Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska emisí hluku 9/2002 Sb. - příklad uplatnění pro čerpací stanice na vodu

Nařízení je prováděcím předpisem k zákonu o technických požadavcích na výrobky a ukládá povinnosti výrobcům, případně zplnomocněným zástupcům, tedy i například prodejcům. Z oblasti zdravotně technických zařízení jsou pod tímto předpisem čerpací stanice na vodu a některé spotřebiče pro domácnost, ale jsou zde i výrobky patřící do oblasti vytápění. Článek připomíná povinnosti, které pro prodejce vyplynou při dovozu výrobků ze zemí, které nejsou členy EU.

1. Platnost

Nařízení vlády 9/2002 Sb. je k provedení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky ve znění zákona č. 71/2000 Sb. a zákona č. 102/2001 Sb., (dále jen "zákon"). Platnost původního nařízení byla od 1.4.2002. Nařízení bylo novelizováno Nařízením vlády 342/2003 Sb. s platností od 1.5.2004.

Na začátku je třeba říci, na která zařízení se předpis vztahuje: § 1 NV stanoví z hlediska emisí hluku technické požadavky na:

  1. zařízení používaná ve venkovním prostoru uvedená v příloze č. 1 k tomuto nařízení (většinou stavební stroje a nářadí)
  2. zařízení používaná ve venkovním prostoru uvedená v příloze č. 2 k tomuto nařízení, (dále jen "zařízení") a
  3. spotřebiče pro domácnost.

Za zařízení používané ve venkovním prostoru se považuje kterékoliv vlastní silou se pohybující nebo převozu schopné strojní zařízení podle zvláštního právního předpisu, jakož i strojní zařízení podle zvláštního právního předpisu bez hnacího ústrojí používané pro průmyslové účely nebo pro účely ochrany přírody, které je bez ohledu na poháněcí část nebo části typově určeno k používání ve venkovním prostoru a které tento prostor zatěžuje hlukem, pokud je uváděno na trh jako celek a je vhodné pro použití uváděné výrobcem. Za používání ve venkovním prostoru se považuje též používání za podmínek, za kterých přenos zvuku není nebo téměř není omezen (například ve stanech, přístřešcích proti dešti, nebo v nedostavěných budovách).

Toto nařízení se nevztahuje na

  1. zařízení výrobcem určená pro dopravu zboží nebo osob po pozemních komunikacích, po železnici a po vodních nebo vzdušných cestách,
  2. zařízení speciálně určená a konstruovaná pro vojenské a policejní potřeby a pro záchrannou službu,
  3. příslušenství zařízení bez vlastního pohonu, která jsou na trh uváděna samostatně, s výjimkou ručních bouracích a sbíjecích kladiv a hydraulických kladiv,
  4. zařízení předváděná při veletrzích, výstavách, předváděcích akcích nebo podobných příležitostech, pokud je na zařízení uvedeno, že není uváděno na trh a že nesplňuje požadavky tohoto nařízení.

Činnosti výrobce, pokud je tak dále stanoveno v tomto nařízení, může zajistit zplnomocněný zástupce [§ 2 písm. f) zákona].

2. Vymezení pojmů - z oblasti s přímou návaznost na TZB jsou vyjmenovány

Z oboru zdravotní technika
(57) Čerpací stanice na vodu se rozumí zařízení určené pro jiné než ponorné použití, které se skládá z vlastního vodního čerpadla a pohonu; vodním čerpadlem se rozumí stroj pro čerpání vody z nižší energetické hladiny na vyšší.

(58) Spotřebiče pro domácnost se rozumí vysavač prachu, myčka nádobí, pračka, odstředivka, akumulační pokojové topidlo, sušička prádla, ventilátor chladnička, mraznička a elektrická nebo mikrovlnná trouba určené pro použití v domácnosti.

Vytápění
(58) Spotřebičem pro domácnost se rozumí vysavač prachu, myčka nádobí, pračka, odstředivka, akumulační pokojové topidlo, sušička prádla, ventilátor chladnička, mraznička a elektrická nebo mikrovlnná trouba určené pro použití v domácnosti.

Obnovitelná energie
(52) Drtičem nebo štěpkovacím strojem se rozumí stroj s vlastním pohonem určený pro stacionární použití, jehož součástí je jedno nebo více řezacích zařízení na drcení nebo řezání organického odpadu na menší kousky; obecně se skládá z podávacího otvoru sloužícího k podávání materiálu (který může být případně přidržován přípravkem) do stroje, řezacího ústrojí, které libovolným způsobem řeže materiál (řezání, štěpkování, drcení nebo jiná metoda), a výsypky sloužící k odvádění rozdrceného materiálu nebo štěpků; může být k němu připojeno sběrací zařízení.

Garantovanou hladinou akustického výkonu se rozumí hladina akustického výkonu určená v souladu s požadavky uvedenými v příloze č. 3 (Tab.1 a Tab.2) k tomuto nařízení a uváděná včetně nejistot vyplývajících z odchylek při výrobě a při měření, u níž výrobce potvrdí, že podle použitých technických nástrojů popsaných v technické dokumentaci není tato hladina překročena.

3. Uvedení na trh - příklad

3.1. ČERPACÍ STANICE NA VODU
Čerpací stanice na vodu jsou uvedeny v příloze č. 2 k tomuto NV jako zařízení, pro která je stanoven pouze požadavek na označení údajem o garantované hladině akustického výkonu.

  • Dle § 4 NV lze zařízení uvádět na trh nebo do provozu jen tehdy, jsou-li viditelně, čitelně a trvale označena údajem o garantované hladině akustického výkonu, který odpovídá vzoru uvedenému v příloze č. 10 k tomuto nařízení.
  • § 5 NV požaduje před uvedením na trh posouzení shody každého typu zařízení vnitřní kontrolou výroby podle přílohy č. 8 k tomuto nařízení. (viz Tab.3)
  • Při posuzování shody se pro určení hladiny akustického výkonu zařízení použijí metody uvedené v příloze č. 3 k tomuto nařízení (viz Tab.1 a Tab.2.)
  • Doklady o posouzení shody jsou uvedeny v § 6 NV a zahrnují technickou dokumentaci v rozsahu uvedeném v příloze 8 (Tab.3)
  • Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce uchovává doklady o posouzení shody po dobu stanovenou v příloze 8 (Tab.3) k tomuto nařízení a na vyžádání je poskytne orgánu dozoru.
  • Zařízení, jež splňuje technické požadavky stanovené tímto nařízením, výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce opatří viditelným, čitelným a trvalým označením CE v souladu se zvláštním právním předpisem (Nařízení vlády č. 291/2000 Sb., kterým se stanoví grafická podoba označení CE.) a vydá k němu ES prohlášení o shodě obsahující náležitosti stanovené v příloze č. 11 k tomuto nařízení (Tab.4)
  • Vydání ES prohlášení o shodě je podmínkou pro připojení označení CE.
  • Kopii ES prohlášení o shodě uchovává výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce po dobu 10 let od ukončení výroby zařízení a na požádání jej poskytne pro potřeby dozoru.
  • Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce zašle kopii ES prohlášení o shodě ke každému typu zařízení Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a Evropské komisi.

3.2. SPOTŘEBIČE PRO DOMÁCNOST ŘEŠÍ § 11

  • Spotřebiče pro domácnost mohou být uváděny na trh pouze tehdy, pokud výrobce nebo dovozce uvede v návodu k používání přiloženém ke spotřebiči nebo v záručním listu údaj s uvedením hladiny akustického výkonu vyzařovaného těmito spotřebiči a šířeného vzduchem.
  • Je-li spotřebič pro domácnost vybaven energetickým štítkem podle zvláštního právního předpisu (Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.) údaj podle odstavce 1 se uvede rovněž na tomto štítku.
  • Pro určení údaje podle odstavce 1 a pro ověření jeho pravdivosti se pro spotřebiče pro domácnost použije postup pro určení hluku šířeného vzduchem, vyzařovaného elektrickými spotřebiči pro domácnost a podobné účely stanovený ČSN EN 607 04.

Příloha č. 3 k nařízení vlády č. 9/2002 Sb.: METODY MĚŘENÍ HLUKU VYZAŘOVANÉHO ZAŘÍZENÍMI URČENÝMI K POUŽITÍ VE VENKOVNÍM PROSTORU A ŠÍŘENÍ VZDUCHEM

Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce určí hladinu akustického výkonu zařízení

  1. postupem stanoveným některou ze základních norem pro měření vyzařovaného hluku a obecnými dodatky k základním normám (část A přílohy)
    • ZÁKLADNÍ NORMY PRO MĚŘENÍ VYZAŘOVANÉHO HLUKU
      Pro určování hladiny akustického výkonu zařízení se obecně používají normy ČSN EN ISO 3744 a ČSN ISO 3746.
    • OBECNÉ DODATKY K ZÁKLADNÍM NORMÁM
      K výše uvedeným normám se používají tyto dodatky - nejistota měření a provozní podmínky při zkoušce.
  2. za provozních podmínek stanovených v části B této přílohy pro čerpací stanice viz tab. 2

V případě nejasností použije výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce k určení hladiny akustického výkonu zařízení vždy doporučenou základní normu pro příslušné zařízení stanovenou v části B této přílohy za provozních podmínek uvedených v části B této přílohy.
Hladinou akustického výkonu Lwa se rozumí hladina akustického výkonu frekvenčně vážená váhovou funkcí A, vztažená k referenčnímu akustickému výkonu 1 pW a definovaná v ČSN EN ISO 3744 a ČSN ISO 3746.

Hladinu akustického výkonu zařízení lze určit na základě hodnot naměřených u jednotlivého zařízení nebo na základě průměru z hodnot naměřených u určitého počtu zařízení tohoto typu. Zjištěná hladina akustického výkonu zařízení slouží ke stanovení garantované hladiny akustického výkonu zařízení (§ 2 odst. 59).

Tabulka 1

57. ČERPACÍ STANICE NA VODU
Základní norma pro měření vyzařovaného hluku
ČSN EN ISO 3744
Měřicí plocha, počet měřicích bodů, měřicí vzdálenost
Měřicí plochou je rovnoběžnostěn, počet měřicích bodů se určí podle ČSN ISO 3744 s měřicí vzdáleností d = 1 m.
Provozní podmínky při zkoušce
Montáž zařízení
Čerpací stanice na vodu se nainstaluje na odrazivou rovinu; čerpací stanice na vodu namontovaná na lyžinách se umísťuje na podpěry o výšce 0,40 m, pokud v návodu pro instalaci stroje není výrobcem požadováno jinak.
Zkouška při zatížení
Motor se provozuje za podmínek největší účinnosti podle údajů výrobce.
Doba měření Doba měření musí být nejméně 15 sekund.

Tabulka 2

Příloha č. 8 k nařízení vlády č. 9/2002 Sb. VNITŘNÍ KONTROLA VÝROBY

  1. Tato příloha stanoví postup, v jehož rámci výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce zabezpečuje a prohlašuje, že zařízení je v souladu s požadavky tohoto nařízení. Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce vypracuje pro každé zařízení ES prohlášení o shodě podle § 8 a označí zařízení v souladu s § 4 písm. a) a § 8.
  2. Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce vypracuje a uchovává technickou dokumentaci po dobu 10 let od ukončení výroby zařízení a na požádání ji poskytne pro potřeby dozoru. Výrobce, popřípadě zplnomocněný zástupce může uchováváním technické dokumentace pověřit i jinou osobu.
  3. Technická dokumentace slouží k posouzení shody zařízení s požadavky tohoto nařízení a obsahuje následující informace:
    • název a adresu výrobce, popřípadě jím zplnomocněné osoby,
    • popis zařízení,
    • tovární značku,
    • typ, sérii a výrobní nebo sériové číslo,
    • technické údaje podstatné pro identifikaci zařízení a posouzení jeho hlukových emisí, včetně schematického náčrtku, popisu nebo vysvětlení, jsou-li potřebné pro jejich pochopení,
    • odkaz na toto nařízení,
    • technickou zprávu o měřeních hluku prováděných podle přílohy č. 3 k tomuto nařízení,
    • použité technické pomůcky a výsledky hodnocení nejistot způsobených odchylkami při výrobě, jakož i jejich vlivu na garantovanou hladinu akustického výkonu.
  4. Výrobce činí všechna opatření nezbytná k tomu, aby byla trvale zajištěna shoda vyráběných zařízení s technickou dokumentací podle bodů 2 a 3 a s požadavky tohoto nařízení.

Tabulka 3

Příloha č. 11 k nařízení vlády č. 9/2002 Sb.: NÁLEŽITOSTI ES PROHLÁŠENÍ O SHODĚ

ES prohlášení o shodě musí obsahovat tyto údaje:

  1. identifikaci výrobce, popřípadě zplnomocněného zástupce (jméno a příjmení, popřípadě i obchodní firmu, adresu bydliště nebo místo podnikání a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o osobu fyzickou, anebo název nebo obchodní firmu, sídlo a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o osobu právnickou),
  2. identifikaci osoby, která uchovává technickou dokumentaci (jméno a příjmení, popřípadě i obchodní firmu, adresu bydliště nebo místo podnikání a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o osobu fyzickou, anebo název nebo obchodní firmu, sídlo a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o osobu právnickou),
  3. popis zařízení,
  4. údaje o použitém postupu posuzování shody podle § 5 a obchodní jméno, sídlo a identifikační číslo autorizované osoby (pokud bylo přiděleno) v případě, že se na posouzení shody podílela,
  5. naměřenou hladinu akustického výkonu zařízení reprezentujícího daný typ,
  6. garantovanou hladinu akustického výkonu zařízení,
  7. odkaz na toto nařízení, které je ve shodě se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2000/14/E ze dne 8. května 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se vyzařování hluku zařízeními používanými ve venkovním prostoru,
  8. prohlášení, že zařízení je v souladu s požadavky tohoto nařízení,
  9. pokud se na zařízení vztahují též jiná nařízení vlády (§ 10 odst. 3), prohlášení o shodě s odkazem na použitá nařízení vlády,
  10. místo a datum vydání prohlášení o shodě,
  11. jméno, příjmení a funkce osoby oprávněné jménem výrobce nebo zplnomocněného zástupce k podpisu ES prohlášení o shodě a její podpis.

Tabulka 4

4. Závěr

Pod režim této vyhlášky spadá také celá řada stavebních strojů a nářadí, která se při realizaci systémů TZB na stavbě používají. Vyhláška stanoví povinnosti pro subjekty, které uvádí příslušné zařízení na trh, tedy pro výrobce nebo prodejce a je důležité si uvědomit, že uvedení na trh je podle zákona č. 22/1997 Sb. v platném znění okamžik, kdy je výrobek na trhu Evropského společenství poprvé úplatně nebo bezúplatně předán nebo nabídnut k předání za účelem distribuce nebo používání nebo kdy jsou k němu poprvé převedena vlastnická práva, nestanoví-li zvláštní zákon jinak. Za uvedené na trh se považují i výrobky vyrobené nebo dovezené pro provozní potřeby při vlastním podnikání výrobců nebo dovozců a výrobky poskytnuté k opakovanému použití, je-li u nich před opakovaným použitím posuzována shoda s právními předpisy, pokud to stanoví nařízení vlády.
Pro jednotlivé výrobky jsou odlišně stanoveny provozní podmínky při zkoušce a různé způsoby prokázání shody, ale například náležitosti ES prohlášení o shodě a pravidla pro označení CE jsou společná.

 
 
Reklama