Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REVEX PLUS - nový přístroj pro revize ručního nářadí a elektrických spotřebičů

O nutnosti provádět pravidelné revize ručního nářadí a elektrických spotřebičů a o metodách jejich měření není asi nutné se rozepisovat. Na stránkách časopisu Elektroinstalatér byla na uvedené téma zveřejněna řada článků. Společnost ILLKO, s.r.o. má s vývojem a výrobou měřičů ručního nářadí a elektrických spotřebičů již desetiletou zkušenost. Není zřejmě mnoho techniků z oboru, kteří by nikdy neslyšeli slovo REVEX. Pro řadu z nich se REVEX stal dokonce synonymem pro měřič ručního nářadí a elektrických spotřebičů.

REVEX PLUS


Obr. 1 - REVEX PLUS

V nejbližších dnech bude zahájena sériová výroba nejnovějšího přírůstku do rodiny měřičů ručního nářadí a elektrických spotřebičů s názvem REVEX PLUS. Novinka je určena pro uživatele, kteří nevyužijí všech možností "většího" přístroje REVEX 2051, ale přitom potřebují moderní digitální přístroj. Nedá se však rozhodně říci, že by REVEX PLUS vznikl zjednodušením a vypuštěním některých funkcí svého většího kolegy. Jde o zcela nový přístroj v menším pouzdru - viz obrázek 1.
Představme si přístroj podrobněji. Svým vzhledem a ovládáním se asi nejvíce blíží již zmíněnému REVEX 2051. Je však mnohem menší a lehčí, o čemž svědčí jeho rozměry (pouhých 155 x 195 x 50 mm při hmotnosti jen 1,2 kg). To vše při zachování vynikající funkčnosti a snadnosti ovládání. Jak věříme, i předpokládaná prodejní cena bude pro zájemce o přístroj příjemným překvapením.



Podívejme se nyní krátce na jednotlivé měřené veličiny:

Přechodové odpory
- proud 200 mA, rozlišovací schopnost 0,001 Ω

Izolační odpor
- měřicí napětí 500 V, měřicí rozsah do 100 MΩ

Náhradní unikající proud
- do 20 mA, rozlišovací schopnost 0,001 mA

Proud procházející PE vodičem a dotykový proud
- do 10 mA, rozlišovací schopnost 0,001 mA; je měřena i stejnosměrná a pulsní usměrněná složka unikajícího proudu

Rozdílový proud
- do 10 mA, rozlišovací schopnost 0,001 mA

Unikající proud klešťovým transformátorem nebo třífázovým adaptérem
- do 20 mA

Příkon spotřebiče činný / zdánlivý
- do 3500 W/VA; účiník

Proud procházející spotřebičem
- do 16 A

Napětí v síti
- 207 až 253 V

Proud měřený klešťovým transformátorem
- do 100 A

Jak je zřejmé, dosahuje většina měřicích funkcí přístroje vynikajících rozlišovacích schopností a tím i vysoké přesnosti měření. Snadno tak splní přísné požadavky ČSN 33 1610 na velikost pracovní chyby. Samozřejmostí je také měření skutečné efektivní hodnoty TRMS střídavých veličin a frekvenční charakteristika měřicího obvodu podle požadavku novelizované ČSN 33 1610 (příloha E).

Vestavěna je řada kontrolních a bezpečnostních funkcí, což zaručuje značnou odolnost přístroje vůči rušivým vlivům a nestandardnímu zacházení - trvalá kontrola připojení ochranného vodiče, kontrola přítomnosti nebezpečného napětí na ochranném vodiči, kontrola na nepřítomnost vnějšího napětí při měření přechodových odporů, trvalá kontrola velikosti unikajícího proudu spotřebiče atd. Značná pozornost byla věnována praktické stránce práce s přístrojem. Proto je možno např. aretovat tlačítko pro startování měření, naměřené hodnoty se zobrazují na velkém, dobře čitelném svítícím LED displeji a k přístroji je možno připojit řadu doplňků umožňujících měření trojfázových a pevně připojených spotřebičů nebo usnadňujících revize prodlužovacích přívodů.

Ještě se krátce vraťme ke dvěma důležitým parametrům: k rozlišovací schopnosti a k významu měření stejnosměrné a pulsní usměrněné složky proudu procházejícího ochranným vodičem. Díky vysoké rozlišovací schopnosti a vynikající přesnosti měření není nutno při vyhodnocení výsledků revizí kalkulovat s chybou měření do té míry jako u jiných měřicích přístrojů. Rozlišovací schopnost 0,001 mA může být také výhodná např. při měření některých PC ve zdravotnictví, u nichž je povolen výrazně menší unikající proud než u běžných PC a využita může být i při sledování změn parametrů ochranných a bezpečnostních prvků spotřebičů, např. zhoršování stavu izolací mezi jednotlivými revizemi.

Nutnost měření stejnosměrné a usměrněné pulsní složky proudu procházejícího ochranným vodičem není v normě ČSN 33 1610 ani ČSN 33 1600 zakotvena. Přesto má své opodstatnění. Tak jako byl do novelizace ČSN 33 1610 zapracován požadavek na vstupní charakteristiku obvodu pro měření unikajících proudů, aby bylo možno u spotřebičů, jejichž elektronické obvody produkují vyšší harmonické složky, dosáhnout různými typy měřicích přístrojů srovnatelných výsledků, měla by podle našeho názoru být doporučena, ne-li předepsána i nutnost měřit unikající proud způsobem, kdy výsledek měření zahrnuje pokud možno celý unikající proud, tedy včetně jeho stejnosměrné a usměrněné pulsní složky. Důvod je následující: v dnešní době téměř neexistuje spotřebič, který by neměl nějaké elektronické obvody, jež mohou produkovat mimo střídavé složky i pulsní usměrněnou a stejnosměrnou složku unikajícího proudu. Stačí se podívat na jednoduchý obvod na obr. 2, abychom zjistili, že pro vznik stejnosměrného a pulsního usměrněného unikajícího proudu stačí svod na "vhodném místě" za usměrňovačem nebo jiným polovodičovým prvkem. Podobných příkladů se dá najít celá řada.

Technicky proveditelné je měření stejnosměrné a pulsní usměrněné složky u metody měření proudu procházejícího ochranným vodičem. U jiných metod měření unikajících proudů je stejnosměrná a pulsní usměrněná složka měřitelná jen velice obtížně nebo vůbec ne. Například rozdílová metoda měření unikajících proudů využívá měřicího transformátoru, který dokáže přenést jen střídavou složku. Proto při měření doporučujeme používat - pokud je to možné - právě metodu proudu procházejícího ochranným vodičem.

Je nutno poznamenat, že zdaleka ne všechny měřicí přístroje, které metodu přímého měření unikajícího proudu mají, měří i stejnosměrnou a pulsní usměrněnou složku. To je dáno výhradně technickým řešením, které výrobce zvolil.


Obr. 2 - Stejnosměrný unikající proud

Závěr

REVEX PLUS je v současné době nejmodernějším přístrojem pro revize elektrických spotřebičů. Pro jeho výrobu byla vyvinuta některá nová technologická řešení, čímž bylo dosaženo mnohem lepších technických parametrů, než je u této kategorie přístrojů běžné. REVEX PLUS má ambice stát se přístrojem, který v sobě spojuje vynikající parametry, jednoduchou a praktickou obsluhu, malé rozměry a hmotnost. Věříme, že se stane užitečným a ceněným pomocníkem všech, kteří se revizemi ručního nářadí a elektrických spotřebičů zabývají.

ILLKO, s.r.o.
Masarykova 2226, 678 01 Blansko
tel./fax: 516 417 355
e mail: l.koupy@illko.cz
www.illko.cz

 
 
Reklama