Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První panoramatické výtahy s dvěma klecemi ve Frankfurtu

Zástupci časopisu Elevator World navštívili našeho souseda – Spolkovou zemi Německo, kde firma ThysennKrupp dodává výtahy zvláštních konstrukcí - v popisovaném případě ve Frankfurtu. Jedná se o výtahy, které mají dvě klece nad sebou v jedné šachtě, přičemž každá z nich pojíždí jinou rychlostí. Efektního pohledu je dosaženo i tím, že výtahy jsou panoramatické.

Dva panoramatické výtahové systémy s dvěma klecemi v jedné šachtě byly namontovány a uvedeny do provozu firmou ThyssenKrupp Aufzüge dceřinou společností ThyssenKrupp Elevator AG v budově Main Triangel ve Frankfurtu. Toto jsou první panoramatické výtahy s dvěma klecemi v jedné šachtě. Princip výtahů s dvěma klecemi (dvě samostatné klece jezdí v jedné šachtě) poskytuje účinnou a esteticky atraktivní dopravu.

Budova Main Triangel je administrativní komplex kombinující moderní pracovní a životní styl pod jednou střechou. Budova umístěná přímo na břehu řeky poskytuje okolo 30 000 m2 plochy pro 1 200 zaměstnanců.

Výtahy s dvěma klecemi používající řídicí systém s výběrem cílové stanice dopravuje cestující do jejich cílů rychle a spolehlivě. Protože zaujímají menší prostor než konvenční výtahy, tyto systémy šetří drahý prostor pro jiné účely.

Technický vývoj umožnil, aby výtahový systém s dvěma klecemi byl provozován s prosklenými klecemi v otevřené šachtě a umožnil tak architektům budovy Main Triangel zachovat prosvětlení, koncept otevřenosti s převážně prosklenou fasádou.

Klece (každá s nosností 18 osob) a jejich nosné konstrukce jsou umístěny vně budovy, kde jsou vystaveny značným změnám teploty a povětrnosti. Aby bylo zajištěno, že cestující jsou dopravováni spolehlivě a s komfortem jsou panoramatické klece vybaveny podlahovým topením, klimatizací a topné elementy jsou umístěny v prosklených stěnách. Žádné spínače ani žádné kabely nejsou v šachtě vidět, nosná lana jsou ukryta v kryté části šachty po celé výšce zdvihu.

Nezvyklý vzhled budovy Main Triangel je dán trojúhelníkovým tvarem skloněným od sedmého do patnáctého podlaží. Dva prvky budovy - nazvané "Hight Rise" a "Forum" - a atrium mezi nimi jsou zkombinovány mezi nimi do společného celku s prosklenou střechou.

Kromě těchto dvou panoramatických výtahů firma ThyssenKrupp Elevator v budově Main Triangel instalovala dalších devět výtahů. Kromě požárního výtahu, výtahu na odpadky a nákladních výtahů je v budově další skupina obvyklých panoramatických výtahů a normální osobní výtah. Těchto 11 výtahů (celkově s 13 klecemi) zajišťuje zaměstnancům a návštěvníkům této impozantní budovy plynulý pohyb po budově.

První výtah s dvěma klecemi byl nainstalován ve Stuttgartské univerzitě v roce 2003. Tím došlo ke zvýšení počtu dopravovaných studentů v univerzitní budově bez konstrukčních změn v budově. Další dva výtahy s dvěma klecemi byly namontovány v budově Dreischeibenhaus, sídle firmy ThyssenKrupp v Düsseldorfu. Zásadně se klece v jedné šachtě pohybují rozdílnou rychlostí, při čemž logicky horní klec má větší rychlost. Další čtyři výtahy byly namontovány v modernizované budově sídla BMW v Mnichově, jiné takové výtahy jsou v provozu v budově Oceanic Center ve Valencii ve Španělsku. Další budovy, které jsou v současné době ve stavbě, budou vybaveny výtahy s dvěma klecemi jsou: budova Trumpf Technology Center v Soulu s jedním výtahem a budova Federation Tower v Moskvě s jedenácti výtahy.

Technická data

(Panoramatické výtahy s dvěma klecemi v budově Main Triangel)

Zdvih: 37,5 m
Pohon: bezpřevodový
Nosnost: 1350 kg t.j. 18 osob
Jm. rychlost: 2,5 m/s
Počet stanic: 12
Počet jízd: 240 jízd za hodinu

 
 
Reklama