Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývojové trendy v oblasti splachování pisoárů

Splachování je nutnou součástí každého pisoáru a neustále prochází svým vývojem. V současnosti se můžeme setkat s nejrůznějšími manuálními systémy splachování pisoárů, které ovšem nezaručují pravidelné splachování.

Často pak při nesplachování dochází k usazování solí v odpadním sifónu a nedodržování optimálních hygienických požadavků.

Svým zákazníkům tedy doporučujeme automatické splachovače, u kterých dochází k samočinnému splachování!

Klasický senzorový splachovač

Mezi nejstarší senzorové typy patří klasické senzorové splachovače zabudované ve zdi s nerezovým krytem (obr. 1). Pro montáž je nutné připravit ve stěně niku.


Obr. 1 a, b - nejstarší typy senzorů - senzorové splachovače zabudované
ve zdi s nerezovým krytem

Senzorový pisoár

Abychom minimalizovali požadavky na stavební připravenost a zjednodušili montáž, začali jsme v roce 1997 jako první na tuzemském trhu vyrábět takzvané "komplety" (obr. 2). Jsou to senzory zabudované přímo do vybraných keramik. Jejich výhodou je větší odolnost vůči vandalům, snadnější montáž a samozřejmě lepší vzhled.


Obr. 2 a ,b - senzory zabudované přímo do vybraných keramik; c: technický nákres

Částečnou nevýhodou optických senzorů je však to, že dochází k pohlcování paprsku tmavou barvou (efekt černého trička v létě). Proto v případě tmavého obleku a nastavení krátkého dosahu nemusí dojít ke spláchnutí. Je to fyzikální vlastnost, se kterou se potýká každý výrobce senzoru. Neustále se ale snažíme svým zákazníkům vyjít vstříc a proto jsme začali vyrábět vyšší formu senzoru - tzv. inteligentní senzor. Jeho obrovským plusem je, že si po každém připojení ke zdroji automaticky nastaví svůj dosah a zkrátí ho o případné překážky. Zařízení se tedy optimálně nastaví vždy pro dané provozní podmínky.

Teplotní splachovač

Dokonalejší technologií splachování pisoárů nazýváme teplotní splachovač. Zákazník při použití vůbec nepozná, o jakou technologii splachování se jedná, protože elektronika je umístěna přímo v keramice a samotné čidlo je v samonasávacím sifonu. Teplotní čidlo reaguje na změny teploty kapaliny při použití v čase. Tento algoritmus vyhodnocuje několikrát za sekundu. Jeho obrovské výhody oproti senzoru spočívají v tom, že je nezávislý na okolí. Ke spláchnutí dochází jen po použití. Nedochází zde k samočinnému spláchnutí například v případě pouhého stání diskutujících pánů před pisoárem. Je zde tedy ještě větší úspora vody. Zvenčí není oproti senzorovým hlavicím nic vidět, a proto je odolnější vůči vandalům. Nereaguje také na otřesy či zvlnění kapaliny způsobené podtlakem ve vodovodním potrubí. Našim zákazníkům kromě samostatného splachovače pak nabízíme kompletní výrobky včetně různých typů keramiky.


Obr. 3 - teplotní splachovač - a) pisoár zepředu, b) pisoár zezadu, c) technický nákres

Máte provoz, kde by mohlo dojít k poškození keramického pisoáru?

Jako výrobci z nerezového materiálu Vám můžeme nabídnout také nerezové provedení pisoáru s teplotním splachovačem, které je vhodné na veřejné toalety, čerpací stanice, diskotéky ale třeba i do cel předběžného zadržení či do věznic.

Kapacitní pisoár AUP 25


Obr. 4 - AUP 25 - keramika GOLEM s vestavěným kapacitním splachovačem pisoárů

Náš vývoj jde neustále dopředu! Je tu další vývojový stupeň - kapacitní pisoár. Kapacitní pisoár reaguje na přítomnost člověka a kapaliny při použití pisoáru. Oproti teplotnímu splachovači nevyhodnocuje teplotu kapaliny při použití pisoáru, ale pracuje na principu kapacitního pole. Splachuje automaticky po použití pisoáru a doba splachování je z výroby optimálně nastavená. Stejně jako u teplotního splachovače jsou elektronika, přívod vody a odpad zcela schovány za keramikou. Hovoříme zde také o vyšším stupni odolnosti proti poškození, neboť není na keramice nic vidět. Běžný uživatel pak vůbec neví jaká technologie splachuje. Pisoár je také nezávislý na okolí a odstraňuje problém zbytečného splachování při pouhém stání před pisoárem! Stejně jako teplotní splachovač nereaguje na otřesy či zvlnění kapaliny způsobené podtlakem ve vodovodním potrubí. Napájecí napětí je zde 12 V přes napájecí zdroje ZAC 1/20 nebo ZAC 1/50 od naší firmy.

Využití senzorových, teplotních a kapacitních splachovačů pisoárů je široké. Dají se použít na toaletách ve veřejném sektoru v restauracích, administrativních budovách, školách, v nemocnicích, hotelech či třeba ve sportovních zařízeních atd.

Závěrem bych se chtěl s Vámi rozloučit a informovat Vás o našem dalším připravovaném článku na téma "Automatizace potravinářského průmyslu nerezovými výrobky od AZP Brno".


AZP Brno s.r.o.
logo AZP Brno s.r.o.

Výrobce nerezového (i antivandal) a bezdotykového sanitárního zařízení, senzorové baterie, automatické pisoáry, bezdotykové sprchy. Nerezové podlahové žlaby, umyvadla, dřezy, umývací žlaby, výlevky, nerezové záchody a pisoáry. Zpoplatnění vstupů, praček, ...