Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie Hydroflow pro úpravu vody před ohřevem a pro průmyslové instalace

Technologie Hydroflow řeší problém usazování vodního kamene v rozvodech a na teplosměnných plochách v instalacích "voda, topení, chlazení, klimatizace".

Pomocí této technologie se dociluje neměnné účinnosti zařízení a výrazných úspor provozních nákladů na energii a servis. Současně splňuje vysoké nároky na automatizovaný provoz s možností propojení na TZB systém.

1. O TECHNOLOGII HYDROFLOW 1

  • jednotky zajišťující odstranění vodního kamene ze systému a prevenci proti vzniku úsad
  • funkčnost zařízení i ve stojaté vodě
  • funkčnost zařízení poproudově i protiproudě
  • účinek na vzdálenost až stovek metrů
  • úspory provozních nákladů
  • možnost napojení na centrální TZB systém

Zařízení HYDROFLOW je ekologickou alternativou změkčování vody všude tam, kde není bezpodmínečně nutné snižovat tvrdost vody chemicky.

Hydroflow využívá působení elektrického napětí ve vodě (princip transformátoru).

Na potrubí je umístěn feritový prstenec. Na jednom jeho členu je umístěno vinutí, které funguje jako primární vinutí v transformátoru, voda v potrubí plní funkci sekundárního vinutí. Napětí ve vodě má tlumený harmonický kmit o vysoké frekvenci (řádově 100 kHz) a je měřitelné metry až desítky metrů před i za zařízením. Tzn., že Hydroflow nepůsobí pouze v místě instalace, ale v širším okruhu - před i za místem instalace. Díky tomu není funkce zařízení ovlivněna změnou rychlosti proudění vody ani jejím složením.

Princip působení napětí ve vodě:

  • napětí ve vodě zvyšuje pravděpodobnost "srážek" kladně a záporně nabitých iontů a zvyšuje stabilitu vzniklých vazeb;
  • postupně dochází k připojování dalších iontů a ke vzniku mikrokrystalků, které se postupně dostávají do míst v nichž se mění tlak nebo teplota, a k vylučování uhličitanu vápenatého (vodního kamene);
  • díky přítomnosti mikrokrystalků není uhličitan vápenatý vylučován náhodně na nečistotách nebo nerovnostech povrchu, ale přímo na mikrokrystalcích, které jsou fakticky zárodečnými jádry krystalizace;
  • vodní kámen tvoří jemný kal, který je odplavován ze systému.

2. Systémová řešení 1:

Výměníky:



 


Úprava u zdroje tepla:

 

Příprava teplé vody:


Využití v chlazení:

   

3. POUŽITÍ VE VODOVODNÍCH ROZVODECH:

Tato technologie je v souladu se současným trendem, který upřednostňuje bezchemické možnosti úpravy vody. Zároveň reaguje na skutečnost, že dříve běžné používání inhibitorů koroze vytváří živnou půdu pro růst biofilmů, jejichž tvorba má zásadní negativní vliv na hygienu vody a tudíž dávkování inhibitorů koroze považujeme za překonané a nevhodné.

Legislativní aspekt v ČR2:

Hygienické požadavky na výrobky určené pro úpravu pitné a teplé užitkové vody jsou nově (od počátku roku 2001) stanoveny zákonem č. 258/2000 Sb., resp. Vyhláškou MZ ČR č. 37/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody.

Pokud si výrobce (dovozce) ověří, že výrobek je v souladu se stanovenými požadavky, nemusí již žádat (Ministerstvo zdravotnictví) o schválení, ale může uvést výrobek na trh. (Kopie ověření - obvykle ve formě posudku - mu slouží jako doklad pro zákazníky nebo pro státní kontrolu.)

Dne 15.11.2005 vstoupila v platnost nová Vyhláška MZ č. 409/2005 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody, která nahradila a ke stejnému datu ukončila platnost předchozí vyhlášky č. 37/2001 Sb. Vzhledem k provedeným rozsáhlým textovým úpravám nebylo možné vyhlášku č. 37/2001 Sb. pouze novelizovat jinou vyhláškou, ale musela být kompletně nahrazena vyhláškou novou. Obsahuje také širší spektrum vodárenských chemikálií a povolených technologií úpravy vody.

Zdroje:

1 firemní materiály Koncept Ekotech
2 Stanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu, MUDr. František Kožíšek

 
 
Reklama