Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové termíny v zařizovacích předmětech

Výběr zařizovacích předmětů dnes není lehký a to nejen proto, že reprezentativní koupelnová studia jsou plná bezpočtu variant tvarů, velikostí i barev umyvadel, van, WC, bidetů a pisoárů. Pro výběr zařizovacích předmětů by kromě vkusu měly být dalším kritériem vlastnosti, které jsou označovány celou řadou odborných termínů a mnohdy jsou pro další spokojenost s výrobkem velmi důležité. Článek přináší vysvětlení některých termínů, které se pro označování vlastností používají.

  • Antiblock systém (Ravak) - tento mechanismus u sprchových koutů zabraňuje zadrhávání a křížení posuvných dílů a má tak zásadní vliv na životnost celého výrobku. Princip fungování antiblokačního mechanismu spočívá v tom, že drážky, ve kterých se pojezd posunuje, jsou chráněny prakticky nepoškoditelnou plastovou vložkou s vynikajícími kluznými vlastnostmi. Antiblock je zárukou dlouhodobého tichého a bezporuchového fungování i v extrémních podmínkách.



  • WARM FLOW® (Ravak) - originální systém napouštění vody zespodu podhlavníku vany umožňuje dopouštění teplejší vody do vany kolem těch partií, kde je tělu nejpříjemnější a ze zdravotního hlediska i nejpřínosnější. Systém šetří vodu při dopouštění teplejší vody při koupání. Pouze voda z nejchladnější části objemu vany je automaticky odváděna originálně řešeným CLICK-CLACK odtokem a přepadem. Napouštění vody je téměř neviditelné a nepřekáží.



  • "PU PLUS" (Ravak) - nová technologie výroby akrylátových van. Princip této technologie spočívá v nahrazení sklolaminátové vrstvy, která tvoří výztuhu akrylátového výlisku, tvrdou polyuretanovou pěnou. Vyztužení vany pomocí tvrdé polyuretanové pěny je konstrukčně velice tuhé a vykazuje vynikající tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Je velmi vhodné u van s hydromasáží pro snížení hluku ve vaně i v celé místnosti. Vany vyrobéné touto technologií mají o cca 40% vyšší hmotnost než běžné akrylátové vany, což se projeví i v celkové tuhosti výrobku. Při výrobě touto technologií se nepoužívají pryskyřice a do ovzduší není uvolňován škodlivý styren, na rozdíl od kalsických van jsou vany vyztužené tímto novým systémem recyklovatelné.



  • RAVAK Anticalc® je úprava skla pro sprchové kouty. Je to mononukleární, chemicky vázaná vrstva, která je vodoodpudivá a jejím úkolem je plnit dvě základní funkce:
    • kapky se na vodoodpudivém povrchu skla nemohou udržet, a proto sjíždějí dolů.
    • kapky, které jsou menší a kterým se podaří se na skle udržet, sice zanechávají po zaschnutí sediment, ale ten není na povrch skla chemicky vázán, a proto je možné jej navlhčeným hadříkem snadno setřít.

    Vodoodpudivá vrstva RAVAK Anticalc® je plně odolná vůči čistícím přípravkům, běžně používaným na okna a skleněné výplně. Její trvanlivost však závisí na složení vody, se kterou přichází do styku. Obecně lze říci, že životnost neudržované vodoodpudivé vrstvy RAVAK Anticalc® je 3 měsíce až 2 roky. Při pravidelné údržbě je záruka na funkčnist vrstvy 10 let viz Anticalc Conditioner. Údržba se předpokládá 1-2x/měsíc, min. 4x/rok.

  • Anticalc conditioner (Ravak) je přípravek k ošetření skleněné výplně sprchového koutu proti poškozením vodními sedimenty. Doporučuje se ošetření min. 4x/rok. S použitím tohoto přípravku je poskatována záruka na plnou funkčnost systému RAVAK Anticalc® 10 let.

  • MAGIC FIX + (Jika) - speciální neviditelné upevnění krytu na sifon.

  • ANTIBAK (Jika) - glazovaný vnitřní kruh a odpad klozetů zabraňuje ulpívání nečistot a mikroorganismů. Termín se používá i pro speciální úpravu sedátek ke klozetům, kdy materiál sedátek je obohacený o antibakteriální stříbrné iontové částice, které napomáhají udržovat povrch hygienicky čistý.



  • SAFE LOCK (Jika) - systém pro snadnou montáž a demontáž se zabezpečením proti odcizení pomocí klíče Safe lock.

  • Click systém - (Jika) rychloupínací chromové úchyty sedátka klozetu, které zjednodušují montáž a demontáž sedátka s poklopem a výrazně tak usnadňují údržbu.

  • přepadový systém CLOU (Laufen)



  • WonderGliss (Laufen) - hlavní výhodou povrchové úpravy WonderGliss je jednodušší údržba. Úprava způsobuje jednoduché seskupování vody v kapičky, které z povrchu rychle stékají pryč a současně s sebou nabalují veškeré nečistoty. Špína a vodní kámen tedy nemohou přilnout k povrchu předmětů jako u běžných úprav a keramiku proto není třeba tak často čistit. K vyčištění navíc postačí pouze slabý čistící prostředek.

  • DUAL-FLUSH - (Laufen) systém splachování dvěma objemy vody. Pro porovnání existuje i druhý úsporný systém - přerušení splachování funkcí START-STOP.

     

 
 
Reklama