Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SOLNET - Projekt mezinárodního doktorského studia v oboru Solární vytápění a chlazení

Společným cílem výzkumných aktivit projektu mezinárodního doktorského studia v síti devíti univerzitních skupin je položit základy nové generace energeticky a ekonomicky efektivních soustav pro kombinované vytápění a chlazení budov. Přihlašování zájemců o toto studium právě probíhá.

V září roku 2006 začíná první mezinárodní projekt koordinovaného doktorského studia a výzkumu v oblasti Solárního vytápění a chlazení s názvem SOLNET (zkrácený název pro Solární síť). Jde o evropský projekt v rámci 6. rámcového programu "Marie Curie Actions - Human Resources and Mobility Project for Early Stage Training" určený pro začínající doktorandy. V současné době probíhá přihlašování zájemců o doktorské studium na některé z vybraných evropských univerzitách. Česká Republika je zapojena do projektu skupinou vedenou doc. Brožem na Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Projekt SOLNET sdružuje devět univerzitních výzkumných skupin ze sedmi různých evropských zemí a šest komerčních společností. Společným cílem výzkumných aktivit v rámci sítě je položit základy nové generace energeticky a ekonomicky efektivních soustav pro kombinované vytápění a chlazení budov.

Stručná charakteristika projektu SOLNET:

  • Nabídka tříletých stipendií placených z rozpočtu projektu na některé ze spolupracujících univerzit v zahraničí
  • Doktorandi mají možnost v rámci studia získat znalosti a zkušenosti od předních evropských odborníků
  • Dvouleté výukové kurzy budou nabízeny nejen studentům zapojeným do projektu, ale také ostatním doktorandům z oboru.
  • V rámci sítě bude předloženo 10 doktorských prací v oblasti Solárního vytápění a chlazení.
  • Do výzkumu a výuky v rámci sítě SOLNET budou zapojeni i doktorandi již aktivní v oblasti výzkumu
  • Studijní materiály připravené v rámci kurzů budou veřejně přístupné.

V současné době probíhá přihlašování do výběrového řízení na pozice doktorandů v rámci projektu. Ukončení výběrového řízení je 1. května 2006. Přihlášky a formuláře jsou k dispozici na webové stránce projektu SOLNET: http://www.uni-kassel.de/fb15/ite/solar/solnet/

Na základě předběžných přihlášek bude vybráno 10 studentů, kteří budou 3 roky financováni z rozpočtu projektu (stipendium, cestovné). Doktorské studium a výzkum v rámci projektu SOLNET začíná v září roku 2006. Projekt oficiálně končí v roce 2010.

Náplň kurzů se týká jednak konkrétních technických témat např. systémových prvků (solární kolektory, zásobníky, ...), inovačních technologií a materiálů (PCM, selektivní povrchy, nanotechnologie, ...), hodnocení systémů a optimalizačních strategií (počítačové simulace, energetika budov, ...), ale i všeobecných témat, např. sociální a ekonomické otázky spjaté s obnovitelnými zdroji energie, mezinárodní dohody a normy v oblasti životního prostředí, či praktický rozvoj prezentačních dovedností.

Společným cílem výzkumných projektů je výzkum a vývoj systémů solárního vytápění a kombinovaného solárního vytápění a chlazení, které by ukázaly možné cesty směrem k vyššímu podílu využití sluneční energie v budovách na dodávce tepla a chladu. Studie týkající se počítačového modelování a experimentálního ověřování budou prováděny na úrovni základních prvků, komplexních systémů a konečných aplikací.

Výzkumná činnost a odborný růst doktorandů bude sledován během setkání v rámci dvouletých výukových modulů formou studentských prezentací, seminářů a diskuzních kruhů projektu. Ve výročním plenárním zasedání celého projektu budou školitelé, doktorandi a externí odborníci hodnotit výsledky probíhajícího výzkumu a činnosti sítě SOLNET.

Výzkumná témata pokrývají:

  • systémové prvky (např. pokročilé kolektory, zásobníky, chladicí cykly),
  • aspekty systémové integrace (interakce solárních soustav se záložním energetickým systémem a okruhem spotřeby tepla),
  • nové materiály (např. materiály s fázovou změnou),
  • nové aplikace (solární klimatizace, solární sorpční chlazení), a
  • matematické modelování systémů (matematická optimalizace, počítačové simulace).

Spolupráce mezi jednotlivými výzkumnými skupinami bude založena na výměně studentů, sdílení simulačních nástrojů a společných okrajových podmínkách modelů prvků a systémů. Výzkumná témata pro jednotlivé doktorské projekty na příslušných univerzitách jsou uvedena v tabulce. Témata jsou v souladu s prioritami definovanými pro oblast využití sluneční energie Evropskou radou pro obnovitelné zdroje (EUREC).

Místo Subjekt
1. Högskolan Dalarna
(Švédsko)
Investigations of solar and pellet heating systems
2. Lund University
(Švédsko)
zatím nespecifikováno
3. TU Lyngby
(Dánsko)
Smart heat storages
4. Kassel University
(Německo)
Mathematical optimisation of the planing of solar heating systems. Investigation of components of a solar cooling system using liquid dessicants
5. ČVUT v Praze
(Česká Republika)
Building integrated solar thermal collectors for SHC
6. University of Applied Science, Stuttgart
(Německo)
SHC system investigation
7. Graz Technical University
(Rakousko)
zatím nespecifikováno
8. Politecnico di Milano
(Itálie)
zatím nespecifikováno
9. Lleida University
(Španělsko)
PV- thermal generátor optimised for solar heating and cooling applications

Více informací:

http://www.uni-kassel.de/fb15/ite/solar/solnet/

Kontakt v ČR:

Ing. Tomáš Matuška, Ph.D.
Ústav techniky prostředí
Fakulta strojní
ČVUT v Praze
Tel: +420 224 352 433
E-mail: tomas.matuska@fs.cvut.cz

 
 
Reklama