Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu
AMPER 2007

pátek 30.3.2007




Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.

Tisková zpráva ke stažení
(PDF, 1986 kB)


Prestižní ceny Zlatý Amper 2007 uděleny

Včera večer vyvrcholila oficiální část 15. ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2007 předáním ocenění ZLATÝ AMPER v Betlémské kapli. Ocenění ZLATÝ AMPER získaly čtyři soutěžící produkty a čestné uznání si odneslo pět dalších exponátů. Zlatý Amper putuje například do společnosti ABB za měřič frekvence ACS 800 se specializovaným softwarovým vybavením pro inteligentní řízení čerpadel.


Pozvánka na dnešní den

SNÍDANĚ NA VELETRHU AMPER
(08.00 - 10.00 hod. - Konferenční sál III, Vstupní hala I, PVA Letňany)
Pořádá: L.P.Elektro s.r.o.

Nové požadavky na zpracování projektové dokumentace elektroinstalací v rozsahu potřeby realizace a revizí, které vyplývají z právních předpisů a technických norem.

SEMINÁŘ - Moderní mikrořadiče, senzory a aktuátory pro automobilové a průmyslové aplikace
(11.00 - 12.00 hod. - Konferenční sál II, Vstupní hala I, PVA Letňany)

Výrobce: Freescale
Přednášející: Martin Mienkina

SEMINÁŘ - Intel - jednička v technologii
(12.00 - 13.00 hod., Konferenční sál III, Vstupní hala I, PVA Letňany)

Výrobce: Intel
Přednášející: Tomasz Kubasik

SEMINÁŘ - RevARMolution, Capacitive touch, Power in drivers
(13.00 - 14.00 hod., Konferenční sál III, Vstupní hala I, PVA Letňany)

Výrobce: STMicroelectronics
Přednášející: Jan Starý, Tomáš Pokorný

DISKUSNÍ FÓRUM
(09.00 - 17.00 hod., Hala 2)
Pořádá: FCC Public, Terinvest

Fórum na téma:
Současné problémy a perspektivy elektrotechniky v legislativní, odborné a organizační oblasti; Evropské normy pro osvětlení, světelné zdroje a svítidla; Bezdrátové sítě v průmyslu, řízené elektrické pohony


Tematický výběr z tisku

Siemens přihlásil v roce 2006 více než 6200 patentů

Siemens v loňském roce investoval do výzkumu a vývoje 5,7 miliardy eur. Se současnými 6200 patenty je tak společnost Siemens celosvětovým lídrem v oblasti inovací.

V loňském roce vzrostl počet vynálezů, které společnost Siemens přihlásila, o 8 % na 6200 a počet interně registrovaných patentů se zvýšil o 17 % na 10.410. Siemens je tak ve statistice patentů první v Německu, druhý u Evropského patentového úřadu a v první desítce ve Spojených státech. Společnost Siemens zaměstnává ve výzkumu a vývoji celosvětově téměř 50.000 lidí. V obchodním roce 2005/2006 investoval koncern Siemens do výzkumu a vývoje 5,7 miliardy eur (téměř 160 miliard korun).

Každý rok předává společnost Siemens svým dvanácti nejúspěšnějším výzkumníkům ocenění "Vynálezce roku". Výzkumníci ocenění v letošním roce mají na svém kontě více než 600 vynálezů. Tento rok vynálezy zahrnují multifunkční radiové antény pro automobily, navigační systém, který navádí chirurgy lidským tělem, a technologie grafického displeje pro automatizaci, která je vstřícná vůči uživatelům.

Zdroj:
Internetový portál www.tzb-info.cz, Firemní zpráva, 8.12.2006

Vilém Měrka: Zaznamenáváme nárůst poptávek

Rozhovor TZB-info s Vilémem Měrkou, manažerem prodeje společnosti Solartec - výrobce fotovoltaických solárních článků a fotovoltaických solárních panelů.

Jak Solartec pocítil přijetí zákona o obnovitelných zdrojích energie? Stoupá zájem o fotovoltaiku i u nás, nebo stále vyrábíte především pro zahraniční trhy?

Již od počátku roku zaznamenáváme nárůst poptávek na fotovoltaické systémy od výkonů v řádu kilowatt až po megawattové systémy. Realizace bez přímých dotací na pořízení fotovoltaického systému jsou však limitovány výkupní cenou, resp. garancí výkupní ceny, která je pouze 15 let - na rozdíl od ostatních zemí podporujících fotovoltaiku, kde je garantována na let 20. Zahraniční trh stále dominuje.

Před časem byl na světových trzích značný nedostatek křemíku. Jaká je situace v současnosti?

Situace se pozvolna zlepšuje a obecně se předpokládá, že křemíku pro výrobu solárních článků bude v budoucnu dostatek.

Do Česka přicházejí zahraniční výrobci fotovoltaických panelů, zvýhodnění oproti Vám masivními investičními pobídkami. Jak se na to díváte?

Nově vystavěné výrobny vnímáme jako zdravou konkurenci. Jejich výrobky známe a soutěžíme s nimi i v zahraničí. V konečném důsledku je na zákazníkovi, jestli si vybere tuzemský prověřený výrobek nebo dá přednost zahraničním dodavatelům. Garance jsou stejné, což je pro zákazníka důležité.

   
systém na střeše elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze   Jaromír Řehák, ředitel Solartecu,
se svými panely

Jaký je zájem o vaše "ostrovní" systémy, určené pro objekty nenapojené na elektrickou síť? Od jaké vzdálenosti od sítě se pro rodinný dům či chatu už finančně více vyplatí pořídit si solární systém?

Zájem o tyto systémy meziročně nejen v ČR, ale i u našich zahraničních odběratelů, narůstá. Je tomu tak především díky ověřené kvalitě. Vzhledem k cenám elektrických přípojek pro chaty se fotovoltaický systém vyplatí vždy. V případě rodinných domků by záleželo na specifikaci energetických potřeb domácnosti v průběhu celého roku. V současné době v ČR není "běžný" rodinný dům, který by byl napájen nezávisle pouze z fotovoltaiky. Nejedná se však pouze o chaty či domy. Jsme schopni připravit napájení mnohých průmyslových aplikací např. ve vodárenství, plynařství, napájení autonomních výstražných systémů atd.

Největší systémy od Vaší firmy u nás jsou zatím nainstalovány na Masarykově univerzitě v Brně a na Stavební fakultě ČVUT v Praze. Co zajímavého chystáte na letošní rok?

Na příští rok chystáme několik instalací s plně integrovanou fotovoltaikou do fasád budov. Na instalacích bude použita námi vyvinutá unikátní technologie zapouzdření solárních článků do izolačních dvojskel a trojskel - SOLARTEC PVglass. Mimo ně připravujeme instalace ze standardních panelů o výkonech v řádu megawatt.

Zdroj:
Internetový portál www.tzb-info.cz, Autor RNDr. Jana Plamínková, 28. 10. 2006

Celý rozhovor naleznete ZDE.


Ozvěny včerejšího dne

Ceny Zlatý Amper 2007 uděleny

Včera večer vyvrcholila oficiální část 15. ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2007 předáním ocenění ZLATÝ AMPER v Betlémské kapli.

Soutěže, kterou společně vyhlašuje Terinvest ve spolupráci s ČVUT, se zúčastnilo 28 firem s 29 exponáty, které jsou novinkami letošního roku. Osmičlenná odborná komise, v jejímž čele stál profesor Jiří Tůma z ČVUT, hodnotila technickou a technologickou úroveň soutěžících výrobků, originalitu jejich řešení, bezpečnost výrobků a také jejich technickou kvalitu a obchodní využitelnost.

Ocenění ZLATÝ AMPER získaly čtyři soutěžící produkty a čestné uznání si odneslo pět dalších exponátů. Zlatý Amper putuje například do společnosti ABB za měřič frekvence ACS 800 se specializovaným softwarovým vybavením pro inteligentní řízení čerpadel. Oceněno bylo originální řešení regulace čerpadel s programovatelnými měniči frekvence. Kopos Kolín si odnáší další Zlatý Amper za dvoukomorový parapetní kanál s dvojitou stěnou, určený k přehlednému uložení silových vodičů, počítačových sítí, telefonních a anténních rozvodů.

Třetí ze Zlatých Amperů patří Siemensu za automat CPU 416 F pro bezpečnou komunikaci mezi procesorem a vzdálenými jednotkami, a to i bezdrátově podle standardu 802.11. Poslední Zlatý Amper se vydá až do VUKI Bratislava, a to za kabel, který vyhovuje náročným podmínkám ukládání kryomagnetů při výstavbě urychlovače CERN.

Čestná uznání získávají firmy ELV Produkt Senec za chráněný elektrický stožár pro rozvod elektrické energie, Polovodiče za svářecí diody v bezpouzdrovém provedení, První Elektro za integrovaný systém transformace z vysokého na nízké napětí s dálkovou správou, Spaun Electronic za vysoce kvalitní a spolehlivé zařízení pro rozšíření možností při ovládání satelitních programů a WM Ocean za inteligentní bezbateriové dálkové ovládání Easyfit, kde energie je získávána pohybem.

Udělená ocenění komentoval v závěru večera předseda odborné komise profesor Tůma z ČVUT. Podle něj se mezi oceněnými exponáty objevují tři základní trendy. Patří mezi ně tendence k úspoře energií, která vede k šetrnějšímu nakládání s životním prostředím, tendence k miniaturizaci výrobků umožňující šetření materiály a snaha o stavebnicové řešení výrobků, která přináší úspory nákladů.

Jan Mittelbach


Tip na návštěvu stánku

Společnost INGE OPAVA, s.r.o. se těší na Vaši návštěvu
INGE Opava, spol. s r.o., (Hala 1, stánek E10)

Společnost INGE Opava, spol. s r.o. je významným českým výrobcem zejména technického osvětlení. Specializujeme se na výrobu zářivkových osvětlovacích systémů pro profesionální použití.

Vyrábíme interiérová a speciální svítidla, zejména:

  • osvětlovací systémy z tažených hliníkových profilů
  • podhledová svítidla
  • přisazená svítidla pro přímou montáž na strop či stěnu
  • reklamní a informační panely
  • atypická a na zakázku vyráběná svítidla
  • svítidla pro dopravní stavby
  • svítidla pro osvětlování výstavních vitrín

Moeller s Darwinem se chystají na AMPER 2007
Moeller Elektrotechnika s.r.o., (Hala 2, stánek A6)

Společnost Moeller Elektrotechnika, výrobce elektroinstalačních přístrojů pro domovní a průmyslové aplikace, představí návštěvníkům své expozice mimo jiné nové technologické platformy Darwin a nabídne jim odborné přednášky v rámci Moeller konference, dobrou kávu i kontakt s hokejovými celebritami. Moeller se také zúčastní soutěže Zlatý Amper, v níž v roce 2006 zvítězil s beznástrojovým propojovacím systémem xStart. Letos do soutěžního klání přihlásil kombinovaný svodič přepětí SPB.

Největší zájem odborné veřejnosti očekávají zástupci společnosti Moeller Elektrotechnika o technologii SmartWire - první prvek platformy Darwin, který umožňuje nahradit náročné drátování stykačových kombinací pomocí jednoduchého propojovacího systému easyConnect SmartWire. Toto řešení vede k jednoduchému řízení a komunikaci stykačů DILM a motorových spouštěčů PZK s řídicími jednotkami prostřednictvím sběrnic CANopen, easyNet a PROFIBUS.

Na stánku společnosti Moeller Elektrotechnika najdou návštěvníci také kompletní nabídku svodičů přepětí s ohledem na jejich aplikace podle nového souboru norem ČSN EN 62305, či nové bezpečnostní moduly ESR-NOE, které splňují požadavky nových bezpečnostních norem EN ISO 13849-1 a EN 61508. Chybět nebudou ani oblíbené prvky systému inteligentního bydlení Moeller Xcomfort, ukázka komponent a rozváděčů pro domovní rozvody, aplikace výkonového jištění a další zařízení pro domovní a průmyslové elektroinstalace.

Společnost Moeller vnímá AMPER 2007 jako ideální prostor pro setkávání s partnery a zákazníky. Proto budou na stánku v průběhu veletrhu přítomni nejen zástupci obchodního a marketingového týmu, ale také produktoví manažeři a představitelé vedení. Doprovodný program zajistí soutěže v "ledním" hokeji, v nichž se návštěvníci veletrhu za povzbuzování komentátorů České televize Petra Vichnara a Jiřího Hölzela utkají o zajímavé ceny s hráči HC Moeller Pardubice.

 
 
Reklama