Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jiří Frýba nejen o 17. Konferenci Klimatizace větrání 2006

Ing. Jiří Frýba je již počtvrté organizačním garantem letošního 17. ročníku odborné konference Klimatizace a větrání 2006. V rozhovoru pro TZB-info kromě odborného společenského programu konference popisuje i historii jejího vzniku.

Ing. Jiří Frýba TZB-info: Název letošní 17. Konference Klimatizace větrání 2006 napovídá, že se jedná již o 17. ročník konference. Můžete krátce stručně rekapitulovat historii jejího vzniku a hlavní osobnosti, které se o tuto významnou akci zasloužili?

Ing. Jiří Frýba: Historii konferencí v oboru větrání a klimatizace otevřela první celostátní konference se zahraniční účastí s názvem Vzduchotechnická zařízení pro parní kotle velkých výkonů, kterou uspořádala sekce pro zdravotní techniku a vzduchotechniku Československé vědecko technické společnosti v září 1959 ve spolupráci se Závody na výrobu vzduchotechnických zařízení Milevsko, které byly i jejím hostitelem. V seznamu autorů příspěvků nacházíme jména zakladatelů oboru, z nichž někteří již mezi námi kratší či delší dobu nejsou. Z našich osobností nelze nevzpomenout na příklad pana prof. Dr. J. Pulkrábka, v té době Doc. Ing. Dr. L. Oppla, Doc. Dr. Ing. Jerie, Dr. Ing. J. Böhma, a dalších význačných odborníků, také i ze států tehdejšího východního bloku.

V dalších létech následovaly další obdobné akce, kdy mezi významnými je vzpomínána 5. konference, pojmenovaná Vytápění a větrání průmyslových hal, konaná ve Sliači. Garantem této akce, které se rovněž opět zúčastnili zahraniční odborníci, byl Dr. Ing. Miroslav Lázňovský, který garantoval i další konferenci o navrhování klimatizačních zařízení v Praze v roce 1970.

V této souvislosti je nutno podotknout, že označovaní pořadí konferencí a dalších akcí se vymyká postupné číselné řadě, neboť mnoho akcí pořádaly společně odborné skupiny, později sekce, Větrání a klimatizace a Vytápění a při sledování historie nelze jednoznačně těmto akcím přiřadit pořadová čísla z toho důvodu, že postupně obě odborné sekce začaly pořádat akce odděleně. O tom svědčí i skutečnost, že konference Vykurovanie a vetranie priemyslových hál v Košicích v roce 1971 číselné označení nenesla, avšak následná konference s mezinárodní účastí Vytápění a klimatizace v roce 1972, jejíž garanty byli Doc. Dr. Ing. L. Oppl, CSc. a Ing. L. Koča byla označena římskou číslicí II. Při ní se objevují jména Ing. Vladimíra Bašuse, Dr. Ing. Jaromíra Cihelky, Ing. Karola Ferstla, CSc., Doc. Ing. Jaroslava Chyského, CSc., Doc. Ing. Miloslava Jokla, DrSc., pana Františka Máci, Ing. Otto Šika, Ing. Miloslava Václavíka, ale i dalších odborníků ze zahraničí, kteří s oborem souviseli a souvisejí.

Další významnou společnou akcí byla konference Vytápění - větrání - klimatizace, pořádaná v roce 1975 jakožto doprovodná akce výstavy Pragotherm. Zvláště na ní se podíleli spolupracující partneři zejména ze SSSR, Polska, NDR, Bulharska a z našich Ing. Václav Berounský, Ing. Karel Brož, Ing. František Drkal, a další, kteří postupem let docílili akademických hodností a stali se součástí stabilní vědecké základny oboru.

Mezi roky 1976 a 1990 se konalo dalších 13 obdobných setkání s charakterem národních konferencí či konferencí s mezinárodní účastí. Spolu s již dříve zmíněnými odborníky najdeme mezi garanty i jména Ing. Pacáka, Ing. Kopřivy, p. Vacka a doc. Ing. Nového, CSc.

V roce 1992, kdy již byla struktura pořadatelské Společnosti pro techniku prostředí stabilizovaná tříletým trváním, dohodly se sekce Větrání a klimatizace a sekce Vytápění na retrospekci číselného označování konferencí a tak konference Větrání a klimatizace 1992 obdržela 10. pořadí. Konala se v Praze a jejím garantem byl Ing. M. Kadlec. Garanty následujících konferencí, tedy 12. v roce 1993 byl Prof. Ing. František Drkal, CSc., další nečíslované v roce 1995 Ing. Vladimír Galád a třinácté v roce 1997 Prof. Ing. Karel Hemzal, CSc. U označení garanta konferencí č. 14 (s názvem Klimatizace a větrání pro příští století) v roce 1999, č. 15 v roce 2002, č. 16 v roce 2004 a připravované 17. konference Klimatizace a větrání 2006 v zahraničním formátu se vyskytuje jméno Ing. Jiřího Frýby.

Autory příspěvků na posledně zmíněných akcích byli m.j. i někteří z těch, kteří vystoupí na konferenci letošní.

Omlouvám se za obšírnost odpovědi, ale události čtyřiceti let se mi nepodařilo charakterizovat stručněji.

TZB-info: Program jednání konference byl rozdělen do 11 tématických bloků. O která témata byl ze strany účastníků - přednášejících největší zájem?

Ing. Jiří Frýba: Počet programových bloků se snížil po dokončení recenzního procesu na následujících šest:

  • nové principy, systémy a komponenty
  • moderní projektové přístupy - metody a nástroje
  • energetická účinnost zařízení a související aspekty jejího sledování a hodnocení
  • věda a vzdělávání ve výzkumu a vývoji zařízení
  • aspekty vnitřního prostředí
  • měření a regulace zařízení

Mezi příspěvky jsou zastoupena všechna témata a jakousi odnoží energetického tématu jsou i články, týkající se provozování a údržby zařízení.

Převažují přednášky, týkající se projektování, energetické problematiky a řešení výzkumných úkolů.

TZB-info: Které tématické bloky Vy osobně pane inženýre považujete v současné době pro rychle se vyvíjející se obor Větrání a klimatizace za nejvýznamnější?

Ing. Jiří Frýba: Netroufám si srovnávat významnost jednotlivých tématických okruhů. Podle mého názoru se obor klimatizace a větrání může úspěšně vyvíjet pouze v komplexní symbiose všech z nich. Samozřejmě výzkum a vývoj by měl ostatní časově předbíhat. Hnacím motorem iniciativy zejména výrobců a developerů je trh, jehož požadavky zase zpětnou vazbou působí iniciačně na ostatní složky oboru.

Jako poněkud opomíjená se mi jeví problematika provozování a údržby zařízení. V současné době se při své práci často setkávám s velmi sofistikovanými a kvalitně instalovanými systémy se zásadně neuspokojivou funkcí. Příčinou je nízká profesní kvalita a znalost podmínek při obsluhování zařízení , které spoléhá na všemocnost "počítačového" řízení. Setkám-li se s takovým případem, neubráním se pocitu jistého zmarnění snahy odborníků všech předcházejících článků profesního řetězu tvorby klimatizačních systémů.

TZB-info: Můžete popsat přípravu takové významné odborné akce? Jak dlouho se akce připravuje a jaký tým lidí se na této přípravě podílí? Kolik je v současné době přihlášeno přednášejících?

Ing. Jiří Frýba: Příprava konference začala v říjnu 2004. Tehdy odborná sekce 01 Větrání a klimatizace sestavila desetičlenný přípravný výbor, který se od té doby nepřetržitě přípravou akce zabývá.

S ohledem na mezinárodní formát konference bylo rozhodnuto o zřízení speciální internetové stránky www.acv2006.cz, která obsahuje jednak postupně se zpřesňující informace o přípravě a plánovaném rozsahu akce a jednak umožňuje vedení celé příspěvkové agendy prostřednictvím internetu. Jde o to, že byl ustaven z odborníků z mnoha zemí velice různorodý a mnohočetný vědecký výbor konference, jehož složení je na stránce uvedeno. Jeho úloha spočívá v hodnocení a recenzování abstraktů i příspěvků. Veškerá korespondence, týkající se této agendy je vedena poloautomaticky s použitím předem připravených variantních dopisů v českém a anglickém jazyku. Hodnocení abstraktů i první verze příspěvků jsou anonymní a k dopracování a změnám jsou příspěvky vraceny autorům tak, jak je naznačeno. Teprve poslední přijatá verze příspěvku obsahuje údaje o autorech. Tím je do značné míry vyloučen možný vliv osobních vztahů mezi hodnotiteli a autory.

Je dlužno připomenout, že popisovaný nástroj připravil a provozuje jej pro Společnost pro techniku prostředí na objednávku portál TZB-info.

Jak se ukazuje, je tato metodika pro akce velkého rozsahu velmi užitečná a v rámci Společnosti pro techniku prostředí je využita poprvé.

Na zmíněné www stránce bylo v první fázi přípravy zaregistrováno 104 abstraktů. Nyní, po uzávěrce přijímání příspěvků, se ukazuje, že ve sborníku jich bude otištěno něco přes 70 a dále pak několik prezentací sponzorů. Více než polovinu odborných příspěvků zaslali zahraniční účastníci.

TZB-info: Významný podíl na pořádání konference jistě představují sponzoři a partneři konference. Jak je obtížné tyto spolupracují firmy a organizace pro pořádání konference získat a jak v letošním roce funguje spolupráce s nimi.

Ing. Jiří Frýba: V této souvislosti bych rád poukázal na dlouhodobou a opakovanou spolupráci s mediálním partnerem konference, kterým je portál TZB-info, jehož pracovníci budou na konferenci přítomni. Díky němu bude trvale přístupné aktuální zpravodajství z průběhu konference a rovněž i využívání internetového připojení pro účastníky konference.

Základní okruh sponzorů konference tvoří firmy, které jsou v oboru vzduchotechniky stabilně zavedeny a které si uvědomují význam své prezentace na konferencích, umožňujících přímý kontakt s odborníky jak ze sféry vědy, výzkumu a vzdělávání, tak i z oblasti zákaznické. Tito sponzoři mají ve spolupráci se Společností pro techniku prostředí již dlouhou tradici a příležitost podpořit takto významnou akci v mezinárodním formátu samozřejmě neopomněly. K nim se postupně připojují i další podnikatelské subjekty v oboru, což je příznakem trendu rozvoje celého stavebnictví. Nechtěl bych tedy tvrdit, že získávání sponzorů je v současné době mimořádně obtížné.

S názvy a logy sponzorů je možno se setkat na konferenční stránce www.acv2006.cz a ve všech publikacích, týkajících se akce.

Tam lze najít i loga co-sponzorů konference, jejichž souhlas s touto úlohou zaručuje vysokou odbornou a společenskou prestiž této slavnosti oboru.

TZB-info: Přednášky ve sborníku konference budou publikovány v angličtině. Budou po konferenci někde k dispozici české verze přednášek?

Ing. Jiří Frýba: České verze příspěvků jsou majetkem autorů, v systému přípravy konference nejsou nikde uloženy.

Samozřejmě bude možné si je od nich po konferenci pro další zveřejňování vyžádat. Počítá s tím redakční rada časopisu VVI a pokud bude mít TZB-info o příspěvky zájem, jistě se na autory obrátí rovněž.

Ve sborníku budou otištěny české verze abstraktů všech příspěvků.

TZB-info: Dnes, kdy spolu hovoříme již máte odevzdané texty přednášek. Můžete si tipnout, které 2 - 3 by mohly být pro účastníky největším "tahákem"?

Ing. Jiří Frýba: Mně osobně zvláště zaujalo téma solárního vytápění a chlazení a dále příspěvek na téma modelování a simulace procesů v nízkoenergetických budovách. Ale vlastně mezi přihlášenými příspěvky neexistuje titul, který bych pokládal za nezajímavý.

TZB - info: Bývalo zvykem, že byla při konferencích rovněž pořádána výstava výrobků sponzorských společností. Bude tomu tak i letos? Budou v průběhu konference probíhat i nějaké společenské akce?

Ing. Jiří Frýba: Na nadcházející konferenci výstava nebude. Zkušenosti ukázaly, že sponzoři dávají spíše přednost distribuci písemných podkladů, což bude samozřejmě možné i letos. A hlavně - přítomnost vystavovatelů a obchodní jednání v konferenčním sálu rušily poslech přednášek a zmenšovaly prostor auditoria, což si letos nemůžeme dovolit.

Zachováme ovšem tradici společenských setkání účastníků konference a jejich doprovodu. Ve středu 17. května pořádáme večer raut v prostorách Klubu Lávka, a dovolí-li to počasí, pak pod širým nebem na restauračním výběžku před Karlovým mostem. Předpokládáme, že zvláště zahraniční hosté ocení noční pohled na osvětlený Pražský Hrad a Karlův most. Na čtvrteční podvečer pozveme účastníky a jejich doprovod do Betlémské kaple na koncert klasické hudby a menší občerstvení. Předpokládáme, že v posledním jednacím dni - v pátek 19. května, po ukončení konference, bude možné uspořádat odbornou exkursi do jedné ze strojoven vzduchotechniky Pražského Hradu, která vytváří mikroklima obrazárny Pražského Hradu, kde bude právě končit významná výstava Karel IV. - císař z Boží milosti, kterou budou moci přihlášení účastníci konference se svým doprovodem shlédnout.

Po dobu trvání konference bude rovněž možné přihlásit se na poznávací exkurse po Praze i jejím atraktivním okolí.

TZB-info: Dokdy je možné se přihlásit k účasti na konferenci a jakým způsobem?

Ing. Jiří Frýba: K účasti na konferenci je možné se přihlásit až do jejího zahájení prostřednictvím konferenční stránky www.acv2006.cz nebo písemně na formuláři 2. informace, kterou jsme rozeslali tisícům zájemců o obor klimatizace a kterou lze vyzvednout na sekretariátu Společnosti pro techniku prostředí. Samozřejmě, vítáni budou i návštěvníci, kteří na konferenci přijdou přímo a konferenční poplatek zaplatí v hotovosti.

Podotýkám, že příjem odborných přednášek je již ukončen.

TZB-info, Ing. Milan Bechyně: Chtěl bych Vám poděkovat za rozhovor a současně přislíbit Vám i čtenářům portálu TZB-info zajištění aktuálního zpravodajství z průběhu konference.

 
 
Reklama