Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostní spuštění provozu kotle na spalování slámy 5 MW Třebíč

Třebíč se stává městem, ve kterém je více než polovina dodávky tepla systémem CZT zajištěna biomasou. Hlavním zdrojem tepla systému CZT je ORC Teplárna Sever s nově instalovaných kotlem na slámu. Celkový instalovaný výkon kotelny tak vzrostl na 15 MW.

ORC Teplárna Sever, která je hlavním zdrojem tepla systému CZT pro městské lokality Hájek, Nové Dvory a Nové Město, byla posílena o nový zdroj tepla využívající domácí obnovitelné palivo, kterým je sláma. Celkový instalovaný výkon kotelny z obnovitelných zdrojů energie tak vzrostl na 15 MW.


Obr. 1 - Celkový pohled na ORC Teplárnu Sever

Práce spojené s instalací kotle v areálu teplárny byly započaty na jaře minulého roku, v polovině listopadu byl zahájen zkušební provoz a Rozhodnutí povolení k prozatímnímu užívání bylo Městským úřadem Třebíč vydáno v lednu letošního roku. Slavnostní otevření této stavby se konalo za účasti hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila, starosty Třebíče Ivo Uhra, senátora Vitězslava Jonáše, zástupce MŽP ČR Jaroslava Kubína, zástupců SFŽP ČR a odborné veřejnosti dne 28. března 2007.


Obr. 2 - Slavnostní otevření kotelny na spalování slámy o výkonu 5 MWt

Kotel VESKO-S je teplovodní o výkonu 5 MW a je konstruován na spalování slámy z obilovin, řepkovou slámu, krmný šťovík apod. a to ve formě balíků o rozměrech 1,2 x 0,85 x 2 m. Sláma ve formě balíků je skladována v zastřešeném skladu paliva s celkovou kapacitou 2500 tun a ke kotli, do denního skladu paliva, je dopravována pomocí nakladače. Podávání paliva z denního skladu a veškerý provoz kotle je již řízen automaticky. Předpokládaná výroba tepla tímto kotlem bude kolem 41 000 GJ/rok.

Vzhledem k vysokému podílu tuhých látek malých rozměrů ve spalinách, je u kotlů spalujících biomasu (zvláště pak slámu) náročnější čištění spalin. Z tohoto důvodu jsou v cestě spalin za kotlem sériově zařazeny dva odlučovače tuhých částic, které zabezpečí dodržení emisních limitů dle platné legislativy. To ostatně potvrdilo i autorizované měření emisí, které bylo na kotli provedeno (viz tabulka).

Znečišťující látka TZL SO2 NOx CO TOC
Emisní limit dle nařízení vlády 352/2002 Sb.[mg/m3] 250 2500 650 650 50
Hodnoty z autorizovaného měření emisí [mg/m3] 115,3 57 206 392 2,8

Tabulka porovnání koncentrací znečišťujících látek

Investorem celé akce je občanské sdružení EKOBIOENERGO o.s., kterému se podařilo na realizaci projektu získat podporu z prostředků evropské unie (Evropského fondu pro regionální rozvoj), zajišťovanou v rámci Operačního programu infrastruktura - Priorita 3, včetně spolufinancování ze SFŽP ČR.


Obr. 3 - Výstavba kotelny na spalování slámy 5 MWt - rok 2006

Podíl energie vyrobené z obnovitelných zdrojů v ORC Teplárně Sever tvořil v loňském roce cca 67 %. Zprovozněním kotle VESKO-S 5000 by mělo dojít k předpokládanému nárůstu tohoto podílu až na 88 %. Zbytek tvoří energie vyrobená kotli na spalování zemního plynu, které jsou provozovány v období maximálních odběrů a zároveň tvoří zálohu při odstávce některého ze zdrojů spalujících biomasu.

 
 
Reklama