Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž ROCKHOUSE o český nízkoenergetický dům roku 2006

Dne 15.11.2006 byly v pražském Veletržním paláci vyhlášeny výsledky soutěže ROCKHOUSE o český nízkoenergetický dům roku 2006, kterou zorganizovala společnost Rockwool, a.s. Odbornou porotu nejvíce zaujal svým vyváženým řešením projekt Tomáše Hlavsy, studenta 4. ročníku fakulty architektury na Vysokém učení technickém v Brně.

Společnost Rockwool, a.s., trvale hledá nové způsoby, jak prosazovat stavební postupy, které vedou ke snižování energetické náročnosti budov, a jak zvýšit povědomí o dopadech bydlení na životní prostředí. Dalším logickým krokem ve snaze upozornit laickou i odbornou veřejnost na problematiku nízkoenergetické výstavby bylo zorganizování soutěže o český nízkoenergetický dům roku 2006 "ROCKHOUSE".

Záměrem soutěže bylo ocenit odborníky, kteří vytvářejí svébytnou českou architekturu a využívají moderních technologií k projektování domů, které šetří energii, jsou citlivé k životnímu prostředí a především přátelské ke svým obyvatelům.

Do soutěže bylo od jejího vyhlášení 1. března letošního roku přihlášeno 20 projektů, jejichž autoři pocházejí z řad profesionálů i studentů.

Přihlášené práce posuzovala odborná porota, ve které zasedli Ing. Martina Pásková, Ph.D., ředitelka odboru ekologie lidských sídel a člověka Ministerstva životního prostředí ČR; akad. arch. Šimon Caban, architekt a scénograf; Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů; Doc. Ing. Miroslav Meixner, CSc., vedoucí techniky staveb na Fakultě architektury VUT v Brně; Doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc., Stavební fakulta ČVUT a Ing. Petr Stejskal, marketingový a obchodní ředitel společnosti Rockwool, a.s.

Hlavní cenu, se kterou je spojená finanční odměna ve výši 100.000 Kč, převzal z rukou poroty mladý student architektury Tomáš Hlavsa z brněnského VUT za projekt rodinného domu s vejminkem. Dalšími oceněnými byli na druhém místě Ing. arch. Radim Kounek a Ing. arch. Vladimír Balda na místě třetím. Zvláštní uznání poroty získal projekt společnosti GIP Invest s.r.o. za návrh obytného souboru nízkoenergetických řadových domů. Odborná porota navíc udělila i zvláštní cenu pro již realizovaný projekt domu v Kníničkách u Brna architekta Mojmíra Hudce.

V kategorii studentských prací byly přihlášeny projekty Radky Pittnerové (VŠUP Praha), Matěje Kováče (ČVUT Praha) a Samuela Netočného (VUT Brno). Všem studentům bylo uděleno ocenění za snahu nalézt nestandardní řešení.

Složení poroty (v abecedním pořadí)

Akad. arch. Šimon Caban

Narodil se roku 1963 v Praze, kde žije a pracuje na volné noze jako architekt, scénograf, choreograf, fotograf, scénárista, režisér, tanečník a herec. Vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze, spolu s bratrem Michalem založil Baletní jednotku Křeč (film Pražská pětka). Je zastoupen ve fotografické sbírce v Centre Georges Pompidou v Paříži, v letech 1995 až 1999 dělal výpravu k MFF Karlovy Vary. V Divadle Kalich vytvořil scénu a režii k muzikálu Galileo. Se Simonou Rybákovou získali jako komisaři a scenáristé národní expozice Pražského quadrienale 1999 Zlatou trigu. Byl autorem výzdoby Kongresového centra pro pražské zasedání NATO (2002). Architektonicky navrhuje rodinné domy, interiéry, nábytek, projektuje design soukromých, firemních i veřejných interiérů.

Ing. arch. Oleg Haman

Narodil se v roce 1960 v Praze. V roce 1984 vystudoval Fakultu architektury ČVUT u profesora Krise, v roce 1989 ukončil postgraduální studium. 6 let působil v Projektovém ústavu výstavby hlavního města Prahy a od roku 1990 se věnuje svobodnému povolání jako architekt. Od roku 1993 je autorizovaným architektem České komory architektů a od roku 2003 předsedou Obce architektů. K jeho nejvýznamnějším realizacím patří např. Komerční centrum Vinice v Praze 10, Obytný soubor Palouk v Praze 10, Český statistický úřad v Praze 10, Kašna na Masarykově nám. v Hradci Králové nebo administrativní budova GARANT HOSPITAL v Praze 9. Je autorem rekonstrukce paláce Riesů ze Stallburgu v Praze 1. K jeho nejvýznamnějším oceněním patří: Bydlení 2000 - odměna v kategorii nájemní domy, Nejlepší z realit 2002 - ocenění v kategorii rekonstruované kanceláře, Grand prix 2002 - cena v kategorii výtvarné dílo.

Doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc.

vedoucí Ústavu techniky staveb Fakulty architektury v Brně, absolvent Fakulty stavební Vysokého učení technického. Jeho odborná, pedagogická a vědeckovýzkumná činnost je zaměřena především do oblastí technika prostředí, energetika a fyzika budov. Působí jako autorizovaný inženýr v oboru Pozemní stavitelství a Energetické auditorství, je zapsán do Seznamu energetických auditorů při MPO ČR. Na Fakultě architektury se ve spolupráci s Českou energetickou agenturou MPO ČR se podílel na zřízení Energetického konzultačního a informačního střediska EKIS a ve spolupráci s MMR ČR a SFRB v rámci "Programu komplexní regenerace sídlišť a oprav bytových domů postavených panelovou technologií" na zřízení Regionálního a poradenského střediska při Fakultě architektury.

V současné době je součástí kolektivu, který pod vedením Prof. Ing. Jiřího Vaverky, DrSc. připravuje vydání monografie "Stavební tepelná technika a energetika budov".

Ing. Martina Pásková, Ph.D.

(*1974), absolventka Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a postgraduálního studia na Přírodovědecké fakultě UK, ředitelka odboru ekologie lidských sídel a člověka na Ministerstvu životního prostředí, externí lektorka na katedře sociální geografie a regionálního rozvoje PřF UK v oblasti vztahu územního rozvoje a územní ochrany, členka expertní skupiny Evropské komise pro urbánní prostředí (DG Environment) a předsedkyně Komise pro životní prostředí a sport při Českém olympijském výboru.

Ing. Petr Stejskal

V roce 1978 absolvoval obor Ekonomika zahraničního obchodu na Obchodní fakultě VŠE v Praze. V roce 2000 získal titul "Master of International Management" na European Business School v Praze. Hovoří 5 světovými jazyky. Oblastí obchodu a marketingu stavebních materiálů se zabývá více než 25 let. Pro společnost Rockwool, největšího světového výrobce tepelných, protipožárních a akustických izolací na bázi kamenné vlny pracuje od roku 2003 jako Marketingový a obchodní ředitel a člen management týmu Rockwool ESE (East South Europe). Intenzivně se zabývá problematikou nízkoenergetické výstavby.

Doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc.

Působí jako docent Fakulty stavební ČVUT v Praze v oboru teorie a konstrukce pozemních staveb. Věnuje se tématům jako tepelná ochrana budov v environmentálních souvislostech a energie a životní prostředí a podílí se na přípravě nového magisterského studijního programu Budovy a prostředí. Je předsedou TNK 43 stavební tepelná technika při ČNI Praha, zástupcem ČR v CEN/TC89 Thermal performance of buildings and building components, spoluautorem ČSN 73 0540:2 (2002) Tepelná ochrana budov, členem rady Společnosti pro techniku prostředí a místopředsedou České společnosti pro udržitelnou výstavby budov (CSBS). Loni mu byla vydána publikace Nízkoenergetické domy. Principy a příklady. Je spoluautorem stavebního nebo stavebně-energetického řešení několika realizací nízkoenergetických domů. Spolupracoval na přípravě výstavby skupiny pasivních rodinných domů v Koberovech (CHKO Český ráj).


Oceněné projekty v soutěži o český nízkoenergetický dům roku 2006 "Rockhouse"

V hlavní kategorii odborných projektů byly oceněny 3 níže specifikované projekty a jeden projekt získal zvláštní uznání poroty.

  1. První místo získal projekt Tomáše Hlavsy, studenta 4. ročníku fakulty architektury na VUT v Brně. Je jím architektonické řešení rodinného domu pro 4 člennou rodinu s garáží a se samostatným bydlením pro prarodiče. Porota ocenila celkově vyvážené řešení a technické provedení stavby. Porotce Ing. arch. Šimon Caban k vítěznému projekt řekl:"Na tomto domě si cením především toho, že i přes zadání, které vede automaticky k jakémusi podvědomému omezení, navrhl autor suverénní dům, který se v klidu a harmonii rozprostírá a sebevědomě ukazuje, že nízkoenergetický neznamená nuzně smrsknutý domeček."
    vizuál vítězného projektu
    Vizuál vítězného projektu
    (po kliknutí se obrázek zvětší)

    Předávání hlavní ceny

  2. Druhým místem ocenila porota kontrastní řešení rodinného domu Ing. arch. Radima Kounka, jehož architektonické řešení je založeno na dvou podobách jednoho materiálu - tvrdé skořápky z čediče v přírodní šedé barvě a vnitřní měkké izolační vrstvě z čediče (kamenné vlny). Porota ocenila hledání nových forem, odvážnou dispozici a práci s krajinnou hmotou.

  3. Třetí místo dostal návrh malého rodinného domu na netypickém sklonitém pozemku s orientací k severu. Projekt Ing. arch. Vladimíra Baldy z architektonické kanceláře TUL porota ocenila zejména za kompaktnost řešení ve ztížených podmínkách a snahu o důsledné stavebně-energetické řešení.

  4. Zvláštní uznání poroty získal projekt společnosti GIP Invest s.r.o., který představuje nízkoenergetickou koncepci výstavby obytného souboru obsahující pět sekcí řadových domů. Porota ocenila kromě kvalitního stavebně-energetického řešení i snahu o řešení urbanistického celku. "Řadová zástavba je vlastně nejlepším řešením, protože už její princip je energeticky méně náročný, než solitéry. Těžko ale posuzovat tento projekt spolu s ostatními, protože to není jeden ale více "domů". Proto se přikláním ke zvláštnímu ocenění, protože ocenění jako takové si vskutku zaslouží," k projektu řekl Šimon Caban.

V kategorii studentských prací byly přihlášeny projekty Radky Pittnerové (VŠUP Praha), Mateje Kováče (ČVUT Praha) a Samuela Netočného (VUT Brno). Všem studentům bylo uděleno ocenění za snahu nalézt nestandardní řešení.

Odborná porota navíc udělila i zvláštní cenu pro již realizovaný projekt domu v Kníničkách u Brna, který vzešel z brněnského atelieru ELAM. Porota ocenila mimo jiné inovativní řešení stavby, která přes svou velikost působí lehce a elegantně a blíží se parametrům pasivního standardu. Jejím autorem je Ing. arch. Mojmír Hudec, který se už více než dvacet let specializuje na nízkoenergetické stavby a pasivní domy. Rodinný dům je založen na užití jak pasivních tak aktivních prvků, které jsou vzájemně provázány a umožňují tak maximální využití obnovitelných zdrojů - sluneční energie a dřeva.

 
 
Reklama