Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické veletrhy v Brně již znají své oceněné výrobky, stavby i expozice

"Spojení vodohospodářské výstavy VOD-KA s veletrhem ENVIBRNO a mezinárodní konferencí ENVIKONGRES představuje pro obor ekologie, reprezentovaný doposud v rámci dvou samostatných akcí, zcela nový rozměr," upozorňuje první náměstek GŘ Veletrhy Brno, a.s., Ing. Aleš Pohl na pozitivní dopad pro obě akce. "Trh ČR je na paralelní pořádání dvou veletrhů s obdobnou tématikou příliš malý a tato dvojkolejnost doposud bránila rychlému rozvoji každého z veletrhů... Zcela konkrétně: veletržní parametry letošního ročníku představují nárůst oproti výsledkům minulého ročníku obou akcí o 27,6 %."

 

Již tradičně přijímá záštitu a aktivně podporuje mezinárodní doprovodný program ENVIBRNO Ministerstvo životního prostředí ČR.

Před slavnostním zahájením veletrhů řekl ministr Libor Ambrozek mimo jiné:

O důvodu spolupráce mezi MŽP a veletrhem ENVIBRNO není podle mého názoru třeba vést dlouhé řeči. Oba si daly do vínku životní prostředí a rovněž moje záštita je již tradicí, kterou bych nerad porušil. Jen tak mimochodem, záštitu ministra uděluji akci, které věřím, protože jí tak trochu propůjčuji své jméno. Není to záležitost finanční, spíše morální.

Zcela konkrétní bude však naše účast na doprovodném programu. Ten začíná o den dříve, než se oficiálně otevře brána veletrhu. Pracovníci ministerstva budou aktivně přítomni na seminářích věnovaným procesu implementace integrované prevence, monitoringu, odpadům i vodní politice. Další dny budou na pořadu opět dnes velice aktuální odpady, zejména ty, které mají předponu bio, IPPC a pochopitelně opět problematika vody, zejména s ohledem na financování infrastruktury vodovodů a kanalizací.

K novince - spojení veletrhu ENVIBRNO a VOD-KA řekl ministr následující:

Spojení ENVIBRNA a výstavy VOD-KA považuji za top novinku na tomto veletrhu. Oba veletrhy se již konaly jedenáctkrát, vydobyly si své postavení a letos se setkávají v čase a prostoru na brněnském výstavišti. Myslím, že umístění obou veletrhů pod jednu střechu zvýší jejich prestiž a věřím, že VOD-KA v Brně zůstane i nadále. Na rozdíl od Prahy zde lze čekat větší účast vodárenských společností i návštěvníku ze sousedních zemí jako je Slovensko či Rakousko. Zájem starostů i občanů jistě také upoutají praktické ukázky protipovodňových opatření.


Zpětná klapka WASTOP

Compact LimeLiner

Základem je, že na veletrh jistě přijde více návštěvníků. Zda bude spojení obou akcí všem vyhovovat, si netroufám odhadnout. Já se na něj dívám velice optimisticky, jak z pohledu návštěvníků, zejména těch z řad zastupitelů měst a obcí, ale i odborníků, kteří budou moci některé problémy prodiskutovat hlouběji než před dvěma lety.


Biologická aktivační ČOV
s membránovou filtrací

Kalová čerpadla GRUNDFOS
řady SE 1,1 11 kW

Největšími letošními vystavovateli jsou v abecedním pořadí firmy Buderus Guss s.r.o., Energie AG Bohemia s. r.o, Fontata R s.r.o., Hawle armatury s.r.o., Jihomoravská armaturka s.r.o., LK Pumpservice, s.r.o., Ondeo Services CZ, s.r.o., Saint Gobain trubní systémy s.r.o., Veolia voda Česká republika, a.s., Vod-ka, a.s., Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s., a Wilo Praha s.r.o. Více než pouhou zajímavostí je letošní rekordní mezinárodní báze akcí - na čtyřicet vystavovatelů do Brna přijede z devíti zahraničních evropských zemí: Belgie, Itálie, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska, Slovenska, Švédska a Švýcarska.

Zpětná klapka WASTOP
Výrobce: Wapro AB, Švédsko
Vystavovatel: HYDROTECH s.r.o., Kopečná 14, 602 00 Brno
Umístění: D/067
Compact SlimLiner
Výrobce: WAVIN GmbH, Německo
Vystavovatel: WAVIN EKOPLASTIK s.r.o., Rudeč 848, 277 13 Kostelec n/L.
Umístění: D/075
Monoblokové uzavírací šoupátko
Výrobce: E. Hawle Armaturenwerke GmbH, Rakousko
Vystavovatel: HAWLE ARMATURY spol. s r.o., Říčanská 375, 252 42 Jesenice u Prahy
Umístění: B/035
Podzemní hydrant SUPRA PE 280 V
Výrobce: Jihomoravská armaturka spol. s r.o., Lipová alej 3087/1, 695 01 Hodonín
Vystavovatel: Jihomoravská armaturka spol. s r.o., Lipová alej 3087/1, 695 01 Hodonín
Umístění: B/057

Exponáty nominované na zlatou medaili



Biologická aktivační ČOV s membránovou filtrací
Výrobce: ASIO spol. s r.o., Tuřanka 1, 627 00 Brno
Vystavovatel: ASIO spol. s r.o., Tuřanka 1, 627 00 Brno
Umístění: B/068
Kalová čerpadla GRUNDFOS řady SE 1,1 - 11 kW
Výrobce: GRUNDFOS AIS DENMARK, Dánsko
Vystavovatel: GRUNDFOS s.r.o., Čajkovského 21, 779 00 Olomouc
Umístění: B/069

Další vybrané exponáty, které byly do soutěže o zlatou medaily přihlášeny

VÝSLEDKY SOUTĚŽÍ:

Na společenském večeru vystavovatelů veletrhů ENVIBRNO a VODOVODY - KANALIZACE byly vyhlášeny výsledky soutěží o Zlaté medaile, AURA, Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005 a Ekologická stavba roku 2005.


Podzemní hydrant SUPRA PE 280 V

Zlaté medaile:

V soutěži o nejlepší veletržní exponáty odborná hodnotitelská udělila dvě Zlaté medaile. První ocenění převzala firma HAWLE ARMATURY spol. s r. o., Jesenice u Prahy, za exponát "monoblokové uzavírací šoupátko" vyrobený rakouskou společností E. Hawle Armaturenwerke. Šoupátko HAWLE A v provedení monoblok představuje světově unikátní řešení v jednom odlehčeném odlitku vyrobeném technologií skořepinového lití. Výrobek přináší úsporu základních surovin a energií a prokázal vysokou spolehlivost v provozu.

Druhou Zlatou medaili získala Jihomoravská armaturka spol. s r. o., Hodonín, za exponát "podzemní hydrant SUPRA PE 280 V". Na trhu potrubních rozvodů z polyetylenu jde o neobvyklé a ve světě dosud nepoužité řešení, které zaručuje nejvyšší míru protikorozní ochrany i možnost recyklace jednotlivých dílů.

AURA 2006:

Ekologické veletrhy patří k šesti projektům, na nichž probíhá soutěž o nejpůsobivější expozici AURA 2006. Nezávislá porota složená z odborníků na architekturu ve výstavnictví ocenila dva vystavovatele: ve velikostní kategorii 51 - 100 m2 zvítězila expozice společnosti HOBAS CZ Uherské Hradiště, zatímco v kategorii 101 - 300 m2 se vítězem stal stánek VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a. s.

Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005:

Dalších pět cen bylo uděleno v soutěži Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005. V kategorii staveb pro zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod s náklady nad 50 milionů korun uspěly projekty Intenzifikace a rozšíření čistírny odpadních vod v Brně - Modřicích a Rozšíření kanalizačního systému města Ostravy - Kolektor Centrum. Ve stejné kategorii s náklady do 50 milionů korun byla oceněna stavba Úpravna vody Mostiště - Havarijní opatření. Druhá kategorie staveb sloužících například k usměrňování povrchových vod nebo úpravě vodních poměrů přinesla cenu Protipovodňovým opatřením na ochranu Prahy - části Libeňské přístavy a v podkategorii nákladů do 50 milionů stavbě Rybího přechodu na jezu Břeclav.

Ekologická stavba roku:

Ve 4. ročníku soutěže Ekologická stavba roku získalo cenu šest stavebních počinů roku 2005: Rekonstrukce a přestavba MěÚ v Semilech, Nízkoenergetická Villa Velká Chuchle, Nile House, Využití obnovitelných zdrojů energie a ekologizace provozu ZOO Ústí nad Labem, Odprášení ekologické linky v areálu lomu Chornice a opět Rozšíření kanalizačního systému města Ostravy - Kolektor Centrum.

Předběžná závěrečná zpráva zde.

 
 
Reklama