Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systematické flexibilní zabezpečení proti požáru


Obr. 1 Ústředna SLZ/BLZ Integral

Optimální požární prevence je otázkou techniky. Schrack Seconet přispívá již řadu let k minimalizaci rizik škod způsobených ohněm, optimalizací citlivosti hlásičů kouře a vylepšeným sledováním rizikových prostorů díky individuálním řešením. Požární ústředny Schrack Seconet jsou mezinárodně známé jako jedny z nejlepších díky své 100% redundanci, která je odlišuje od konkurence.

Ústředny SLZ/BLZ Integral

Jedná se o integrovaný kombinovaný systém nazvaný BLZ Integral, který je kombinací ústředny požární signalizace a zároveň automatického řídicího a zpožďovacího zařízení určeného k ovládání všech typů stabilních hasicích zařízení, tzv. vícezónového řídicího systému. Ústředny jsou zkoušeny a testovány podle normy EN12094-1 a směrnice VdS 2496.

Díky plně redundantní koncepci může být v souladu s normou ovládáno až 32 zón hašení. Zejména tato vlastnost dělá systém jedinečným. To zajišťuje úsporu nákladů nejen při pořízení a instalaci, ale též při dalším následném servisu a údržbě.

Výstavba na míru a úspora nákladů

Schrack Seconet nabízí technologii, která je vyrobena na míru podle individuálních požadavků zákazníka, flexibilní modulární technologie umožňuje vzájemně propojovat ústředny v sítích navzájem mezi sebou.

Ústředny SLZ/BLZ mohou díky své redundantní technologii vykonávat více úkolů najednou. V závislosti na typu stabilního hasicího zařízení může být ovládáno osm na sobě nezávislých samostatných hasebních zón. Podle typu a velikosti stabilního hasicího zařízení může být ovládáno až 32 hasebních zón ze síťového propojení dílčích ústředen Integral.

Elektrická požární signalizace a automatické řídicí a zpožďovací zařízení pro stabilní hasicí zařízení od jednoho výrobce, nebo dokonce v jednom kompaktním zařízení je jednoznačnou úsporou finančních prostředků a místa pro vlastní zařízení, jde o jednodušší instalace a jednodušší ovládání systémů. Následná údržba bude též rozhodně ekonomičtější, bude-li nainstalován multifunkční systém. Systémy rodiny Integral mohou být dále rozšiřovány vkládáním dalších dílčích ústředen díky své modulární konstrukci. Schrack Seconet rovněž zaručuje zpětnou kompatibilitu se staršími typy dříve vyráběných technologií. To znamená, že není zapotřebí dalších finančních nákladů spojených s rekonstrukcí systému v případě modernizace nebo jeho rozšíření. Kvalita, flexibilita a kompatibilita jsou ty nejdůležitější parametry našich systémů, které by vás měly přesvědčit při výběru takového systému.

V rozlehlých objektech, pokud je zapotřebí, lze propojit systémy požární signalizace a stabilního hasicího zařízení do nadstavbového systému (počítačové nadstavby).

Pomocí Integral Standard protokolu (ISP) lze více méně připojit systém k jakémukoliv jinému systému a umožnit, pokud je požadováno, kompletní komunikaci pro signalizaci a ovládání mezi dílčími ústřednami a nadstavbovým systémem.

Univerzální možnost použití

Ústřednu SLZ/BLZ Integral můžeme nasadit v jakékoliv aplikaci bez ohledu na to, zda se jedná o chemickou továrnu, kancelářské prostory, nemocnici nebo skladiště. Možnost flexibilního použití jí dává možnost použití následujících stabilních hasicích zařízení:

  • CO2 - vysokotlaké a nízkotlaké systémy,
  • systémy s inertními plyny a argonem,
  • skrápěcí vodní systémy,
  • sprinklery,
  • systémy s vodní mlhou.

Bez ohledu na to, kde je systém nasazen - v tiskárnách, počítačových sálech, v letecké dopravě, ve výškových budovách, v lakovnách, autoopravnách nebo skladech nebezpečného zboží - je vždy garantována nejvyšší úroveň bezpečnosti.


Obr. 2 Rozvody stabilního hasicího zařízení - SHZ

Systém má vestavěné automatické sledování stavů jednotlivých částí hasebních zařízení. Je prvek v pořádku? Je správný tlak? Na takovéto otázky je schopna ústředna SLZ/BLZ Integral dát odpověď a zajistit tím, že systém stabilního hasicího zařízení bude vždy připraven a funkční. Mimoto je sledován a indikován stav blokovacího mechanismu stabilního hasicího zařízení, který rozlišuje stavy otevřeno a zavřeno. Tím je zajištěno, že nedochází k prosakování nebo úniku hasební látky, ale přitom je hasební látka stále připravena k rychlé aktivaci v případě potřeby.

Mnoho výrobních procesů je závislých na okolních vlivech. Častokrát je ve výrobních prostorech zvýšená vlhkost nebo prašnost během výroby. I v takových podmínkách jsou ústředny SLZ/BLZ Integral schopny plného provozu. Ovládací panely se umísťují do speciálních skříní s krytím IP55, kde jsou odolné proti extrémním okolním vlivům, pokud se do takových prostorů umísťují.

Spolehlivost a dvojitá životnost

Všechny komponenty, elektronické součástky a systémové sběrnice jsou v ústřednách SLZ/BLZ Integral zdvojené. Objeví-li se porucha na systému SLZ/BLZ Integral, je okamžitě detekována a systém je automaticky přepnut do provozu na té polovině systému, která je v pořádku. Tato zvláštnost zajišťuje, že systém je zcela funkční i při výskytu několikanásobné poruchy. Systémy jsou vybaveny samočinnými testovacími rutinami, které jsou prováděny v pravidelných intervalech. Případné zdroje poruch jsou automaticky detekovány již v prvotním stadiu. Drahé falešné poplachy a falešná hlášení systému jsou díky této unikátní technologii již věcí minulosti.

Obr. 4 Topologie SHZ/EPS
Obr. 4 Topologie SHZ/EPS
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Jednoduché ovládání se záznamem


Obr. 3 High-End ovládací panel

Technologie musí sloužit lidem. To by se nemělo stát pouhou frází. Pro Schrack Seconet je to zásadou při vývoji nových produktů bez ohledu na to, zda jde o software nebo hardware. Zvláště tam, kde jde o zdraví a bezpečnost lidí, by měly být jednotky řízení jednoduché na ovládání. High-end ovládací panel s velkým barevným displejem přehledně zobrazuje všechny důležité informace i o systému stabilního hasicího zařízení. Je zde možné používat různé úrovně oprávnění pro každý panel separátně a rovněž rozsah funkcí lze pro každý panel programovat odděleně. Zobrazovací tablo s LED je umístěno přímo pod ovládacím panelem. Jednotlivé signalizační LED mohou být individuálně programovány podle typu a potřeb připojeného hasebního zařízení. Stavy jednotlivých připojených hasebních systémů jsou okamžitě zobrazovány.

Interní a externí protokolové tiskárny zaznamenávají každou událost ve zlomku vteřiny. Paměť tiskárny automaticky ukládá všechny události.

Každý případ - např. poplach nebo porucha - je okamžitě zaznamenán s datem a časem. Je-li pak zapotřebí později opatřit výpis, je možné dodatečně vytisknout uložené události. Vždy lze pořídit přehled o aktuálních provozních stavech systémů SLZ/BLZ Integral.

Firmě Schrack Seconet AG se tak podařilo využít mnohaletých zkušeností a přenést je do oblasti stabilního hasicího zařízení. S více detailními informacemi se lze seznámit na našich webových stránkách, při pravidelných školeních pro projektanty a montážní organizace. Taktéž nás můžete navštívit při jednotlivých prezentacích nebo výstavách.

Zastoupení pro ČR:

Schrack Seconet, org. sl.
Ing. Radek Batista MBA
V Úžlabině 1490/70
101 00 Praha 10
Tel. +420 274 784 422, fax. +420 274 782 300
e-mail: schrack@schrack-seconet.cz
www.schrack-seconet.cz

 
 
Reklama