Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firma REHAU podepsala Dohodu o spolupráci s Cechem instalatérů

Ve středu, dne 23.11.2005 podepsala firma REHAU Dohodu o spolupráci s Cechem instalatérů pro rok 2006. Dohodu za Cech instalatérů podepsal prezident cechu pan Pavel Havlín, za firmu REHAU, s.r.o. pak ing. Martin Chrt.

Při této příležitosti TZB-info položilo několik otázek zástupcům firmy REHAU AG+Co pro oblast TZB, p. Andreasi Pennekampovi a Markusi Schusterovi a zástupci její české pobočky REHAU, s.r.o. p. Martinu Chrtovi.

Jak hodnotíte pozici firmy REHAU na českém trhu v letošním roce?
REHAU: Rok 2005 byl pro nás úspěšný, potvrdili jsme naši dobrou pozici v oblasti topení, ale i v oblasti sanity, např. u systému rozvodů pitné vody. Podstatou našeho úspěchu je kromě jiného kvalitní technická podpora projektantů a montážních firem v jednotlivých regionech.

Pozitivně lze hodnotit rozšíření sortimentu o systém RAUBASIC. Tato levnější alternativa našich již klasických systémů pro napojení otop. těles a podlahového vytápění si na českém trhu našla své zákazníky, a velmi dobře se uplatňuje např. ve výstavbě sociálních bytů.

V posledních měsících je u nás vidět obrovský zájem o nízkoenergetické domy. Má REHAU nějakou speciální nabídku v této oblasti?
V Německu jsme v této oblasti dále než v ČR. Od příštího roku začne dokonce v Německu platit energetické štítkování budov. Samozřejmě i firma REHAU má několik systémů zaměřených na nízkoenergetické a pasivní domy, ať je to systém profilů pro plastová okna, solární kolektory nebo zemní registr, který zajišťuje předehřívání či ochlazování vzduchu přiváděného do domu. I podlahové vytápění, které je v naší nabídce, je velmi vhodné pro tento typ domů.

Jak se prosazuje stěnové vytápění?
Prosazuje se, ale většinou jako rozšíření vytápěné podlahové plochy, především tam, kde je výkon podlahového vytápění nedostatečný. Podíl podlahového vytápění se tedy na úkor stěnového nesnižuje, naopak narůstá celková vytápěná plocha.
Mezi zajímavé reference stěnového vytápění REHAU v ČR patří např. pavilon goril nebo Indonéská džungle v pražské ZOO.

Zajímavý segment trhu představují fotbalová hřiště. Co je tam nového?
V Německu jsme v souvislosti s připravovaným fotbalovým mistrovstvím světa 2006 realizovali několik vyhřívání trávníků, např. v Mnichově, Berlíně, Hanovru, Norimberku, Frankfurtu a Diesburku.

Většina stadionů Bundesligy má v dnešní době již vyhřívané trávníky, z celkového počtu dělala naprostou většinu naše firma.
V České republice jsme kromě stadionu Sparty realizovali dalších 8 hřišť, naposledy to byl letos stadion v Mladé Boleslavi. Zajímavostí je jistě i to, že první realizací firmy REHAU v Evropě byl v roce 1996 stadion v Jablonci. Dodnes je nejvýše položeným vytápěným trávníkem v Evropě.
V ČR připravujeme v následujících letech i další hřiště, stejně tak např. v Polsku, Slovensku a v jiných státech.

Jaké novinky připravujete?
Firma REHAU připravuje několik vylepšení stávajících systémů, které přijdou na trh v průběhu roku 2006.
V současnosti se např. zabýváme rozvodem plynu uvnitř budov pomocí plastových trubek. Tento systém se již několik let prodává v Nizozemí, od tohoto roku je nabízen i v Německu. Novinky máme i v oblasti fotovoltaiky.
Trendem je rovněž tzv. systém vytápění/chlazení nosných betonových konstrukcí. Jak je z názvu patrné jsou trubky zabudovány přímo do konstrukce budovy. Systém je určen především pro moderní administrativní budovy, s velkým podílem skleněných ploch. V současné době realizujeme na území ČR např. knihovnu v Hradci Králové, kde jsou trubky položeny na ploše 4500 m2. Výhodou tohoto systému jsou velmi nízké provozní náklady i snížení požadavků na výkon/velikost klimatizační jednotky.

Děkujeme za rozhovor.



 
 
Reklama