Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vánoční svátky jsou především stavem mysli

Slavnostní večer v Betlémské kapli

Začátek dnešní široké čtenářské základny internetového portálu TZB-info byl jednoznačně u projektantů TZB, tedy absolventů technických fakult českých vysokých škol. I dnes tvoří odborníci a studenti z oboru technických zařízení budov nejvýznamnější část návštěvnosti. A právě mezi nimi hledejme laureáty Ceny Siemens.

Společnost tuto cenu uděluje od roku 1998 a během osmi ročníků ocenila 123 laureátů. Letošní devátý ročník a 80 přihlášených prací přineslo další zajímavá řešení.

Jak Ing. Kafka řekl, v jednotlivých letech byla vždy ceněna kreativita a snaha o nová řešení a z globálního pohledu je význam těchto kritérií stále intenzivnější. Je nezbytně nutné vytvářet lepší celkové klima pro výzkum a vývoj a vytváření hodnot. Jen reálné hodnoty mohou živit nás, naše děti i vnoučata. Současný trend je mnohdy hodnoty jen přerozdělovat a spotřebovávat. Ale v obrovské mezinárodní konkurenci je nezbytné kreativitu a píli přetavit na hodnoty a výsledky, jen tak nás bude více slyšet.

Ministryně školství PhDr. Miroslava Kopicová ocenila projekt Cena Siemens jako iniciativu, která odborníkům dává příležitost, vytváří podněty a otevírá nové možnosti. Poděkovala společnosti Siemens za podporu vědy a výzkumu a za spolupráci.

Publikací informací z udílení Ceny Siemens 2006 v tento sváteční čas chceme i my vyjádřit poděkování za podobné iniciativy, které umožňují dále posouvat hranice technických znalostí v ČR.

Ze slavnostního večera

Slavnostní atmosféru večera vytvářel nejen význam události, historické prostory Betlémské kaple, krásná hudba a lehké rozechvění laureátů, kdy pro mnohé z nich to je první ocenění jejich začínající profesní kariéry, ale i milá slova moderátora Mgr. Jiřího Vejvody, ředitele Českého rozhlasu 2 - Praha a ministryně školství Dr. Kopicové. Nejsme zvyklí často slyšet od ministrů působivé příběhy, proto Vám chci přiblížit ten, který paní ministryně vyprávěla a který krásně vystihuje myšlenku tohoto večera.


první zleva Ing. Pavel Kafka
 
ministryně školství
PhDr. Kopicová

Příběh byl o ptáčeti orla, které hospodář zachránil a ptáče vyrůstalo s kuřaty na dvorku. Rostlo, zesílilo a jednoho dne uvidělo na stromě orla. "To je ale krásný pták", řeklo. Slepice mu odpověděly "to je orel". A mládě snilo jak musí být krásné být takovým nádherným ptákem. Dále rostlo, zestárlo až umřelo. Žilo jako slepice a umřelo jako slepice, protože si myslelo, že je slepice.

Po udělování cen ještě zbývalo společné foto oceněných a organizátorů a v závěru Ing.Kafka popřál všem přítomným úspěšný nový rok, co nejpříjemnější blížící se svátky a také všem připomněl to, co jsme si vypůjčila do názvu článku, že vánoční svátky jsou především stavem mysli.


Laureáti Ceny Siemens 2006

Tisková zpráva:
Siemens oceňuje mladé talenty - vyhlášení vítězů 9. ročníku Ceny Siemens

Ve čtvrtek 14. prosince 2006 se v reprezentativních prostorách Betlémské kaple v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů devátého ročníku Ceny Siemens, kterou uděluje společnost Siemens ve spolupráci s Fórem průmyslu a vysokých škol ČR. Předání cen proběhlo za účasti ministryně školství PhDr. Miroslavy Kopicové, náměstka ministryně školství prof. PhDr. Petra Matějů, Ph.D., rektorů a prorektorů českých technických univerzit a dalších významných osobností z oblasti vědy a výzkumu a zástupců firmy Siemens. V dosavadních devíti ročnících Ceny Siemens bylo oceněno 140 laureátů. Ve formě stipendií a finančních odměn Siemens podpořil mladé talentované vědce částkou převyšující 4 milióny korun.

V devátém ročníku Ceny Siemens byly hodnoceny tyto kategorie: cena za výzkum, cena za doktorskou práci a cena za diplomovou práci. Z rukou generálního ředitele a reprezentanta skupiny Siemens v České republice, Ing. Pavla Kafky, obdrželi ocenění studenti nejen stipendia a finanční odměny, ale také pamětní medaili Siemens. Jejím autorem je akademický sochař Zdeněk Kolářský.

Pro přihlášení do soutěže je nutné splnit přísná kvalitativní kritéria. Vítězné práce vybírá porota složená z prorektorů pro vědu a výzkum českých technických univerzit a ze zástupců společnosti Siemens. I díky tomu se Cena Siemens stala jednou z nejprestižnějších soutěží svého druhu. V letošním roce porota hodnotila téměř stovku vynikajících prací. "Vybrat z mnoha desítek přihlášených prací ty nejlepší je velice obtížné", potvrzuje předseda komise a prorektor pro vědu a výzkum ČVUT prof. Ladislav Musílek. Do jubilejního desátého ročníku budou moci studenti své práce přihlašovat již od března 2007.

Společnost Siemens považuje podporu vzdělání a spolupráci se školami za jednu ze svých priorit. Cena Siemens je součástí širokého spektra aktivit, mez i něž dále patří například spolupráce na výuce, vedení diplomových prací, nabídka stáží, pořádání vzdělávacích akcí pro studenty, sponzoring vědeckých inkubátorů, vybavení speciálních laboratoří a podpora studentských organizací.

OCENĚNÁ ŘEŠENÍ:

Cena Siemens za výzkum

  • Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava - Ing. Bohumil Horák, Ph.D. (Studie pohonu mobilního prostředku s palivovým článkem), Ing. Jiří Koziorek, Ph.D., Ing.Miroslav Kopřiva, Ing. Radovan Hájovský, Ph.D., Ing. Zdeněk Slanina, Ing. Marek Penhaker, Ph.D., Ing. Oldřich Učeň

Cena Siemens za doktorskou práci

  • Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. (Extracranial stereotactic radiotherapy), České vysoké učení technické v Praze
  • Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (Výpočet konduktance stabilizovaného oblouku), Vysoké učení technické v Brně
  • Ing. Václav Moravec, Ph.D. (Zvyšování životnosti osových nástrojů pro moderní technologie obrábění), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
  • Ing. Vladimír Sedlařík, Ph.D. (Biodegradable Polymers Based on Dairy Waste), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
  • Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (Syntéza zvukových efektů s využitím nelinárního zpracování signálu), Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

Cena Siemens za diplomovou práci

  • Ing. Jan Čapek (Osminápravová nízkopodlažní tramvaj), České vysoké učení technické v Praze
  • Ing. Tomáš Hradec (Vliv kompresních algoritmů na metody rozpoznávání obrazu), České vysoké učení technické v Praze
  • Ing. Kateřina Klosová (Non-lithographic fabrication of nanostructures on metal layers), Vysoké učení technické v Brně
  • Ing. Josef Stehlík (Aplikace senzorických členů pro autonomní jednotky), Západočeská univerzita v Plzni
  • Ing. Eva Šrámková (Oscilace diskových struktur v poli kompktních objektů), Slezská univerzita v Opavě

Fórum průmyslu a vysokých škol ČR, které bylo založeno v roce 1996, sdružuje největší průmyslové podniky v České republice a všechny technické univerzity v České republice. Cílem této instituce je intenzívní výměna zkušeností mezi teorií a praxí, která má kromě jiného v dlouhodobější perspektivě ovlivnit zaměření jednotlivých studijních oborů podle potřeb praxe. Současnými členy Fóra průmyslu a vysokých škol ČR jsou: ČKD PRAHA HOLDING, a.s., IBM Česká republika, s.r.o., Siemens, s.r.o., ŠKODA a.s., ŠKODA AUTO a.s., České vysoké učení technické v Praze, Technická univerzita v Liberci, Vysoké učení technické v Brně, Vysoká škola báňská - TU Ostrava a Západočeská univerzita v Plzni.

 
 
Reklama