Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Z veletrhu výtahové techniky INTERLIFT 2005

Jak jsme již uvedli v krátké zprávě 27. října, proběhl v Augsburgu (Německo) ve dnech 18. až 21. října 2005 tradiční veletrh pod názvem Interlift 2005. Již z názvu je zřejmé, že veletrh se zcela nesl ve znamení výtahů.

Samotný počet 386 vystavovatelů z 38 zemí naznačuje, že o tento obor je neustále zájem. Zřetelně se však za roky trvání veletrhů mění požadavky klientů a výrobci na ně reagují. O tom však dále.

Návštěvníků bylo zhruba stejně jako v předešlých ročnících - výstavy se konají jednou za dva roky a projevil se pouze jeden zřetelný trend - bylo více návštěvníků z Asie. To přímo souvisí i s tím, že se letos prezentovalo více jak 20 firem, převážně nových - všechny byly z Číny. Výrobky těchto firem úspěšně kopírují trendy světových výrobců. Není daleko doba, že Čína bude i v tomto oboru dodávat všechno a všem. To byl jeden zajímavý poznatek, ten druhý se týkal vystavovaných výtahů a dílů k nim. Zde se zase projevil zřetelný odklon od vystavování a dodávek hydraulických výtahů ve prospěch výtahů bez strojovny - těm se všeobecně říká MRL, takže až naši čtenáři tuto zkratku někde uvidí, hned jim bude zřejmé o jaké výtahy se jedná. Výtahy bez strojovny se hodí do obytných domů, malých administrativních center a obchodních domů. Podle mého názoru už méně do budov s vyšším počtem podlaží a velkou frekvencí jízd, přeci jen údržba takovýchto výtahů je podstatně složitější, než těch klasických se strojovnami nad výtahovými šachtami.

Na veletrhu nebyly prezentovány "nejžhavější" novinky světových výrobců - až už je to společnost Schindler nebo Otis. Pro tyto výrobce je výstava svým dosahem malá a volí při představování svých novinek jiné cesty a možnosti. Určitě se však o nich na těchto stránkách dočtete. Na výstavě se prezentovali i dodavatelé dorozumívacích systémů do výtahů - jedním z nich pak byla i česká firma 2N Telekomunikace z Prahy.

Součástí veletrhu pak jsou tradičně stánky vydavatelů časopisů zabývajících se tématikou výtahů - až už je to jeden z největších časopisů na světě vůbec - Elevator World - až po ty regionální jako je Lift report, italské časopisy atd.

Souběžně s výstavou pak probíhají i konference, letos byl celý první den zaměřen na nový bezpečnostní trend - zkratka SNEL se prolínala všemi přednáškami prvního dne, kdy vystoupil i zástupce České republiky Ing. Kadlec s přednáškou o výtahovém průmyslu a zabýval se i bezpečností provozovaných výtahů (SNEL - Safety Norm for Existing Lifts)- metoda National Filtering je v České republice dopracována a je předložena příslušným orgánům. Ve vhodné době budete s touto metodou a postupem v ČR seznámeni v samostatném článku.

Vydavatelem časopisu Elevator World, panem B. Caporalem, pak byla prezentována velmi zajímavá přednáška na téma - používání výtahů při vzniku požáru v budově v souvislostech - evakuace, časy atd. Tento problém je hlavně v USA po 11. září velmi palčivý a existuje i řada unikátních řešení, jak osoby z ohrožených budov dostat - i tuto informaci si zde budete moci přečíst.

Výstavy se také zúčastnil TÜV SÜD - zde byla prezentována zdokonalená metoda, tzv. ADIASYSTEMu, který je hojně využíván při provádění zkušebních metod na výtazích, kdy není nutné výtahy zatěžovat zkušebními břemeny - vše je prováděno speciální technikou. Tento sytém je také již využíván v České republice.

 
 
 
Reklama