Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vzduchotechnická konference 2006 - tentokrát mezinárodně

Pravidelná řada pracovních, ale i slavnostních a společenských setkání vzduchotechniků a jejich hostů pokračovala ve dnech 17., 18. a 19. května 2006 již 17. konferencí Klimatizace a větrání 2006, kterou uspořádala Společnost pro techniku prostředí.

Charakter této události se však ode všech předchozích zásadně odlišoval. Poprvé v historii Společnosti pro techniku prostředí byl zvolen formát mezinárodní konference se všemi obvyklými atributy a náležitostmi.

Místem konání byl jako obvykle Národní dům na Náměstí Míru na Královských Vinohradech v Praze, což ocenili zejména účastníci ze zahraničí, kteří obdivovali secesní charakter slavnostního sálu a celé budovy. S ohledem na jejich očekávanou účast byl zvolen oproti dříve obvyklým lednům či únorům měsíc květen, ve kterém bývá Praha nejkrásnější.

Program jednání konference zahrnoval tentokrát široký záběr oboru klimatizace a větrání. Týkal se

  • klimatizace objektů různých zaměření - obytných, pobytových, školských, administrativních, průmyslových, zemědělských a klimatizace dopravních prostředků
  • klimatizace jako nástroje pro dosahování bakteriální čistoty prostředí
  • výsledků výzkumu v oboru klimatizace a větrání v teorii a praxi
  • simulace dynamických stavů parametrů mikroklimatu
  • souvislosti meteorologických parametrů s projektováním a provozem klimatizačních zařízení
  • využívání obnovitelných zdrojů energie při provozu klimatizačních zařízení
  • hygienických parametrů vnitřního prostředí, jejich vývoje a posuzování
  • metod úspor energie provozu klimatizačních zařízení
  • aspektů požární ochrany v souvislosti s větracími systémy
  • systémů řízení, měření a regulace v oboru klimatizace
  • klimatizace jako části integrovaných systémů technických zařízení budov a jejich provozu v souvislosti s životními cykly budov

a některých dalších témat, která přináší intenzívní výměna odborných informací mezi našimi odborníky a jejich kolegy ze zahraničí, zvláště pak ze zemí Evropské Unie.

Prezencí konference prošlo 261 účastníků, z toho bylo 209 z České republiky a 52 ze zahraničí.

V těchto číslech je započítáno 69 zástupců šestnácti sponzorujících společností, bez jejichž podpory by nebylo možné takto rozsáhlou akci uskutečnit. Generálním sponzorem byla letos společnost LENNOX - JANKA RADOTÍN, mimořádným sponzorem společnost DAIKIN CENTRAL EUROP a hlavními sponzory byly společnosti MENERGA, LG ELECTRONICS CZ, C.I.C JAN HŘEBEC, ARNEMA/GIACOMINI, CARRIER, GIF CZ, KS KLIMA-SERVICE a SOKRA. Výstava exponátů sponzorských firem se tentokrát nekonala, což se ukázalo být účelným, neboť tím nebylo jednání konference negativně poznamenáno.

Partnery konference, kteří jí poskytli svou záštitu, byly následující instituce: The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc., U.S.A. (ASHRAE), International Building Performance Simulation Association (IBPSA), The International Institute of Refrigeration (IIR), The Federation of European Heating and Air-Conditioning Associations (REHVA), Slovenská Spoločnost pre techniku prostredia (SSTP) a České vysoké učení v Praze (ČVUT). Mediálními partnery konference byly časopisy VVI, TOPENÁŘSTVÍ-INSTALACE a internetový portál TZB-INFO.

Řada významných čestných hostů konference, mezi nimiž nechyběli prezident ASHRAE Lee Burgett, prezident IBPSA Jan Hensen, děkan fakulty strojní ČVUT v Praze František Hrdlička, předseda STP Karel Kabele, vedoucí Ústavu techniky prostředí strojní fakulty ČVUT v Praze Richard Nový a předseda státní zkušební komise oboru techniky prostředí Jiří Hejma přáli při zahájení konference úspěch jednáni a mnozí z nich se zúčastnili i dalších jednacích dnů.

V průběhu jednání odeznělo vystoupení 58 autorů příspěvků a během posterového bloku probíhaly diskuse u 16 posterových prezentací. Řečníci přednesli své příspěvky jak česky/slovensky, tak i anglicky se simultánním tlumočením.

Den před zahájením konference proběhl na stejném místě i související seminář v anglickém jazyce, organizovaný REHVA na téma "Distant learning material for ventilation" v rámci akce "Intelligent Energy Europe - Vent Dis. Course".

Ke konferenci byl vydán více než pětisetstránkový černobílý sborník, do kterého byla vložena elektronická verze na kompaktním disku v barevném podání. Plné texty a anotace příspěvků byly otištěny pouze v angličtině, další část sborníku pak obsahuje anotace každého z nich v češtině či slovenštině.

Jak již se stalo součástí tradice, příjemným a užitečným se ukázal být i bohatý společenský program konference.

V předvečer prvního jednacího dne proběhlo seznamovací setkání čestných hostů, členů přípravného a vědeckého výboru, zástupců sponzorů a realizačního týmu.

Večer prvního dne byl věnován rautu ve vnitřních i vnějších prostorách restaurace Klub Lávka s výhledem na osvětlený Pražský Hrad a Karlův most a druhý večer se sešli účastníci konference a jejich doprovod v historických prostorách Betlémské kaple na hodinovém koncertu klasické hudby v podání kvarteta Jupiter s následným koktailem v přilehlých reprezentačních prostorách. Odpoledne třetího dne konference pak patřilo exkursi do strojovny vzduchotechniky na Pražském Hradě a návštěvě významné výstavy "Karel IV. - císař z Boží milosti". Je zřejmé, že tyto příležitosti umožnily mnohým účastníkům konference při neformálních rozhovorech a bohatém občerstvení dojednat záležitosti, na které v každodenním shonu nezbývá času.

Pro úplnost je nutno dodat, že pro zájemce se v průběhu konference uskutečnila i vycházka po pamětihodnostech Prahy a výlet na hrad Karlštejn.

Za zmínku stojí i metodika přípravy a realizace konference. Poprvé v historii Společnosti pro techniku prostředí bylo použito elektronického nástroje, který spočíval ve využití zvlášť vytvořené internetové stránky pro kompletní elektronickou správu dokumentace. Tato stránka umožňovala nejen poloautomatické zvládání agendy registrace účastníků, ale i přihlašování a zasílání abstraktů a příspěvků, jejich anonymní recenzování členy vědeckého výboru z různých zemí světa a samozřejmě i průběžné informace, týkající se organizace konference. Lze konstatovat, že celou dvouletou přípravu i realizaci akce charakterizovalo intenzivní využívání nástrojů informačních technologií, což je nesporně účelným krokem vpřed při další profesionalizaci kongresových aktivit Společnosti pro techniku prostředí.

 
 
Reklama