Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protipožární systém nové generace

Schüco ADS 80 FR 30 je první protipožární systém nové systémové platformy pro dveře a dělící příčky, se kterým bielefeldský výrobce postupně nahrazuje na trhu úspěšný protipožární systém Firestop II.

Tento nový hliníkový dveřní a příčkový systém pro třídu protipožární odolnosti F (T) 30 podle DIN 4102 popř. EI 30 podle EN 1364se vyznačuje užšími pohledovými šířkami, rozmanitostí ve tvarovém provedení, variacemi ve výplních a různými výhodami zpracování.

Řez systémovým profilem nového dveřního systému T 30 ukazuje podstatné odlišnosti od systému Schüco Firestop II: Schüco ADS 80 FR 30 poskytuje o 7 mm užší pohledovou šířku profilů a splňuje požadavky třídy odolnosti vůči požáru F (T) 30 - uzavření místnosti a tepelná izolace přes 30 minut - bez použití protipožárních izolátorů. Zatímco optické zeštíhlení pohledových šířek profilů představuje estetické kritérium, znamená rezignace na doposud zpracovateli instalované izolátory významnou redukci doby výroby uzávěrů. Tomu napomáhá také instalace válcových svorkových závěsů, které jsou narozdíl od běžných závěsů rychle a jednoduše upnuty do multifunkční drážky rámů.

Optimalizace při konstruováni a výrobě

Konstruování, výroba a rozmanitost použití mohly být u nového systému vylepšeny z různých ohledů. Tak umožňuje například jen minimálně zvětšená stavební hloubka - 80 mm namísto 70 mm u Firestop II - dosažení vyšší profilové stability. Řešení velkých výšek dveřních křídel max. 3000 mm, které jsou v objektech v poslední době častým jevem a u architektů oblíbené je taktéž možné. Zvýšená poptávka je v neposlední řadě také po uzávěrech a dělících příčkách, které svými vlastnostmi vytvářejí tzv. multifunkční prvky do kterých je možno osazovat různé druhy těžkých protipožárních skel s kombinací ochrany proti vloupání. Elegantní v provedení, ale také jednodušší ve zpracování je nově vyvinutý soklový profil, který je opticky shodný se zbytkem konstrukce. Veškeré uzavírací prostředky, závěsy - uložené skrytě - a kování se dají bez problémů přizpůsobit systému Schüco ADS. Stejně tak mohou být použity různé elementy multifunkčních dveří, jako například integrovaná pojistka únikových dveří a kontrola vstupu prostřednictvím otisků prstů. (Fingerprint)


Výhody doby montáže: U dveří T 30-1, T 30-2 a zasklení F 30 může být
použita speciální protipožární pěna Schüco 298897 místo běžné minerální vaty.

Inovace s výrazným vlivem na redukci montážní doby znamená možnost použití speciální protipožární pěny Schüco 298897 místo jinak běžné minerální vaty. Zde musíme důrazně poukázat na to, že v oblasti protipožární ochrany smí být použita výhradně speciální protipožární pěna Schüco - v žádném případě ne běžná montážní pěna!

Různé výplně

Součástí povolení orgánů stavebního dozoru pro systém Schüco ADS 80 FR 30 je rozmanitost ve výběru povolených výplní. Obsahují protipožární sklo Schüco Flam 30, protipožární skla s funkcí ochrany před rozbitím a vloupáním F 30, různé monolitické a izolační typy skel Pilkington Pyrostop F 30 i protipožární hliníkové panely a kombinace panelů s jednostranným sklem ESG.


Řez novým protipožárním systémem Schüco ADS 80 FR 30.
Varianty dveří nepotřebují izolátory - významná výrobní výhoda.

Brzy také v systému F 60

Ve stavební řadě Schüco ADS 80 FR se plánuje postupně upustit od protipožárního systému Schüco Firestop II, který založil v náročné architektuře posledních let základy protipožární ochrany. Již se vyvíjí systémová varianta pro třídu odolnosti vůči požáru F 60, která se bude na základě specifických stavebně-právních požadavků jednotlivých zemí týkat zejména aplikace v evropských zemích.


Protipožární dveře T 30 nové generace: Pojistka únikových
dveří a biometrická otevírací funkce jsou elegantně integrovány do
profilu; skrytý dveřní závěs a horní zavírač podporují elegantní vzhled.

Podstatný potenciál použití nového systému Schüco ADS 80 FR 30 spočívá v transparentním vybudování únikových a záchranných cest, stejně jako v protipožárně-technicky efektivním oddělení prostoru v systémových konstrukcích s velkým prostorovým zasklením.

Profil: Protipožární systém Schüco ADS 80 FR 30

  • Oblasti použití: Protipožární systémová konstrukce v hliníkovém profilovém stavebním provedení dveří T 30-1(jednokřídlové) a T 30-2(dvoukřídlové) a dělících příček F 30.
  • Rozměry: Stavební hloubka 80 mm pro vyšší stabilitu křídel; úzké pohledové šířky profilů u dveřních systémů od 137 mm (7 mm redukce oproti Firestop II); maximální výška křídla 3.000 mm (o 30 cm více než u Firestop II)

Konstrukční zvláštnosti

  • Estetika: nově vyvinutý soklový profil zajišťující stejnou pohledovou šířku po celém obvodu dveřního rámu, skrytý dveřní závěs a horní dveřní zavírač; maximální rozměr skla 1.400 x 3.000 mm formát na výšku, 2.430 x 1.400 příčný formát;
  • Zpracování: u dveří možná výroba bez protipožárních izolátorů; rychlá montáž s protipožární montážní pěnou Schüco 298897; svorkové válcové dveřní závěsy; multifunkční dveře u jednotného použití dveří Schüco ADS.
  • Systémové prostředí: integrovatelná biometrie (vnitřní profil); integrovatelná pojistka únikových dveří; automatické utěsnění dveří.

Další informace...

k tématu Schüco ADS 80 FR 30 jsou k dispozici na internetu: www.schueco.de.


Nově! Protipožární pěna Schüco
Rychlejší čas montáže než s minerální vatou

Se speciální protipožární pěnou Schüco je nyní montáž protipožárních dveří a dělících příček ze systému Schüco znatelně jednodušší a hospodárnější. V oblasti napojení na stěnu přebírá speciální protipožární pěna, narozdíl od doposud běžně používané minerální vaty, funkci protipožárně-technického těsnění. To bylo prokázáno také v rámci testování protipožárních norem Úřadem pro zkoušení materiálů Nordrhein-Westfalen (MPA NRW) v Erwitte, takže mohla být protipožární pěna přijata jako alternativa způsobu montáže u systémů Schüco pro dveře a dělící příčky ADS 80 FR 30 a pro protipožární otáčivá okna AWS 70 FR 30.

Montáž protipožárních systémových konstrukcí vyžaduje zvláštní pečlivost stejně jako použití jasně definovaných materiálů a pomocných prostředků, které jsou součástí povolení a jsou v těchto povoleních popsány. Systémová konstrukce smí být vyrobena a montována pouze tak, jak je popsáno v povolení. Při hledání racionálních možností v oblasti montáže vyvinula společnost Schüco speciální protipožární pěnu, která dělá z časově náročné manuální instalace minerální vaty do spár mezi rámy elementů a stěnou zbytečnou záležitost.

Protipožární pěna Schüco Art. 298897 je novým produktem. Výrobce klade velký důraz na úplné a správné označení produktu, neboť musí být v oblasti protipožární ochrany vyloučena možnost záměny s běžnými montážními pěnami pro okna a dveře. Tato speciální protipožární pěna poskytuje požadovanou funkci utěsnění v případě požáru!

Povolení pro protipožární systémy

Schüco ADS 80 FR 30 a Schüco AWS 70 FR 30 - V rámci testování protipožárních norem v MPA NRW v Erwitte byla protipožární pěna vystavena reálnému požárovému zatížení. Spáry mezi požární pecí a vnějšími rámy elementů byly vyplněny protipožární pěnou, video snímky dokumentovaly vývoj kouře v této spojovací oblasti. Výsledek testování: Protipožární pěna Schüco 298897 poskytla požadované utěsnění bez omezení během celé doby trvání požáru.


Zkušební pec: V rámci testování protipožárních norem u MPA NRW v Erwitte byla
odzkoušena protipožární utěsňovací funkce protipožární pěny Schüco 298897.

Pozitivní výsledek testování představuje základ pro začlenění protipožární pěny do odpovídajících protipožárních systémových povolení Schüco. Odteď mohou zpracovatelé profitovat z časové úspory, vzniklé použitím protipožární pěny namísto konvenčních utěsňovacích postupů.

Další informace...

k tématu protipožární pěna Schüco 298897 obdržíte na internetu: www.schueco.de.

 
 
Reklama