Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstava generativního umění Manifesto - GenArt

CZECHDESIGN.CZ, o.s. připravuje výstavu na blížící se dny designu Designblok již podruhé ve spolupráci s galerií Laufen bathrooms. Letos se jedná o přehlídku generativního umění "Manifesto - GenArt".

Výstava se koná 25. 9. - 20. 10. 2006 v Galerii koupelen Laufen, I. P. Pavlova 5, 120 00 Praha 2, více www.laufen.cz/galerie.

Svým námětem je výstava Manifesto - GenArt velmi unikátní. Generativnímu umění se u nás nevěnuje mnoho lidí a ani není v povědomí veřejnosti. V tomto oboru jde v postatě o to, že umělec sám nevytváří konečné dílo, ale konečným tvůrcem je jím vytvořený software, který zpracovává informace a vyhodnocuje je. Tak vzniká vizuální výsledek nabízející nejen estetický vjem, ale i nové možnosti zpracování dat a nový pohled na cokoliv chcete, od pocitů lidí přes grafiku a architekturu až po hudební skladby nebo sociologii. Kurátor výstavy Jan Kremláček říká: "Smyslem výstavy je nabídnout nový úhel pohledu na princip procesu tvorby skrze generativní umění."

Jednou z možných výhod generativního umění je vizualizace dat v reálném čase. Taková vlastnost dává výslednému dílu zcela jiný časotvorný kontext. CZECHDESIGN.CZ, o.s. oslovil několik významných tváří ze světa generativního umění. Mezi ně patří Jonathan Harris a Sepandar Kamvar s projektem We feel fine, sledujícím pocity lidí na celém světě díky jejich blogům, Leonardo Solaas a jeho Dreamlines, vytvářející obrazy snů, Marius Watz s generovanými obrazy, Casey Reas, Martin Wattenberg s projektem The shape of song a za Čechy se představí Federico Diaz a Jan Kremláček.

Generativní tvorba za čas najde své využití i v architektuře a designu, protože může nabídnout mnohem víc než tužka a papír nebo grafický program. Než se tak stane, máme tu pro vás několik generativních průkopníků.

  • Vernisáž výstavy proběhne 6. 10. v 18 hodin v Galerii koupelen Laufen
  • Výstava probíhá v termínu 25. 9. - 20. 10. 2006
  • Místo: Galerie koupelen Laufen, I. P. Pavlova 5 (vchod z Legerovy ulice)

We feel fine - cítíme se dobře

Projekt Jonathana Harrise a Sepandara Kamvara se nezaměřuje jen na pozitivní pocity, ale i na ty negativní. Ukazuje osamělost a smutek stejně jako štěstí. Program sleduje v reálném čase veřejně přístupné blogy a vybírá z nich věty týkající se pocitů lidí. Počítač nerozumí jejich obsahu, ale zprostředkovává nám je v reálném čase se základními informacemi, jako věk autora, místo, čas a počasí v zemi původu blogu. K pocitům přiřazuje i stejně laděné obrázky získané z Flickru.

Dreamlines

Leonardo Solaas přiveze software vizualizující Vaše touhy na základě hesel, které mu dáte.

Illuminations

Naproti tomu Mariuse Watze konkrétní sny nezajímají, on totiž snové obrazy přímo vytváří. Přesněji řečeno, jeho program vytváří generované vizuály.

Shape of song

Z oblíbených skladeb se lidem obvykle vybaví melodie a rytmus. Martina Wattenberga zajímalo i opakování tónů a taktů. Díky němu se teď můžete podívat na symetrické obrazce, případně prázdnou obrazovku u opravdových mistrů a na chaotické čáry odnikud kamkoliv v některých popových skladbách.

Casey B. Reas, jedna z osobností GenArtu a spoluzakladatel Processingu se snaží lidem ukázat, oč v jeho oboru vlastně jde. A má na to důmyslné hračky.

Bližší informace o samotných tvůrcích generativního umění:

Jonathan Harris and Sepandar Kamvar
http://www.wefeelfine.org/

Leonardo Solaas
http://www.solaas.com.ar/dreamlines/

Marius Watz
http://www.unlekker.net/

Casey Reas
http://reas.com/

Martin Wattenberg
http://www.turbulence.org/Works/song/

Bližší informace o organizaci:

Jan Kremláček
jan@kremlacek.com

Veronika Loušová
veronika.lo@czechdesign.cz

Partneři výstavy: AV Media, Spyron

 
 
Reklama