Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domácí elektrospotřebiče - Myčky nádobí


Plně automatická myčka Electrolux-Visi ESF s průhlednými dvířky, s flexibilně přestavitelnými koši a s programem 3 in 1 spotřebuje na cyklus 1,05 kW.h a 14 litrů vody. Umí i pasterizovat dětské nádobí teplotou až 67 °C

Když se objevily poprvé před čtyřiceti lety v Tuzexu, byly v té době už v USA samozřejmé myčky nádobí odsouzeny tiskem jako produkt prohnilého kapitalismu: "Nevejdou se do kuchyňské linky, spotřebují více vody a elektřiny než pračka a na mastné nádobí ani devadesátiminutový program nestačí." Uvedené argumenty díky technickému pokroku už dávno neplatí. Myčku nádobí vlastní 20 % českých domácností, cena stále zdokonalovaného spotřebiče od té doby klesla k deseti tisícům korun. Samostatně stojící či vestavná myčka ušetří proti otravnému ručnímu mytí nádobí v dřezu až 40 % energie vynaložené na potřebný ohřev vody, neničí ruce v horkém roztoku s detergenty, šetří nádobí a sklo se po strojovém umytí třpytí jako nové. Čtyřčlenné rodině ušetří denně 55 minut práce. Špinavé nádobí, které se nehygienicky hromadilo u dřezů, mizí v koších za dvířky myčky, které splývají s kuchyňskou linkou.

Volně stojící i vestavné myčky jsou nabízeny ve standardním modulu s šířkou 60 cm pro mytí 12 souprav nádobí, pro malé kuchyně lze zvolit užší myčky s šířkou 50, 45 nebo 40 cm pro 8 až 10 souprav.

Princip mytí ostřikováním nádobí v drátěných koších střídavě horkou a studenou vodou změkčenou detergenty a usušení zbytkovým teplem nebo teplým vzduchem je u volně stojících či vestavných myček prakticky stejný. Liší se stupněm automatizace, komfortem programování, variabilitou ukládání nádobí do košů. Nejnověji i dávkováním detergentu. Nasypávání mycích prostředků (práškových nebo tekutých) a leštidla je nahrazováno vložením tablet (2 in 1, 3 in 1, 4 in 1) - dvě až čtyři chemické složky se v průběhu cyklu postupně automaticky rozpouštějí do lázně.

Původně vysokou spotřebu vody (až 60 litrů na normální cyklus) se podařilo revolučně snížit využitím senzory řízené recirkulace vody, která se vypouští, až když je opravdu špinavá, na běžných 20 litrů; u špičkových myček se spotřeba blíží k deseti litrům. Podmínkou je správně fungující změkčování regenerační solí, jejíž vyčerpání je u většiny spotřebičů automaticky signalizováno.

Spotřebu elektrické energie se podařilo snížit použitím výměníku tepla a průtokovými ohřívači na pouhou l kW.h.

Výrobky firem dominujících našemu trhu (AEG, Ariston, Bosch/Siemens, Candy, Electrolux, Fagor, Gorenje, Indesit, Miele, Zanussi) se zaměřují na dosažení nejtiššího chodu a snaží se o optimální využití vnitřního prostoru skříně variabilně výsuvnými koši a například i samostatnými koši na příbory. U komfortních výrobků se podařilo snížit hlučnost na 50 až 42 dB (re 1 pW), takže chod neruší ani spáče ve vedlejší místnosti.

Myčky původně začínaly třemi programy, současné nejlevnější disponují nejméně pěti programy (univerzální, intenzivní pro mastné nádobí, Eko pro poloviční náplň, jemný pro sklo, studený pro předmytí). Komfortní myčky mají až 12 programů nastavitelných knoflíkem nebo podle menu nabízeného multifunkčním displejem. Od normálního sušení vlastním teplem z nádobí na konci cyklu, které vyžaduje nejméně desetiminutový odstup pro bezpečné vyjmutí nádobí, se přechází k turbosušení, umožňujícímu vyjmutí nádobí po doběhu programu bez nepříjemného výronu páry.


Drastické snížení spotřeby vody, energie a regenerační soli v průběhu
čtyřicetiletého vývoje myček nádobí

Všechny myčky jsou vybaveny ochranou proti přetečení (Aqua Control, Aqua Stop, Water-Stop aj.), která zabraňuje vytopení bytu v případě prasknutí přívodní hadice či jakéhokoliv úniku vody ze spotřebiče.

Na špičce stojí myčky s elektronickou inteligencí (Fuzzy-logic, Senzor-Logic, 6. smysl), které volí mycí program podle množství vloženého nádobí a stupně jeho znečištění, o němž jsou informovány čidlem o čistotě vody při prvním oplachu.

Jedinou zbývající nevýhodu myček, že se uživatel musí při ukládání a vyjímání nádobí ke košům shýbat, řeší nejnověji vestavné jednozásuvkové nebo dvouzásuvkové myčky Whirlpool. Do jedné zásuvky se odkládá špinavé nádobí, z druhé se odebírá nádobí omyté a suché a jejich funkce se vzájemně střídají. To ovšem vyžaduje dva samostatné agregáty, takže cenově jsou dostupné jen nejbohatším rodinám.



Poznámka redakce TZB-info:
Existuje inciativa výrobců "Time to Go!", do které je zapojena například i společnost Bosch a Siemens Domácí spotřebiče (BSH). Cílem iniciativy je zvýšit zájem zákazníků o energeticky účinné domácí spotřebiče. Pokud by bylo v Evropě vyměněno všech přibližně 188 milionů spotřebičů starších 10 let, mohlo by se ušetřit 44TWh (miliard kilowathodin) elektřiny. To se rovná spotřebě cca 10 milionů domácností.
Evrospká komise k tomuto tématu iniciovala kampaň "Trvale udržitelná energei v Evropě",která má podporovat povědomí veřejnosti o spotřebě přírodních zdrojů.
Zdroj: Spectrum, firemní časopis Siemens.
 
 
Reklama