Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Základní typy zdrojů tepla na pevná paliva

Článek je souhrnem základních typů zdrojů tepla používajících pevná paliva. S rostoucími cenami paliv a energií je správný výběr paliva a a zdroje tepla stále důležitější.

Lokální kamna:

Na našem trhu se v malém měřítku vyskytují lokální kamna na dřevo, hnědé uhlí nebo hnědouhelné brikety, která slouží k individuálnímu vytápění jednotlivých místností v rodinných domech nebo chatách.

Koupelnová kamna:

Protože stále ještě existují domácnosti, v nichž je nutné zajišťovat teplou vodu pomocí pevných paliv, byla u nás v posledních letech obnovena výroba válcových koupelnových kamen na dřevo, uhlí a ostatní pevná paliva dostupná na našem trhu.

Krbová kamna:

Málokteré topidlo na pevná paliva v sobě dokonale spojuje funkčnost a elegantní vzhled tak, jako krbová kamna. Kamna patří mezi zařizovací předměty, které mají nadčasovou hodnotu, jsou samozřejmě formována ekonomickými požadavky současnosti a prostředím, pro které jsou určena. Přinášejí do obydlí teplo, vrací do domovů živý oheň jako symbol pohody a klidu. Krbová kamna se stávají samozřejmou součástí interiérů nově budovaných obydlí. Vhodně však doplňují interiér i ve starších chalupách, chatách i jednotlivých bytech. Krbová kamna mohou tvořit také vhodný doplněk vytápění při použití dalšího tepelného zdroje, jako např. plynového nebo elektrického kotle. V případě použití krbových kamen, vybavených teplovodním výměníkem, mohou být tato použita jako hlavní tepelný zdroj, nebo jako kombinace obou zdrojů při vhodném způsobu zapojení do otopné soustavy. Takový způsob musí navrhnout projektant - topenář pro zachování plné funkce provozu topné soustavy a její bezpečnosti. Krbová kamna jsou opatřena prosklenými dvířky s žáropevným sklem, které propouští až 85% tepelného sálání do vytápěného prostoru. Při výběru z bohaté nabídky různých typů a tepelných výkonů je nutno především vědět, jakým způsobem budou kamna používána a jaký potřebujeme tepelný výkon. Teprve pak bychom měli uvažovat o vhodném designu kamen. Před nákupem a instalací kamen je velmi nutné prověřit kvalitu komínového tělesa, do kterého budou kamna napojena. Funkce komína musí být taková, aby splňovala požadavky, kladené na komín výrobcem krbových kamen, a to zejména požadavek na minimální tah. Kvalitu komínového tělesa musí ověřit odborná kominická firma. Krbová kamna se oproti běžným topidlům liší především velikostí spalovacího prostoru, množstvím spalin, jejich teplotou a rychlostí jejich proudění. Velmi důležitou okolností pro bezpečný, ekologický a výkonný provoz krbových kamen je kvalitní dřevo, především z hlediska jeho vlhkosti, která by neměla přesáhnout 20%. Optimální je použití briket, vyráběných z dřevního odpadu. Možné je i použití briket uhelných. Vlhké palivo způsobuje nadměrné dehtování, špatný odvod spalin a zanášení skla sazemi. Všechna vyráběná krbová kamna musí být certifikována organizací, která má v rámci EU notifikaci k provádění této činnosti. Kromě platného certifikátu musí být na krbová kamna vystaveno i prohlášení o shodě. Bez těchto důležitých dokumentů nelze prodávat krbová kamna v obchodní síti a výrobce je v tomto případě postižitelný nemalými pokutami od ČOI.

Kotle na pevná paliva:

Kotle na pevná paliva o výkonech do 300 kW (podléhajících certifikaci dle ČSN EN 303-5) lze rozdělit do kategorií podle různých měřítek.

Materiál kotlového tělesa:

Základními materiály pro výrobu kotlových těles jsou ocel a litina.

Použité palivo:

biologická
  • dřevní hmota ve formě kusového dřeva, štěpků, pilin, briket a pelet
  • ostatní rostlinná hmota (odpadní i cíleně pěstovaná rostlinná biomasa)
fosilní
  • černé uhlí, hnědé uhlí, koks, popř. antracit

Způsob dodávky paliva:

Ruční dodávka paliva - palivo je do kotlů dodáváno ručně, tedy běžné ruční přikládání vyžadující obsluhu několikrát denně vždy po vyhoření základní vrstvy paliva v kotli. Samočinná dodávka paliva - kotle, které mají velký zásobník paliva, postačující na několikadenní bezobslužný provoz. Podle způsobu dodávky paliva k roštu jsou nejrozšířenější dva druhy těchto automatických kotlů - retortový (palivo je dodáváno šnekovým podavačem z násypky do kolena - retorty a na talířový rošt) a bubnový (otáčející se bubnový rošt si postupně sám palivo odebírá z násypky).

Způsob spalování:

Podle způsobu hoření paliva na roštu se tento typ kotlů dělí na prohořívací (hořlavé plyny a spaliny procházejí celou vrstvou paliva a tato vrstva postupně prohoří celá) a odhořívací (palivo prohořívá pouze ve spodní části kotle na roštu a hořlavé plyny a spaliny jsou odváděny spodem kotle nebo po jeho stranách do výměníkové části).

Způsob napojení na komínový průduch

Podle způsobu napojení kotle na komínové těleso se dělí na kotle pro provoz s přirozeným tahem komína (vystačuje přirozený tah, jehož minimální hodnotu uvádí výrobce v návodu) nebo s nuceným tahem (pro provoz je nutné vytvořit v kotli podtlak nainstalováním odtahového ventilátoru mezi kotel a těleso komína).

NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ KATEGORIE

Pokud se podíváme na současnou nabídku malých teplovodních kotlů na pevná paliva, pak nejběžnější jsou následující typy.

Litinové kotle patří mezi nejlevnější a nejrozšířenější. Převážně se jedná o kotle s ruční dodávkou paliva s prohřívacím způsobem spalování. Nevyžadují odtahový ventilátor. Vhodné jsou pro černé uhlí, koks a kusové dřevo (brikety). Nízká cena je ale vykoupena také nízkou účinností.

Ocelové kotle s ruční dodávkou paliva jsou převážně kotle odhořívací s posuvným roštem, což umožňuje spalování hnědého uhlí a drobnějšího kusového dřeva a dřevního odpadu a briket. Tyto kotle také nevyžadují odtahový ventilátor a patří opět do kategorie nejlevnějších kotlů.

Ocelové kotle speciální na kusové dřevo (tzv. zplynovací) jsou kotle odhořívací převážně s odtahovým ventilátorem s poměrně vysokou účinností spalování. Vyžadují dřevo (brikety) o vlhkosti do 20%, existují také kotle pro kombinované spalování uhlí (kostka) a dřeva. Jejich cena je řádově o 1/3 vyšší než u obyčejných kotlů a jejich průměrná účinnost se pohybuje na hranici 80%.

Automatické kotle jsou převážně ocelové s nuceným i přirozeným odtahem spalin. Určeny jsou především pro paliva o velikosti do 3 cm, tedy uhlí zrnitosti ořech2 a 3 a pelet. Vedle dřevní hmoty je pro peletizaci stále více využívána také ostatní rostlinná hmota. Stále více výrobců automatických kotlů se snaží vyhovět požadavku zákazníků na spalování obilí. Cena automatických kotlů je řádově dvoj až trojnásobná oproti obyčejným litinovým a ocelovým kotlům, jejich účinnost však v celém režimu spalování u většiny výrobků výrazně přesahuje 80%.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...