Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výtahový průmysl v Maďarsku

Článek popisuje situaci v Maďarsku a očekávaný vývoj v dodávkách výtahů a pohyblivých schodů.

Maďarský výtahový průmysl se po změně režimu v roce 1989 zhroutil. Počet zařízení uváděných do provozu se proti předchozímu roku snížil přibližně o 10%. Státem podporovaný program bytové výstavby, který měl požadavek na dodávku 1 000 výtahů ročně, byl zrušen. Většina tuzemských výrobních podniků byla převzata zahraničními společnostmi, které zastavily výrobu. Zůstalo jen několik místních podniků, které se věnovaly servisní činnosti.

Dobrou zprávou je, že se situace pomalu mění k lepšímu. Byly zahájeny velké stavební projekty, včetně stavby administrativních budov, nákupních středisek a dopravních zařízení. V roce 2005 bylo uvedeno do provozu 1 106 nových výtahů a 37 ramen pohyblivých schodů.

Výtahy:

OTIS 311 ks
Schindler 224 ks
ThyssenKrupp 137 ks
KONE 762 ks - celkem 71,6%
Domácí firmy 314 ks
celkem 1 106 ks

Pohyblivé schody:

ThyssenKrupp 21 ks
OTIS 10 ks
Schindler 6 ks
Celkem 37 ks

Podstatná část pohyblivých schodů byla vyrobena v Číně.

Velké úsilí je třeba věnovat stárnoucím zařízením. Okolo 60% výtahů v provozu je přes 20 let starých, malá část má přes 50 roků. Je obtížné udržovat bezpečnost těchto starých zařízení a modernizace většiny zařízení krachuje na nedostatku financí. Výtahy v bytových domech jsou stále více nebezpečné a prokazují stále více havárií. Bezpečnostní kontroly provádějí v současné době tři autorizované organizace: ÉMI-TÜV Bayern Kft., Marton Mérnöki (Marton Engineer´s Office) a TÜV Rheinland Intercert. Avšak pouze maďarská dceřinná firma ÉMI-TÜV Bayern Kft. má svou vlastní akreditovanou zkušebnu vhodnou pro zkoušení výtahů a jejich bezpečnostních zařízení. Odborníci na bezpečnost se těžko shánějí. Státem organizovaný výcvik byl většinou zrušen a domácí firmy nechtějí tento výcvik platit.

Závěrem lze konstatovat, že stále ještě existuje řada problémů v maďarském výtahovém průmyslu, ale ukazují se už lepší časy. S růstem nové výstavby se dostane výtahový průmysl do lepší situace v řešení vlastních problémů.

 
 
Reklama