Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příprava projektů zaměřených na úspory energie nejen v oblasti bydlení

Každý projekt, který má být realizován, je nutné velice pečlivě připravit. Podcenění kvalitní přípravy projektu bývá často jednou z příčin krachu celého projektu. Nekvalitní příprava se může projevit v jakékoli fázi jeho realizace, např. při získávání finančních zdrojů, při jeho výstavbě nebo ve finále v samotném provozu celého projektu.

Podívejme se nyní, jaké kroky bychom při přípravě projektu neměli v žádném případě vynechat. Pro začátek rozdělme projekt do tří fází:

  • Předinvestiční fáze
  • Investiční fáze
  • Provozní fáze

Předinvestiční fáze:

Obecně se v této fázi definuje a specifikuje cíl, ke kterému má projekt směřovat. V našem případě lze za cíl považovat ekonomicky efektivním způsobem snížit spotřebu energie. Nejdříve je nutné zjistit, jakými způsoby lze tohoto cíle dosáhnout. Zde lze doporučit zpracování energetického auditu. Energetický audit nám poskytne nejen podrobné informace o velikosti, struktuře a efektivnosti současné spotřeby energie, ale definuje i několik variant, jak užití energie zefektivnit. Je nutné dbát na správné ekonomické vyhodnocení v auditu vybrané varianty, to znamená, že auditor by měl přihlédnout k aktuální situaci a právnímu postavení příjemce auditu.

Pokud příjemci auditu vybraná varianta vyhovuje, je vhodné zpracovat podrobnou studii proveditelnosti (Faesibility study). Správně zpracovaná studie proveditelnosti obsahuje následující části:

  • Popis projektu
  • Technická analýza
  • Ekonomická analýza
  • Plán realizace

Popis projektu

Tato část studie proveditelnosti obsahuje obecný popis projektu. Je zde kladen důraz na osvětlení příčin vzniku projektu a na popis jeho přínosů. Musí poskytnout stručné, rychlé a jasné informace o projektu.

Technická analýza

Jedním ze základních prvků studie proveditelnosti je výběr technicky přijatelných řešení. Například pro projekt zaměřený na rekonstrukci vytápění objektu je možno optimalizovat soulad výroby a spotřeby, učinit technická opatření na rozvodech, zaměnit palivo nebo topné medium, izolovat budovu proti tepelným ztrátám apod. Volba technologie závisí na mnoha faktorech, především na její dostupnosti a ceně. Omezujících faktorů je však celá řada. Mohou zde sehrát roli požadavky na ochranu životního prostředí, spolehlivost nebo nároky na pracovní síly.

Ekonomická analýza

Cílem ekonomické a finanční analýzy je podat co nejvěrnější obraz o ekonomice projektu. Hodnocení na základě ekonomických kritérií má pro rozhodnutí o realizaci projektu zásadní význam. Podrobnosti a interaktivní kalkulátor k ekonomickému hodnocení obdobných projektů naleznete na www.tzb-info.cz. Součástí ekonomické analýzy by měla být i citlivostní analýza na obtížně předvídatelné, či neznámé prvky vstupující do ekonomické analýzy. Mohl by to být např. diskont nebo inflace atd.

Plán realizace

S realizací projektu mohou být spojeny desítky i stovky různých činností. Plán realizace projektu by měl stanovit především aktivity, které je třeba zabezpečit, termíny, ve kterých je tyto aktivity třeba vykonat. Definovat potřebné lidské i finanční zdroje a zohlednit jejich vzájemné vztahy i postup při nedodržení návazností aktivit. Například pro rekonstrukci vytápění jsou rozhodujícími termíny realizace projektu, začátek a konec topné sezóny.

Investiční fáze:

V této fázi jde hlavně o zajištění finančních prostředků pro realizaci celého projektu. Zdrojů financí je několik:

  • Vlastní kapitál
  • Financování pomocí komerčních úvěrů
  • Využití dotací a jiných bankovních produktů

Vlastní kapitál

Pokud chceme k realizaci projektu užít vlastní kapitál je vhodné si uvědomit, že i ten má svou hodnotu. Ta se dá nejjednodušeji vyčíslit např. jako výnos ušlé příležitosti, která je charakterizována stejnou mírou rizika jako realizovaný projekt. Nejednoduší příklad využití vlastního kapitálu je jeho uložení na bankovní účet, který poskytuje určitou míru zúročení vložených prostředků. Další možnost je investice do akcií, investičních fondů, státních dluhopisů nebo do nějaké nemovitosti atd. Pokud tedy náš projekt přináší nižší ekonomický efekt než jiná investiční příležitost, kterou máme v danou chvíli k dispozici, je na zvážení, zda-li se neohlédnout po jiných finančních zdrojích.

Financování pomocí komerčních úvěrů

Jedná se o standardní způsob financování projektů. Zde hraje důležitou roli výběr správné banky a správného produktu se správnými podmínkami. Obecně platí zásada, že čím jsou vaše možnosti splácení variabilnější, tím je úvěr dražší. Pro efektivní vyjednávání o úvěru je vhodné mít kvalitně zpracovanou studii proveditelnosti. Ta může sloužit jako velice cenný dokument pro získání úvěru.

Využití dotací a jiných bankovních produktů

Na trhu jsou mimo výše uvedené možnosti i produkty jiné. Jedná se např. o nejrůznější dotační systémy, úlevy, jisté výkupní ceny, zvláštní bankovní produkty atd. Většinou jsou tyto zdroje skloubeny se zdroji výše uvedenými a vzájemně se vhodně doplňují.

Provozní fáze:

Realizace projektu z hlediska zadavatele nekončí pouhým dodáním technologií, právě naopak. V okamžiku, kdy dodavatel dodá a předá technologii, přichází vhodná chvíle k nastartování velice důležité části projektu - provozu. Právě provoz má nemalý význam na ekonomické dopady projektu. Je nutné klást značný důraz na co nejefektivnější provozování celého systému, zvláště projekty zaměřené na úspory energie jsou v tomto směru značně citlivé. Lze říci, že čím efektivněji je realizován provoz celého projektu, tím pozitivnější ekonomický efekt přináší.

 
 
Reklama