Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EEBW: "Energy Efficiency Business Week 2006"

Pozvánka na 10. ročník mezinárodní odborné konference

Významná konference regionu Střední a východní Evropy, efektivní využívání energie, Kaiserštejnský palác Praha, alternativy budoucnosti, 7. a 8. listopad 2006, nízkoenergetická výstavba, budoucnost obchodování s emisemi. I tak by se dala shrnout pozvánka na 10. ročník mezinárodní odborné konference.

EEBW: Energy Efficiency Business Week je tradičně jednou z nejvýznamnějších konferencí v oblasti efektivního využívání energie v regionu Střední a východní Evropy. Každý ročník mezinárodní konference je specificky zaměřený na konkrétní vybraná aktuální témata. V letošním roce se organizátoři soustředí na hospodárné zacházení s energií ve směrnicích Evropské unie, s důrazem na aplikaci těchto směrnic v oblasti jejího konečného využití.

Plenární část: Energetická politika České republiky v evropském kontextu

Zelená kniha Evropské unie o energetické strategii a trvale udržitelném rozvoji vytyčuje nové cíle členským státům. Energetická politika ČR schválená vládou v roce 2004 musí být pravidelně aktualizována a přizpůsobována nejnovějším trendům. Nositelem energetické politiky v ČR je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nicméně požadavky životního prostředí stále více ovlivňují a prolínají energetické strategie. Plenární sekce EEBW 2006 představí aktuální energetickou politiku ČR a Evropské unie včetně souvisejících parametrů životního prostředí a dále budou předneseny alternativy jak z tuzemska, tak ze zahraničí. To všechno bude předmětem diskusí na konferenci EEBW: Energy Efficiency Business Week 2006, konané ve dnech 7. - 8. 11. 2006 v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Záštita:


Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Česká energetická agentura


Hospodářská komora ČR

Hlavní město Praha

Mediální partneři:

Hlavní mediální partner


www.tzb-info.cz


Další mediální partneři








Seminář: Financování environmentálně šetrných projektů v oblasti energetiky

Každý projekt přinášející úspory energie je závislý na dostupných finančních prostředcích. Do jisté míry platí pravidlo "čím více financí investujeme, tím kvalitnější projekt lze realizovat" Vzhledem k rychle se blížícímu období určenému k získávání posledních finančních prostředků z Evropské unie přináší EEBW 2006 přehled programů, přes které lze finanční prostředky získat. Tyto programy budou prezentovány jejich tvůrci, či implementačními agenturami.

Cílem této sekce je poskytnout teoretické i praktické informace a zkušenosti v oblasti financování energeticky úsporných projektů.

Seminář: Budoucnost obchodování emisemi

V roce 2005 zahájený tzv. "cap-and-trade" systém s povolenkami na emise oxidu uhličitého v rámci Evropské unie je pouze předehrou mnohem většího obchodu s emisemi skleníkových plynů, do nějž budou dle Kjótského protokolu od roku 2008 zapojeny přímo státy, které protokol ratifikovaly.

I Česká republika se bude moci do tohoto celosvětového obchodování zapojit - a to jako země, která bude alespoň v prvním období let 2008-2012 disponovat významně větším množstvím povolenek na skleníkové emise, než bude skutečně potřebovat - až 30 mil. tun CO2 ročně.

Předpokladem možného zobchodování přebytečné alokace je však existence potřebného technického a organizačního rámce, a to jak na mezinárodní, tak i národní úrovni.

Má ho již ČR vytvořen? A pokud ne, kdy by ho měla mít? Využijeme pro prodej volných povolenek systém Green Investment Scheme a nebo mechanismus Joint Implementation v režimu track one? A kdo by pak mohl být případným kupujícím?

Zavedení obchodu s omezenými právy na antropogenní emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů do atmosféry, jako prostředku k jejich postupné redukci, se však doposud setkává spíše se zápornými reakcemi. Stále intenzivněji je tak diskutována otázka: Je vůbec účinným nástrojem pro omezení procesu globálního oteplování a změn klimatu? A jestliže ne, jakými jinými přístupy a prostředky by toho bylo možné docílit?

Na tyto všechny otázky se budou v rámci vystoupení a panelové diskuse pod vedením J. Pretela snažit hledat odpovědi zajímaví řečníci z tuzemska i zahraničí, reprezentující postoje všech zúčastněných, tj. orgánů státu, podniků účastnících se obchodů se skleníkovými emisemi i vědeckých institucí věnujících se změně klimatu.

Seminář: Efektivní užití energie a energetické služby

Mezi nejvýznamnější strategie trvale udržitelného rozvoje patří efektivní užívaní energie v oblasti konečné spotřeby. Právě tato strategie otevírá prostor pro rozvoj energetických služeb zaměřených na konečnou spotřebu energie. Nejedná se však pouze o energetické služby, ale o širokou paletu nástrojů motivující, či podporující konečného uživatele k energeticky šetrnému chování. Mezi tyto nástroje patří mimo jiné energetické audity, podpory energii spořivých projektů, legislativa zaměřená na efektivní využívání energie. Důležitým prvkem v této oblasti je směrnice Evropské unie o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách. Tato směrnice bude též předmětem přenášek a diskusí na EEBW 2006.

Cílem této sekce je představit nástroje které vedou k efektivnímu snížení koncové spotřeby energie.

Seminář: Nízkoenergetické stavby

Budoucnost v oblasti stavebnictví a architektury patří energeticky nenáročným objektům. V dnešní době převládá názor, že tyto stavby jsou investičně náročné a esteticky na velmi nízké úrovni. Praxe je ve skutečnosti naprosto opačná.

Navýšení investičních prostředků o pouhé jednotky procent dovede snížit spotřebu energie v takovém objektu až o polovinu, což je vzhledem k životnosti stavby zcela jistě velmi zajímavá investice. Pokud k tomu přičteme i fakt, že tyto objekty mohou být z architektonického hlediska od klasických naprosto k nerozeznání, nabízí se otázka "proč se takové objekty nestaví v mnohem větším počtu?"

Cílem této sekce je tedy prezentovat možnosti ekonomicky výhodné a ekologicky i energeticky šetrné výstavby. Tento cíl sleduje také směrnice Evropské unie o energetické náročnosti budov.

Seminář: Alternativy budoucnosti

Scénáře budoucího vývoje energetické spotřeby v Evropě i dalších částech světa mají jednoznačný trend - stálý růst poptávky po energii.

Závažnost a neudržitelnost přílišné závislosti na fosilních palivech už dnes negativně pociťuje každý občan Evropy - ropa a plyn jsou stále ve větším množství dovážena z oblastí mimo politický a ekonomický vliv Evropské unie za ceny, podléhající různým nestabilním faktorům.

Vyspělým zemím se zatím daří pouze snižovat závislost mezi hospodářským růstem a vyšší potřebou energetických zdrojů; nejpokrokovějším z nich pak spotřebu energie dlouhodobě nezvyšovat.

Ukazuje se však, že pouze jedna cesta, jak energetické potřeby v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje uspokojit, neexistuje. Evropská komise v rámci strategických oblastí vědy a výzkumu proto sleduje cest hned několik.

Jejich podstatou je akcentace potřeby a podpory dalšího technologického pokroku a to nejen v tradiční energetice, ale i také u zařízení využívající obnovitelné, druhotné a jiné perspektivní zdroje energie. Podpůrné aktivity přitom nejsou cíleny jen do zdrojové části, ale i do přenosu a konečného užití energie, zejména v oblasti dopravy.

Společný cíl přijímaných politik a opatření lze charakterizovat slovy: přechod k tzv. "low-carbon economy".

Cílem této sekce je proto podrobněji představit a demonstrovat pokrokové technologie, strategie a politiky - na evropské, národní, korporátní i municipální úrovni, které k tomu mají napomoci.

Tématická struktura seminářů konference EEBW 2006:

  • Energetická politika České republiky v evropském kontextu
  • Financování environmentálně šetrných projektů v oblasti energetiky
  • Budoucnost obchodování emisemi
  • Efektivní užití energie a energetické služby
  • Nízkoenergetické stavby
  • Alternativy budoucnosti

Více informací najdete na stránkách konference - www.eebw.cz.

Hrajte o vstupenku na konferenci!

 
 
Reklama