Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dva roky provozu FV elektrárny na Masarykově univerzitě v Brně

V dubnu 2007 uplynuly 2 roky od uvedení do povozu sluneční elektrárny o výkonu 40 kWp na Masarykově univerzitě v Brně. Za tu dobu elektrárna umístěná na střeše budovy (35 kWp) a její fasádě (5 kWp) vyrobila už 82 MWh.

To velmi dobře odpovídá prognozovaným údajům. Znamená to úsporu víc než 95 tun CO2. Z naměřených údajů vyplývá, že v České republice je možné počítat reálně, že z jednoho instalovaného kWp získáme za rok až 1 MWh. Za takto vyrobenou 1 MWh energii majitel elektrárny obdrží 13 460 Kč bez DPH.

Systém v Brně na Pedagogické fakultě není optimální z hlediska sklonu panelů. Optimální by bylo v Brně 34°. Zde je z důvodů požadavku orgánů činných ve správním řízení cca 22°. Je vidět z výsledků, že tento vliv není zásadní, teprve pod 20° množství vyrobené energie rychle klesá. Takto nízký úhel je samozřejmě nevýhodný z hlediska samočisticích schopností fotovoltaických panelů. Systém je vybaven sběrem dat. V archivu je možné najít data o výrobě v kterémko-li časovém úseku tohoto fotovoltaického systému. Jsou sledovány teplota panelů, teplota vzduchu, intenzita záření včetně globálního, rychlost a směr větru a samozřejmě elektrické parametry napětí, frekvence, proudy. Systém je vybaven také automatikou, která ho odpojí od veřejné sítě v případě, že vyráběná energie nemá požadované parametry či dojde k poklesu napětí v distribuční síti.

V průběhu provozu se nevyskytly žádná technické či jiné problémy. Rovněž vyřizování licence a připojení do sítě E-ONu proběhlo velmi rychle. To svědčí o tom, že při dobrém managementu projektu lze tyto věci vyřídit v zákony a předpisy stanovených termínech.

Instalace na MU je dobrým příkladem toho , že lze využít obnovitelné zdroje a i když v tomto případě je prioritní výuková vědecko výzkumná stránka projektu není zanedbatelný i finanční příspěvek získaný za vyrobenou energii, který by od začátku provozu mohl činit cca 1 080 000 Kč bez DPH.

Pokud se bude jednat o komerční záležitost je samozřejmě vhodné najít optimální kombinaci více obnovitelných zdrojů, popř. využít inteligentnějších systémů. S rostoucími cenami energií je to víc a víc aktuální.

 
 
Reklama