Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Softflo přináší nový přístup k problematice větrání

Technologie Softflo představuje zcela nový způsob myšlení v oblasti větrání chlazení nebo vytápění. Všechny výrobky výrazně přispívají ke zlepšení vnitřního ovzduší, zvýšení účinnosti a tím i k celkové ekonomické výhodnosti provozu ventilačních systémů. Za projektem Softflo stojí objevy vědců, které inspirovaly vznik této nové technologie větrání, chlazení a vytápění.

V zeměpisné šířce, ve které se nachází Česká republika, poskytují uživatelům základní ochranu před klimatickými podmínkami zpravidla stavební konstrukce.

K základním hodnotícím parametrům každé stavby určené pro dlouhodobý pobyt lidí (může se jednat o prostředí pracovní nebo obytné) patří kvalita vnitřního mikroklimatu - tepelná, akustická, světelná pohoda atd. Jednotlivé složky vnitřního prostředí jsou popsány fyzikálními a chemickými veličinami. Jejich udržení v definovaných mezích je podmínkou funkčnosti budov. V případě, že se některé parametry ocitnou mimo definované hodnoty, hovoříme o syndromu nemocných budov, který je charakteristický obzvláště pro novostavby.

Větrání se významným způsobem podílí na tvorbě vnitřního prostředí z hlediska: tepelně vlhkostního, odérového, mikrobiálního, částečně ionizujícího a akustického. Větrání tedy můžeme definovat jako výměnu znehodnoceného vzduchu v daném prostoru za vzduch venkovní, jehož vlastnosti jsou zpravidla vždy lepší. O důležitosti kvalitního vnitřního klimatu hovoří skutečnost, že v závislosti na způsobu života, trávíme uvnitř budov (pracoviště, školy, zábavní centra) téměř 80 % času. Zvláště na pracovištích a ve školách je pro udržení pozornosti i duševní výkonnosti důležité, aby bylo vnitřní ovzduší co nejlepší. Proto je zapotřebí větrat řízeně.

Stávající stav - směšovací proudění

Způsob proudění vzduchu v takto větraném prostoru určuje větrací systém, jehož nenahraditelným prvkem jsou koncové vyústky přivádějící čerstvý vzduch. Intenzita turbulence a dosah proudu vzduchu jsou dány konstrukcí koncového zařízení. Typů koncových zařízení je velké množství. Prakticky všechny moderní koncové vyústky mají možnost regulace průtoku vzduchu, případně možnost úpravy charakteru proudu vzduchu. Mohou se ale lišit obrazem proudění, který u přiváděného vzduchu vyvolávají.

V současné době jsou nejvíce rozšířené koncové prvky, které zajišťují směšovací proudění. Výtokové rychlosti jsou vysoké, což je podmínkou indukce sekundárního cirkulačního vzduchu. Dochází k rychlému promísení přiváděného vzduchu se vzduchem v místnosti. Celý větraný prostor je jak teplotně, tak i z hlediska koncentrace stejnorodý. Kvalita odváděného vzduchu a vzduchu v místnosti je přibližně stejná (viz graf 1).


Graf 1: Znečištěný vzduch - žlutá barva je v pobytové
zóně
 
Graf 2: Softflo vyústky přivádění čerstvý vzduch
- modrá barva do pobytové zóny

Účinnost výměny vzduchu se v těchto případech pohybuje zpravidla kolem 40 %. V současné době stále vzrůstají ekonomické tlaky na snižování energetické náročnosti jednotlivých technologických zařízení. Náklady spojené s vytápěním, popřípadě s chlazením, jsou prakticky energeticky nejnáročnější, a proto je žádoucí používat zařízení, splňující nároky nejen dnešních, ale i budoucích požadavků. To, bohužel, koncové prvky zabezpečující klasické směšovací proudění vzduchu nesplňují.

Výhody Softflo technologie:

  • zlepšení vnitřního klimatu v pobytové zóně,
  • tichá bezprůvanová ventilace,
  • nižší spotřeba energie díky vyšší účinnosti větrání.

Zlepšení vnitřního klimatu v pobytové zóně

Softflo technologie vytváří stabilní rozvrstvení vzduchu v místnosti, které je založeno na zcela ojedinělém způsobu dodávky čerstvého vzduchu. V porovnání s tradičními ventilačními systémy dochází až k zdvojnásobení účinnosti výměny vzduchu, a to i v tak náročných prostorech na větrání, jako jsou například školní třídy, které jsou ovlivňovány velkým počtem jednotlivých zdrojů tepla (studenti, výpočetní technika apod). Softflo technologie pracuje v souladu s termologií v místnosti.


Graf 3: Softflo vyústek - vztah mezi tlakovou ztrátou vyústky, objemovým průtokem a hladinou akustického tlaku

Technologie "tichých splývavých vzdušných proudů" a "jemného vánku" je novou cestou k efektivnímu větrání, chlazení a vytápění. Softflo trysky formují přiváděný vzduch do mnoha "tichých splývavých vzdušných proudů". Následně jsou splývavé proudy transformovány do "jemného vánku", který proudí do místností podél stěn a nad podlahou. Vzduch, který je přiváděn s velmi malou turbulencí a při nízké rychlosti, vytvoří nad podlahou (díky větší hustotě) souvislou vrstvu čerstvého vzduchu, která je ohřívána zdroji tepla (lidé, výpočetní technika apod.) a následně stoupá vzhůru. Jemný vánek přebírá kontrolu nad pohybem veškerého vzduchu v místnosti. Tím dochází k efektivnímu rozvrstvení vzduchu na čerstvý vzduch a vzduch obsahující škodliviny. Koncentrace škodlivin není v prostoru rovnoměrná. Nad podlahou a v pobytové zóně je vzduch nejčistší. Obsah škodlivin přitom stoupá směrem nahoru (nejvyšší je u stropu), kde je za pomoci odtahových prvků odváděn z místnosti.

Účinnost Softflo technologie je ovlivňována umístěním velkoplošných vyústek. Jejich instalace by neměla ovlivňovat proudění a odtah znečištěného vzduchu u stropu místnosti. Je prokázáno, že pohyb vzduchu v místnosti není ovlivňován tvarem odtahového otvoru. Pro zajištění odvodu maximálního množství znečištěného vzduchu je vhodné umístit odtahový otvor co nejvýše.

Softflo výrobky se doporučuje instalovat u podlahy nebo u stropu v blízkosti stěn, na které je dodávaný vzduch směrován. Při umístění na stropě nebo na stěně můžete očekávat účinnost výměny vzduchu v rozmezí 70-80 %.

Velkoplošná vyústka instalovaná u podlahy pracuje s účinností výměny vzduchu více než 80 %.

Tichá bezprůvanová ventilace

Tradiční ventilační a klimatizační systémy produkují nízkofrekvenční hluk, který sice není slyšitelný, ale přesto je pro lidi rušivý. Vědecké výzkumy indikují, že tento nízkofrekvenční hluk snižuje naši duševní výkonnost, způsobuje bolest hlavy a zvyšuje únavu.

Softflo vyústky snižují hladinu neslyšitelného nízkofrekvenčního hluku z ventilátorů větracích systémů. Protisměrné proudy vznikající při dodávce vzduchu redukují hladinu nízkofrekvenčního hluku v porovnání s běžnými vyústkami o 10-20 % (viz tabulka).

Frekvenční pásmo (Hz) 63 125 250 500 1K 2K 4K
Softflo vyústky 33 27 22 16 10 6 2
Tradiční vyústky 20 14 10 17 19 12 10

Tabulka: Redukce hladiny akustického tlaku v dB - porovnání Softflo vyústek s tradičními
koncovými zařízeními na distribuci vzduchu

Nižší spotřeba energie díky vyšší účinnosti větrání

Při průchodu vzduchu vyústkou dochází k tlakovým ztrátám. Jejich velikost je ovlivňována tvarem přívodních otvorů a výtokových trysek.

Nízká úroveň hluku použitím Softflo vyústek umožňuje nastavení vyššího pracovního tlaku. Současně snižuje nutnost používaní absorpčních materiálů a zařízení uvnitř potrubí větracích systémů, které omezují průtočné množství. Účinnost elektrických zařízení použitých ve větracích systémech je vyšší.

Přednosti Softflo technologie

Při použití nové technologie Softflo lze přiváděný vzduch ochladit na +5 °C, nebo zahřát na +35 °C. To znamená, že maximální teplotní rozdíl mezi přívodním vzduchem a vzduchem v místnosti může být až 20 K, při zachování komfortu uživatelů místnosti.

Systém podporuje i konvekční proudění v těsné blízkosti zdrojů tepla, a tím snižuje i tepelnou zátěž pobytové zóny. Následně snižuje energetické požadavky na chlazení vnitřních prostor. Obr. 1 názorně ukazuje, že při použití Softflo technologie je teplota odváděného vzduchu podstatně vyšší než u směšovacího větrání. Teplota přiváděného vzduchu může být o něco vyšší, aniž by došlo ke ztrátě komfortu pro obyvatele místností. Z toho vyplývá nižší spotřeba energie na chlazení vzduchu. Vzhledem k tomu, že u velkých budov jsou příkony na větrání srovnatelné s příkony na vytápění, dosáhne se při použití Softflo technologie značných úspor. Křivka dokumentuje, že využitím Softflo technologie lze zkrátit počet dnů, kdy je nutné spustit chladicí soustavy, až o 55 dnů v závislosti na průběhu teplot v letním období, případně výjimečně teplých jarních nebo podzimních dnech (viz obr. 2).


Obr. 1: Teploty odváděného vzduchu při použití různých
koncových zařízení na distribuci vzduchu
 
Obr. 2: Úspora provozu chladicích zařízení

Při stejném objemovém množství vzduchu je kvalita vzduchu z hlediska koncentrace škodlivin v pobytové zóně vždy podstatně lepší než při směšovacím proudění. Oblast pobytové zóny není zatěžována cirkulačním vzduchem. Nutný objemový průtok vzduchu na osobu potom nezávisí na velikosti prostoru, ale je možné ho redukovat na minimální hygienické požadavky množství přiváděného vzduchu.

Jedná se o zcela novou technologii, přispívající k zlepšení klimatu na našich pracovištích, ve školách, v restauracích, zábavních centrech, sportovních halách nebo obchodních prostorech. Vyšší kvality vzduchu dosáhneme současně při snížení celkové energetické náročnosti, v některých případech až o 50 %.


Obr. 3: Budova parlamentu v Helsinkách
 
Obr. 4: Budova parlamentu v Helsinkách

Softflo technologie našly své uplatnění v zemích, kde jsou kladeny vysoké požadavky na zdravé ovzduší. Z realizací jsou to např.: budova parlamentu (jednací místnosti) v Helsinkách (Finsko), obchodní prostory v městské věži ve Frankfurtu n. Mohanem (Německo), universitní učebny v Linköpingu (Švédsko), městská radnice v Kiruně (Švédsko), Berner kantonal (Švýcarsko).


Obr. 5: Schéma funkce vyústku
Softflo Optimal
 
Obr. 6: Sofftlo Optimal se zabudovaným
chladicím výměníkem

Pro všechny majitele nebo provozovatele budov, nemovitostí či staveb, kteří věří zákonům přírody, existuje řešení jak udržet zdravé vnitřní prostředí z hlediska mikroklimatických podmínek. V plné míře vítězí nová Softflo technologie, která větrá nebo chladí pracovní či jiné prostory tím nejlepším možným způsobem za podstatně nižších provozních nákladů.


Dan Michlík (*1980) - absolvoval Strojní průmyslovou školu v Břeclavi, od roku 2001 pracoval v USA ve firmách působících v oboru TZB, v roce 2005 absolvoval tříměsíční stáž ve Švédsku ve firmě Fresh. V současné době je ředitelem firmy Nativa.

 
 
Reklama