Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekvitermní regulátory Siemens RVS - Albatros2

Na jaře letošního roku doplnila společnost Siemens velmi úspěšné a rozšířené ekvitermní regulátory Albatros o první tři přístroje z nové řady RVS - Albatros2. Nejvýraznějším rozdílem oproti stávajícím přístrojům, které budou i nadále v souběhu dostupné, je změna mechanického konceptu regulátorů.

Za zmínku stojí rovněž kompletní obměna příslušenství, jako jsou čidla, svorky, prostorové přístroje a ovládací jednotky. Přístroje navíc nabízejí další vylepšené regulační funkce a nové možnosti přiřazení multifunkčních vstupů a výstupů.

Regulátory RVS nejsou na rozdíl od řady RVA v kompaktním provedení, ale skládají se ze základního přístroje, který neobsahuje žádné ovládací prvky a oddělené ovládací jednotky nebo prostorového přístroje. Základní přístroj je v provedení pro montáž na DIN lištu a nebo pomocí šroubů na základovou desku. Ovládací jednotka má standardní rozměr pro montáž do výseku v ovládacím panelu kotle a nemá vestavěné prostorové čidlo. Alternativně nebo současně může být regulátor vybaven prostorovým přístrojem, který může regulaci doplnit o funkce založené na měření prostorové teploty. Ovládací jednotka i prostorový přístroj jsou vybaveny přehledným LCD displejem a uživatelům nabízejí intuitivní ovládání a kompletní menu v českém jazyce. Prostorový přístroj a čidlo venkovní teploty je k dispozici i v bezdrátové variantě vybavené rádiovou komunikací na frekvenci 868 MHz. Pro větší objekty nebo stavby s velkým podílem kovových konstrukcí je možné rozšířit dosah přístrojů opakovačem signálu.

Provoz s prostorovým přístrojem   Provoz s prostorovým přístrojem
(volitelně spolu s obslužnou jednotkou AVS 37.294)
Provoz s prostorovým přístrojem
(po kliknutí se obrázek zvětší)
  Provoz s prostorovým přístrojem (volitelně spolu s obslužnou jednotkou AVS 37.294)
(po kliknutí se obrázek zvětší)
Provoz s prostorovým přístrojem
(po kliknutí se obrázek zvětší)
  Provoz s prostorovým přístrojem (volitelně spolu s obslužnou jednotkou AVS 37.294)
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Obr.1 - Kombinace přístrojů

A Základní přístroj RVS...
B Síťová část AVS16...
C Prostorový přístroj QAA75... / QAA78...
D Čidlo venkovní teploty AVS13...
E Obslužná jednotka AVS37...
F Rádiový modul AVS71...

Regulátory RVS používají čidla vybavená měřicím prvkem s charakteristikou NTC 10k, výjimkou je čidlo venkovní teploty s měřicím prvkem NTC 1k. Sortiment čidel se tak sjednocuje s prvky používanými v hořákových automatikách Siemens LMU.. pro řízení plynových kotlů.

Všechny tři nyní dostupné přístroje umožňují řízení jednostupňového zdroje a přípravu TUV. Základní typ RVS13.122 podporuje na straně spotřeby regulaci čerpadlového topného okruhu. Regulátor RVS13.143 je určen pro řízení směšovaného topného okruhu a je doplněn o jeden multifunkční výstup. Oba tyto přístroje je možné doplnit o rozšiřující modul AVS75.390 pro řízení dalšího směšovaného okruhu. Poslední typ RVS53.183 je vybaven řízením dvou směšovaných topných okruhů a dvěma multifunkčními výstupy. V druhé polovině roku budou uvedeny na trh varianty regulátorů pro řízení dvoustupňových kotlů a kotlů na tuhá paliva s komunikací LPB s rozšířenými možnostmi konfigurace a počtem doplňkových vstupů a výstupů.

U přístrojů řady RVS jsou dostupné i některé nové regulační funkce. Jako příklad je možné uvést udržování minimální teploty kotle s optimalizací spínání hořáku. Při zapnuté optimalizaci spínání regulátor vypočítá bod sepnutí hořáku na základě gradientů teploty kotle tak, aby nedošlo k poklesu teploty pod minimální teplotu kotle.


Obr.2 - Udržování minimální teploty kotle s optimalizací spínání hořáku

ON Hořák Zap
OFF Hořák Vyp
TKx Skutečná teplota kotle
TKmin Minimální omezení teploty kotle

Došlo také k optimalizaci stávajících regulačních funkcí. Pro zohlednění dynamických vlastností stavby je možné zadat přímo časovou konstantu budovy v hodinách či aktivovat funkce rychlého vytopení s modelem průběhu prostorové teploty. Přístroje však poskytují mnoho dalších vylepšení. Pro moderní technologie je možné jako doplňkovou funkci přiřadit také solární ohřev TUV. Více informací o vlastnostech regulátorů RVS je možné získat na pravidelných technických školeních, která pořádá společnost Siemens.

Kontakt:
Václav Landsinger
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 627
e-mail: vaclav.landsinger@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...