Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fórum starostů - "Energie a obec" o možnostech čerpání podpor v oblasti OZE a úspor energie

Článek se zajímavými postřehy a ohlédnutím za Fórem starostů uskutečněném při veletrhu Střechy Praha dne 27. ledna 2006. Odráží zajímavé informace z oblasti připravovaných programů k čerpání podpor a další připravované související legislativní změny.

Úvodem

Dne 27. ledna 2006 se podařilo uspořádat ojedinělou a významnou akci: Fórum starostů „Energie a obec“ se zaměřením na možnosti finanční podpory a dotace v oblasti úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů energie a na podporu realizace konkrétních energeticky úsporných opatření. Informačního setkání se zúčastnilo celkem 140 starostů, starostek a zaměstnanců krajských, městských a obecních úřadů z celé České republiky. Záštitu této akci udělily ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo zemědělství, ministerstvo životního prostředí, ČKAIT a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jejichž zástupci se také aktivně zúčastnili.

Organizátorem akce bylo sdružení Energy Centre České Budějovice ve spolupráci se společností Střechy Praha. Akce se uskutečnila v rámci veletrhu Střechy Praha a doprovodné výstavy Úspory energií a obnovitelné zdroje v Průmyslovém paláci na výstavišti v Praze Holešovicích.

Dopolední část fóra byla věnována příspěvkům na téma současná a plánovaná podpora městům a obcím pro úspory energie a obnovitelné zdroje, hodnocení současného stavu a vize do budoucnosti. Se svými prezentacemi vystoupili zástupci všech výše uvedených ministerstev a institucí, pod jejichž záštitou se akce konala.


Jaké zajímavé informace přinesli?

Za Ministerstvo pro místní rozvoj vystoupil Mgr. Miroslav Daněk s informacemi o Strukturálních fondech a Fondu soudržnosti. Tyto fondy dosud kofinancovala ČR ve výši 25 %, od nynějška budou kofinancovány 15 %.

V letošním roce končí v rámci ČR první plánovací období Operačních programů, které měli čtyři základní části: Infrastruktura, Podnikání, Lidské zdroje a Regionální intervence. V programu Infrastruktura byly vyhlášeny tři výzvy pro příjem žádostí. Vzhledem k markantnímu převisu přijatých projektů nad přiděleným objemem finančních prostředků se nepočítá s výzvou další. Druhé plánovací období proběhne v letech 2007 – 2013. Implementační systémy se připravují.

Pan Doc. Ing. Miroslav Hájek Ph.D., ředitel Odboru veřejné podpory Ministerstva životního prostředí seznámil účastníky se závazky ČR ve využívání obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2010 by se obnovitelné zdroje měly podílet 6 % na celkové spotřebě primárních energetických zdrojů (nyní tento podíl činí asi 2 - 3 %). Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny by měl k roku 2010 dosáhnout 8 % (v současné době činí cca 4 %).

Na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie vyhlašuje ministerstvo ŽP Přílohy II ke Směrnice MŽP o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR, která se týkají opatření v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie.
(Pozn. redakce: SFŽP ČR prozatím příjem žádostí nevyhlásil, Přílohy II jsou již aktuálně ke stažení na stránkách MŽP. O spuštění příjmu žádostí a vyhlášených programech budeme podrobně informovat)

V současné době se pracuje na přípravě Operačního programu Životní prostředí, který má být vyhlášen pro období let 2007 - 2013. OPŽP bude představovat spojení Kohezního fondu a strukturálních fondů a bude zaměřen zejména na teplo z OZE včetně doplnění podpory úspor energie. Vláda momentálně projednává objem finančních prostředků, které budou na jednotlivé operační programy vyčleněny. V rámci OPŽP by se mělo jednat o finančním objemu cca 20 - 30 miliard Kč. Předpokládanými žadateli by měly být nepodnikatelské typy subjektů (obce, event. kraje atd.)

Pro podnikatelské subjekty slouží Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), kde je možná dotace max. 46 %, horní hranice je max. 30 miliónů Kč. V rámci OPPP je podporované tzv. Opatření 2.3. Snižování energetické náročnosti a vyšší využití OZE. Žádosti se podávají na CzechInvest a odborným garantem tohoto programu je Česká energetická agentura. Jednou z podmínek tohoto programu je snížení emisí CO2 o 60 tun/rok (v případě zařízení na využívání OZE), resp. o 40 tun/rok (v případě opatření na úspory energie).

S dalším příspěvkem vystoupil Ing. Josef Votruba z odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu, který představil připravovanou novelu zákona 406/2000 Sb., jejímž hlavním principem je docílení souladu se směrnicí EP a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov. Dále Ing. Votruba pohovořil o Národním programu hospodárného nakládání energii, jehož nástrojem je již zmiňovaný Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2006 (týká se všech 15 ministerstev). V působnosti MPO je část A, dle které jsou udělovány dotace na uznatelné náklady (maximálně 3 milióny Kč) na projekty v následujících podprogramech: I. Podpora energetického plánování a certifikace budov, II. Výrobní a rozvodná zařízení energie, III. Podpora opatření ke zvýšení účinnosti užití energie a IV. Poradenství, vzdělávání, propagace a informovanost k hospodárnému užití energie s vlivem na zlepšení životního prostředí. V tomto programu mohou žádat podnikatelské subjekty (právnické i fyzické osoby), neziskové organizace, vysoké školy, města, obce a kraje a jimi zřízené organizace. Administrátorem programu je Česká energetická agentura.

Ministerstvo zemědělství vystoupil Ing. Martin Fantyš, ředitel strukturálního úseku, jenž informoval především o podpoře v rámci Operačního programu Zemědělství, které je možné žádat o dotace pro výrobu a využití biomasy a bioplynu. Soukromí zemědělci se mohou ucházet o podporu pro zalesňování a výsadbu rychlerostoucích dřevin. Dále seznámil účastníky s Evropským zemědělským fondem rozvoje venkova, který bude spuštěn v roce 2007.

Další přednášející, pan Ing. Jindřich Pater, místopředseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) poskytl účastníkům informace o pomoci při přípravě a realizaci staveb a při zpracování energetických auditů. Tuto pomoc poskytuje organizace ČKAIT prostřednictvím svých členů. ČKAIT v současné době sdružuje cca 24 000 projektantů a inženýrů. Dále Ing. Pater informoval o připravovaném novém stavebním zákoně a změnách, které má tento zákon zavést.

Na závěr dopolední sekce Fóra vystoupil Mgr. Petr Sedláček, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a současně starosta města Kroměříž, který seznámil přítomné s novelou památkového zákona a dotacemi na rekonstrukce památkových objektů, které uděluje Ministerstvo kultury. Dále se hovořilo o problematice schvalování instalací solárních zařízení na památkově chráněné objekty.

Po dopolední sekci následovala společná prohlídka výstavy za odborné asistence energetického poradce ECČB, při které byli navštíveni někteří vystavovatelé, kteří představili novinky na veletrhu Střechy Praha a doprovodné výstavě Úspory energií a obnovitelné zdroje.

V odpolední sekci vystoupila Ing. Irena Plocková z Ministerstva průmyslu a obchodu, jež se věnovala problematice snižování energetické náročnosti ve městech a obcích a nová směrnice o snižování energetické náročnosti budov.

Poté následoval blok prezentací, při kterých byly představeny konkrétní příklady 4 úspěšných a vzorových obcí ČR, které jsou aktivní v oblasti efektivního hospodaření s energiemi a využívání obnovitelných zdrojů energie, praktické zkušenosti a know-how. Se svými podnětnými příspěvky vystoupili Ing. Petr Pávek, starosta obce Jindřichovice pod Smrkem, Ing. Ivana Božáková, místostarostka města Trhové Sviny, Ing. Jiří Matěj, starosta Ostravy - Proskovic a Ing. Karel Pačiska, starosta Bystřice nad Pernštejnem.

Na závěr Fóra představil Mgr. Karel Merhaut z Ligy ekologických alternativ Solární ligu ČR.

Na základě ohlasů z řad účastníků Fóra starostů "Energie a obec" lze toto informační setkání hodnotit jako úspěšné. V případě zájmu o bližší informace o jednotlivých dotacích a systémech finanční podpory, o připravované legislativě nebo o prezentovaných projektech realizovaných v uvedených městech a obcích je možné se obrátit na organizátora akce, sdružení Energy Centre České Budějovice.

 
 
Reklama