a rychle navrhnou půdorys koupelny včetně zařizovacích předmětů. Konfigurátor může být dobrým pomocníkem při výběru variant dispozice.
  • podobně je možné navrhovat koupelny i na www.sanitec.cz

2. Instalace

  • vítané řešení nepříjemného detailu - zadlažďovací poklopy vystavuje vedle svého tradičního sortimentu ČOV, výrobků pro zasakování dešťové vody a objektů na kanalizaci firmy Asio, spol. s r.o. Zadlažďovací poklop AS-NERO je určen k zakrytí otvorů v podlahách komerčních, průmyslových i bytových objektů. Svou konstrukcí umožňuje splnit specifické požadavky na funkčnost v jednotlivých stavbách. Základní část tvoří rám a vana připravená k vybetonování na místě osazení. Rám i poklop jsou vyrobeny z nerezové oceli. Poklop je proti otevření zajištěn šrouby.



  • systém tlakové kanalizace, který je v hodný například v řídké zástavbě, pro odkanalizování míst v nevhodných terénních nebo geologických podmínkách, pro místa s vysokou hladinou podzemní vody apod. nabídla firma Aquaspol, která kalové čerpadlo nové generace AQK s řezacím zařízením pro tlakovou kanalizaci přihlásila do novinek veletrhu.Čerpadlo má parametry: výtlačná výška max. 100 m, průtok max. 40 l.min-1, příkon 1,1 kW, užitný vzor.
  • jak již bylo výše zmíněno ve veletržní nabídce je široký sortiment ČOV (Asio spol. s r.o., Envi-pur spol. s r.o., Ekocis spol. s r.o., Ekona spol. s r.o., Bioreal spol. s r.o. i dalších objektů pro vodovody a kanalizace, např. hranaté žumpy a nádrže (Bioreal spol. s r.o.), vodoměrné šachty (Ekocis, spol. s r.o., Asio spol. s r.o., Ekosystem spol. s r.o., Ekona, spol. s r.o...), drenážní systém LEOPOLD® (Envi-pur spol. s r.o.),
  • na více místech je rovněž k dispozici nabídka pro využívání dešťové vody (Marley ČR s.r.o., Asio spol. s r.o., Böhm - Extruplast s.r.o., Ekosystem spol. s r.o., Otto Graf GmbH Kunststofferzeugnisse). Některé informace k vývoji tohoto segmentu najdete v rozhovoru

       
    Marley ČR s.r.o. vystavoval mezi exponáty i novinku blok Garantia Inspect, který zaručuje možnost revize a čištění vsakovací nádrže na dešťovou vodu. Tunelem, který je součástí bloku, je možné napojit kamerový systém, případně vsakovací galerii propláchnout proudem vody.


3. Bazény

  • Firma Berndorf Bäderbau s.r.o. postavila v ČR již více než 150 nerezových bazénů. Je potěšitelné, že se i u nás projevil trend, který zhruba před 30 lety nastartoval rozvoj a výrobu nerezových bazénů, bazénových komplexů a aquaparků v západní Evropě. Velkou výhodou nerezových bazénů je snadná a levná údržba, dokonalá hygienická čistota, téměř neomezená životnost díky neustálé tvorbě neviditelné pasivní vrstvy, krátká doba montáže a podstatně nižší náklady na stavební připravenost. Stále je zdokonalována nejen samotná konstrukce bazénů a hydraulika, ale především se zdokonalují a vyvíjí stále nové atrakce, které jsou pro návštěvníky daného zařízení z hlediska zábavy, rekreace a odpočinku nejdůležitější.

  • Firma Berndorf Bäderbau se však zabývá rovněž dalším zpracováním nerezu. Zajímavostí může být například brodítko se sprchou pro cyklisty, které je určeno pro instalaci u cyklistických odpočívej kde je možnost napojení na vodovodní a kanalizační potrubí. Ideální je pro umístění u venkovních restaurací a bufetů s možností cykloservisu a běžných oprav kol. Brodítko je robustní s odolností proti poškození, povrch je v protiskluzovém provedení a sprcha je opatřena časovým ventilem.

  • Na výstavě Bazény, sauny, solária a wellness firma Berndorf Bäderbau vystavovala vanu s integrovaným ohřevem a protože našla své zákazníky, vyžádali jsme z jedné realizace pro Vás materiály, které v blízké době zveřejníme.



  • do oblasti bazény spadá také jediné ocenění z oblasti Voda a kanalizace a to Čestné uznání Grand Prix:
    Exponát: LOCATEC PREMIUM
    Firma: BAZÉNY WATERAIR s. r. o.
    Kontakt: Ing. Lukáš Dušek, Úvalská 593, 251 01 Říčany
    Výrobce: PISCINES WATERAIR s .r. o
    Popis exponátů: Víceúčelový prostor s tech. vybavením pro bazénovou filtrač. jednotku, exter. ohřev a úpravu vody.
    Charakteristika: Víceúčelový prostor s technickým vybavením, praktický, estetický, který zaručí optimální komfort při používání.
    Umístění expozice: 2C 8

Charakteristickým prvkem výstav jsou již tradičně slevy.

 

Poznámka na závěr pro čtenáře projektanty:


Společnost Ekona, spol. s r.o. hledá projektanty.

 
 
Reklama