Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozvánka na Pasivní domy 2006 - 2. ročník mezinárodní konference

"Rozmach výstavby pasivních domů, tedy domů s extrémně nízkou potřebou tepla na vytápění, je doslova dech beroucí. Tedy především v německy mluvících zemích. Jiné, včetně České republiky, jsou spíše v začátcích." Slovy doc. Ing. Jana Tywoniaka, CSc. přijměte pozvánku na druhý ročník konference.

"Ale i tak se leccos děje. Budoucí investoři se častěji než dříve začínají ptát na provozní náklady navrhovaného domu, o energii mluví i ti, co to dříve nikdy nedělali. Letošní již 10. ročník mezinárodní konference Passivhaustagung 2006 v Hannoveru ukázal další směřování v této dynamické oblasti. V Rakousku se na jaře slavilo dokončení tisícího pasivního domu. Do provozu byl uveden i pasivní dům v nadmořské výšce 2156 m, pasivní domy se projektují pro nejrůznější části světa, včetně USA, Ruska, Číny. Vynikající příležitost se v krátkém čase na jednom místě o pasivních domech a věcech souvisejících dozvědět co nejvíce nabízí druhý ročník mezinárodní konference Pasivní domy 2006, který se koná ve dnech 18. a 19. října 2006 v Brně. Ve vlastním zájmu nezmeškejte."

Jan Tywoniak



Organizace konference se opět ujala obecně prospěšná společnost Pasivní dům, o.p.s. a občanské sdružení Centrum pasivního domu. Konference je akreditovaným vzdělávacím programem v projektu celoživotního vzdělávání ČKAIT. Minulého ročníku se zúčastnilo celkem 300 zájemců. Přesně před rokem proběhlo 21 odborných přednášek, na kterých prezentovalo svoje zkušenosti a znalosti 29 přednášejících z České Republiky, Německa, Rakouska a Slovenska.

Otcem myšlenky a samotného konceptu realizace pasivního domu je Dr. Wolfgang Feist: "Pasivní dům je velmi pohodlný a příjemný způsob, jak šetřit energií. Nechápu, proč investorům a politikům nevadí domy se špatnou izolací. Vždyť je to vyhazování peněz!" Základní princip Pasivního domu je založen na vytápění budov bez použití konvenčního vytápěcího systému. K tomuto účelu je využíváno pouze teplo přiváděné ohřátým vzduchem. Vysoký stupeň zateplení s sebou přináší značnou tepelnou pohodu uživatelů. Větrací systém neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě, aniž by vznikal průvan. Díky vzduchotěsnosti bez tepelných mostů a neustálému větrání jsou konstrukce suché a bezporuchové. Oproti stávajícím budovám, které jsou spíše tepelnými zářiči, spotřebují o 85-90 % méně energie. V porovnání se současnými novostavbami je úspora až 75 %. Poslední vývoj v této oblasti probíhá nejrychleji v Německu a Rakousku. Po nesmělých začátcích dochází konečně i u nás a na Slovensku k nárůstu zájmu o systém Pasivního domu. Jedním z hlavních předpokladů k jejich výstavbě je fakt, že zmíněné sousední země mají obdobné klimatické podmínky společně s velmi podobnými stavebními tradicemi.

Druhý ročník konference Pasivní domy 2006 je složen opět ze systému bloků a přednášek, které zaštitují přední zahraniční odborníci společně s jejich českými kolegy. Všechny prezentace budou simultánně tlumočeny do němčiny a češtiny. Součástí konference je opět doprovodná výstava produktů, materiálů, nových technických systémů, služeb a postupů v oblasti výstavby a modernizací na základě zásad konceptu pasivního domu. Zajímavostí je, že na rozdíl od konference je výstava pro všechny návštěvníky zdarma. Základní prezentace a myšlenky konference Pasivní domy 2006 budou zachyceny ve sborníku, který bude po skončení akce vydán.

Z jednotlivých bloků stojí za pozornost především nejnovější informace o nových pasivních domech v Česku, které představí přední čeští odborníci včetně Jana Tywoniaka, Josefa Smoly, Aleše Brotánka a dalších. Pozornost si zaslouží i představení nejnovějších zahraničních ukázkových projektů a poslední informace z oblasti vývoje a výzkumu od zahraničních přednášejících, např. Bertholda Kaufmanna z Passivhaus Institutu, Ludwiga Rongena, Georga W. Reinberga a dalších.

Odbornou garanci zajišťuje Centrum pasivního domu ve spolupráci se Společností pro techniku prostředí a předními odborníky z českých i slovenských univerzit.

Program konference

1. den - středa 18. 10. 2006

Bloky:

  • Aktuální situace v oblasti udržitelné výstavy
  • Pasivní stavby pro bydlení
  • Rekonstrukce
  • Inovativní řešení a výpočtové metody a modely
  • Inovativní řešení a výrobky pro Pasivní domy

2. den - čtvrtek 19. 10. 2006

Bloky:

  • Zajištění kvality
  • Kvalita vnitřního prostředí
  • Pasivní stavby občanského vybavení
  • Z pohledu investora

Organizátoři:

Pasivní dům, o.p.s.
Mendlovo nám. 1a, 603 00 Brno
Kontaktní osoba: Michaela Cardová
Tel.: 723 060 153
E-mail: 2006@pasivnidomy.cz
  Centrum pasivního domu
Jan Bárta
Přímá 14, 642 00 Brno
Tel.: 732 121 651
E-mail: 2006@pasivnidomy.cz
Web: www.pasivnidomy.cz

Grafické podklady v tiskové kvalitě naleznete zde.

Aktuální detailní program konference naleznete zde.

Informace o loňském ročníku naleznete zde.

 
 
Reklama