Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dnešní AMPER, to je pestrá nabídka exponátů společnosti Siemens

Pro letošní 15. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper připravil Siemens řadu aktuálních novinek ze své produkce. O tom, které to budou, jsme hovořili s PR manažerem společnosti Jaromírem Studeným.

TZB-info: Nejprve stručně, kde vás na veletrhu najdeme, a na co se můžeme ve vašem stánku těšit?

Jaromír Studený: Expozice společnosti bude umístěna v sektoru B haly 6, ve stánku číslo 6. Vystavovat budeme novinky z oblasti průmyslových automatizačních systémů, nízkonapěťové snímací techniky, představíme také něco z toho, co máme nového v oblasti pohonů. Najdete u nás rovněž systémy a řešení pro komplexní řízení technologických procesů či model demonstrující vzájemné propojení jednotlivých produktů značky Siemens v rámci koncepce Plně integrované automatizace. Na své si přijdou nejen zájemci o technologie budov, ale třeba i ti, které zajímají produkty a systémy pro energetiku. V expozici bude prezentována také výroba rozváděčů. Své produkty u nás vystaví také společnost Landis+Gyr, která se zabývá dodávkami měřicích zařízení, jako jsou elektroměry, kodéry, komunikační interface, měřiče tepla, měřiče kondenzátu a ultrazvukové průtokoměry.

TZB-info: Pojďme se tedy podívat na některé exponáty podrobněji. Hodně prostoru má být ve vaší expozici věnováno průmyslovým automatizačním systémům. Na které exponáty z této oblasti se můžeme těšit?

Jaromír Studený: V expozici najdete například nové procesorové jednotky řady S7-300 s větší pracovní pamětí. Objeví se tu i novinky spojené s novým firmwarem V2.5, který přináší zásadní změny vlastností nových jednotek CPU. Zajímavou novinkou budou i nová CPU s typovým označením Simatic S7-400 V5. Jedná se o významně inovovaný hardware nejvýkonnější řady řídicích systémů Simatic s novým firmwarem V5.0 a mnoha novými funkcemi a vylepšeními. Zvláštní pozornost si zaslouží také tři nové jednotky, které nesou označení PN -- integrovaná rozhraní Profinet a webserver. Implementace Profinetu totiž umožňuje nejen připojení více uzlů, ale i vyšší datovou propustnost až 100 Mbit/s a snazší řešení sítí díky širší škále použitelných síťových topologií.

Novinky jsou k dispozici i v oblasti decentrálních periferních jednotek Simatic DP. Periferní jednotka ET 200pro má kromě nového komunikačního modulu pro přímé připojení RFID systémů značky Siemens a nových prvků s rozhraním pro pneumatiku i svou vlastní CPU jednotku. Toto provedení je ideální pro lokální řízení v silně znečištěných provozech. Ke známým a oblíbeným jednotkám ET 200S dále přibyly nové osmikanálové moduly (doposud se využívaly nejvýše čtyřkanálové), které lze výhodně kombinovat např. s variantou ET 200S Compact.

TZB-info: A co nabídnete v oblasti vizualizačních systémů?

Jaromír Studený: Tady bude hlavním tématem procesní vizualizační systém Simatic WinCC v nové verzi 6.2. Ta je uživatelsky příjemnější a současně je rozšířena o nové funkce pro hlášení a zobrazení průběhu měřených veličin formou trendů. Navíc byla v systému Simatic WinCC zvětšena kapacita databáze a byly přidány nové nadstavby. Tak například údržbě automatizačního systému pomáhá nová nadstavba nad systémem WinCC s označením Simatic Maintenance Station. U nadstaveb nad WinCC existují i další novinky. WinCC/Audit byl doplněn o nástroj pro správu projektových verzí. Díky nadstavbě WinCC/Redundancy je nyní možné u redundantních WinCC stanic sjednocovat stav kvitace hlášení, komentáře u hlášení a hodnoty interních proměnných. Uživatelé jistě ocení i fakt, že i Web klienty z WinCC/Web Navigatoru je možno integrovat do centrálního systému správy uživatelů Simatic Logon. Tím jsou splněny vysoké požadavky zejména ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

TZB-info: Důležitou součástí automatizačních systémů jsou bezesporu produkty zajišťující komunikaci mezi jednotlivými použitými komponentami. Co vystavujete v této oblasti?

Jaromír Studený: Představíme celou řadu novinek v produktové skupině Simatic Net pro průmyslovou komunikaci. Kromě toho, že produktové skupiny PLC Simatic S7-300 a S7-400 byly obohaceny o nové typy, které jsou osazeny komunikačním rozhraním pro Profinet, přicházejí na trh i nové komunikační procesory umožňující připojit automaty Simatic do průmyslového Ethernetu. Velice úspěšné je také řešení bezdrátové komunikace na bázi Industrial wireless LAN a produktů řady Scalance W. Novinkou je rozšíření možností webového rozhraní přístupových bodů a klientských modulů Scalance W-700, díky nimž je návrh a uvádění systémů do provozu rychlejší. Pozadu nezůstává ani vývoj komponent známých pod označením Scalance S, jež řeší zabezpečení komunikačních sítí proti útokům hackerů či neoprávněným přístupům a brání přetížení sítě.

TZB-info: Přesuňme se nyní do oblasti nízkonapěťové spínací techniky. I tady jistě chystáte celou řadu novinek. Prozraďte alespoň nějaké...


Polovodičové stykače Sirius

Jaromír Studený: Představíme modulární systém rozváděčů nízkého napětí Sivacon. Na trhu je zastoupen dvěma typy rozváděčů - Sivacon 8PT a Sivacon 8PV, které jsou díky své konstrukci v podstatě bezúdržbové. Mechanická konstrukce hlavních napájecích nebo i vývodových polí umožňuje rychle a bezproblémově vyjmout kterýkoliv poškozený přístroj a na jeho místo osadit nový. Díky tomu lze zkrátit nutnou odstávku zařízení na minimum, a snížit tak možné ztráty vzniklé přerušením dodávky elektrické energie pro výrobní technologie.


Přípojnicový systém Sivacon 8PS

Systém rozváděčů Sivacon 8PV bývá někdy nazýván jako "firemní varianta", protože je vyráběn výhradně ve výrobním závodě společnosti Siemens v Lipsku. Výhody systému Sivacon 8PV využijí především rozvodny velkých průmyslových podniků, kde je často nutné řešit speciální požadavky na technické řešení, např. v případě rozváděčů zády k sobě apod. Systém rozváděčů Sivacon 8PT, který je vyráběn na základě licence pro renomované výrobce rozváděčů v daném regionu, je nabízen ve dvou variantách - s horizontálním přípojnicovým systémem a s vertikálním přípojnicovým systémem. Rozváděče s horizontálním systémem sběrnic v horní části pole mají stavební části společné s rozváděči 8PV.

K horkým novinkám spínací techniky pro nízkonapěťové rozváděče patří trojfázové polovodičové spínače 3RF24 pro spouštění motorů. Kromě přímého spouštění motorů do 7,5 kW může být reverzačním stykačem s vestavěným blokováním realizována změna směru otáčení motorů do 3 kW. Polovodičové stykače pro spouštění motorů jsou součástí modulárního systému Sirius, a dají se z nich proto jednoduše a rychle sestavovat kompaktní bezpojistkové motorové vývody.

V expozici Siemens nebudou chybět ani přípojnicové systémy pro rozvod elektrické energie. Typ CD-K je určen pro proudy do 40 A. Je vhodný zejména pro distribuci energie přímo u samotných spotřebičů, lze jej použít i jako světelnou rampu, kterou lze osadit všemi standardními světelnými zdroji. Typ BD01 je konstruován pro proudy od 40 do 160 A. Díky svým elektrickým vlastnostem je používán k napájení podružných rozvodů a pro přímé napájení spotřebičů s vyšším příkonem. Typ BD2 je optimalizován pro přenos a distribuci proudů od 160 do 1250 A. Lze jej nasadit jak v oblasti průmyslu, tak v kancelářském prostředí.

TZB-info: V nabídce máte také zajímavý program pro návrh a dimenzování sítí nízkého napětí.

Jaromír Studený: Ano, jedná se o program Simaris deSign ve verzi V 1.5, jenž řeší otázky dimenzování transformátorů vn/nn, vodičů a spínacích přístrojů z hlediska ochrany před nadproudy, ochrany před úrazem, selektivity, úbytků napětí, základů kompenzace, záložních zdrojů a podobně. Výpočty jsou prováděny v souladu s požadavky evropských norem. Program umožňuje nastavení širokého spektra vstupních údajů a snadnou konfiguraci sítě. Omezením rutinních výpočtů společně s vnitřní databází přístrojů se podstatně urychluje projektování a snižuje výskyt projekčních chyb. Software se dá použít pro základní návrh rozváděčů NN a jeho součástí je i program pro konfiguraci rozváděčů VN řady 8DH10.

TZB-info: A na závěr našeho povídání bychom se rádi dozvěděli ještě alespoň něco o tom, co chystáte v oblasti pohonů.

Jaromír Studený: Nabídka standardních pohonů bude zastoupena asynchronními elektromotory nízkého napětí, nevýbušnými asynchronními motory nízkého napětí a elektropřevodovkami. Představíme také produkty jednoho ze sedmi výrobních závodů firmy Flender, která je jednou z posledních akvizic společnosti Siemens. Na výstavní ploše bude prezentován jeden typ elektropřevodovky z výrobního závodu Flender Tübingen. Tyto elektropřevodovky se vyznačují vysokou hustotou přenášeného výkonu a v tomto parametru patří ke světové špičce. Veletržní expozice návštěvníkům dále nabídne nový typ standardního měniče Sinamics G120. Jedná se o modulární měnič, který - ačkoliv patří do skupiny standardních měničů - je svými vlastnostmi určen i k náročnějším aplikacím zdvihu.

V oblasti pohonů velkých výkonů nabízíme motory a frekvenční měniče od 250 kW pro nízké i vysoké napětí. Portfolio nízkonapěťových pohonů řady Sinamics S120 bylo rozšířeno o kapalinou chlazené měniče a napájecí jednotky Smart Infeed. Novinkou je také provedení měničů od 250 kW i pro sítě 500 V s možností komunikace přes Profinet.

Zajímavých exponátů, které Siemens na veletrhu vystaví, a to nejenom v této oblasti, bude samozřejmě mnohem víc. Na to, abychom probrali všechny, nezbývá čas ani prostor. Nejlepší bude, přijdete-li se do naší expozice podívat. Budeme se vám rádi věnovat.

Děkujeme za rozhovor i za alespoň stručné nahlédnutí do široké palety exponátů společnosti Siemens.

 
 
Reklama