Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy na stánky - AQUA-THERM PRAHA 2005


ABSOLUT - Zrodila se hvězda
ARNEMA - Naučili jsme sádrokarton topit a chladit
Navštivte stánek společnosti LICON - výrobce otopných těles
Otopná tělesa RADIK a KORALUX pro každou příležitost
G-TERM představí nové tepelné čerpadlo vzduch-voda
Grundfos uvádí revoluční novinky
REMS - široký sortiment, novinky i právě probíhající akce!
PROTHERM - plynové i elektrické kotle, kvalita za rozumnou cenu
Firma LIPOVICA inovuje!
Tepelná čerpadla MACH
Novinky v sortimentu Siemenes
GEMINOX - Novinka s modulačním rozsahem 15-100%
Kompletní sortiment voda - topení - plyn a
Instaplast AISEO systém AKTIVNÍ A PASIVNÍ ZPŮSOBY CHLAZENÍ
ATREA - Nová řada jednotek s rekuperací nejen pro větrání bytů a rodinných domů
VIADRUS - Kotle na plyn, tuhá paliva, ohřívače vody a novinky v radiátorech
Společnost ENBRA představuje novinku - stacionární litinový kotel na tuhá paliva Ferroli
BELIMO - Klapkový servopohon "Nex Generation"
Hybridní kolektor bude představen na stánku firmy SOLÁRNÍ SYSTÉMY,s.r.o.
Vakuový sluneční kolektor VACUSOL®
Regulus představuje řadu novinek



ABSOLUT - Zrodila se hvězda
Schiedel, a.s.
Hala J, stánek 059

Dvanáct let existence systému Schiedel UNI*** PLUS (dříve označovaný také jako SIH ) na českém trhu znamenají dvanáct let technologické špičky v oblasti systémových komínů. Protože však čas nelze zastavit a vývoj tepelné techniky a stavební technologie jde nezadržitelně kupředu, bylo načase tento technologický náskok obhájit a zachovat jménu Schiedel, které je synonymem pro nejinovativnější a současně technicky nejvyspělejší komínový systém, jeho význam. Zavedení nového komínového systému není jen dalším mezníkem v historii společnosti Schiedel, nýbrž také snahou držet krok se stále náročnějšími požadavky moderních spotřebičů paliv (kotle na tuhá paliva, nízkoteplotní či kondenzační kotle a uzavřené spotřebiče nezávislé na vzduchu v místnosti). Současně jsme přesvědčeni o tom, že zavedení novinky Schiedel ABSOLUT přinese změnu na trhu s komínovými systémy.

Srdce systému - tenkostěnná profilovaná vložka

U nového komínové systému Schiedel ABSOLUT jsou spaliny odváděny 1,33 m dlouhou, tenkostěnnou profilovanou keramickou vložkou, která je vyrobena izostatickým lisováním. Tato hrdlová vložka nenabízí jen maximální možnou těsnost a odolnost proti vlhkosti a spalinám, ale vyhovuje také požadavkům všech na trhu dostupných paliv a spotřebičů. To zpětně znamená absolutní jistotu provozovatelů s dlouhodobou perspektivou do budoucna. S novinkou Schiedel ABSOLUT přichází na trh komínový systém, který vedle řady předností přináší zejména jedno: "UNIVERZÁLNOST". Budoucí provozovatel se v okamžiku plánování stavby ještě tedy nemusí zabývat úvahami, zda chce vytápění svého rodinného domu zajišťovat prostřednictvím nízkoteplotního nebo kondenzačního kotle , spotřebiče nezávislého na vzduchu v místnosti nebo zda využije například nové technologie využívající spalování dřevěných pelet. Díky tomu je také pozdější přechod na jiná paliva nebo spotřebiče možný bez velkých problémů.

Tvárnice s integrovanou tepelnou izolací

Tvárnice Schiedel, která tvoří vlastní komínový plášť, nesmí zůstat pozadu. Proto jsme se rozhodli vyvinout tvárnici z kompozitního materiálu, která vedle své statické funkce plní zároveň i funkci tepelně izolační a zabezpečuje požadovanou protipožární odolnost. A kromě toho díky integrované tepelné izolaci ve tvárnici se celý systém podstatně zjednodušuje. Touto konstrukcí se podařilo v kombinaci s 1,33 m dlouhou keramickou vložkou a prefabrikovanou komínovou patou výrazně zrychlit montáž systému. Vysoký podíl prefabrikovaných prvků a standardního příslušenství společně s přehlednou logistikou a jednoznačnou definicí montážních postupů zajišťuje jejich správné použití. Chyby při montáži jsou tak takřka vyloučeny.

ABSOLUT vstupuje na scénu

Novinka Schiedel ABSOLUT byla představena v rámci výstavy For Arch Praha a získala pro své jedinečné vlastnosti jednu z prestižních cen GRAND PRIX For Arch 2005. Se systémem Schiedel Absolut budete moci seznámit i na veletrhu Aqua-therm, hala J, stánek č. 059.

nahoru


Naučili jsme sádrokarton topit a chladit
ARNEMA, s.r.o.
Hala F, stánek 329

"Firma ARNEMA - dodavatel výrobků GIACOMINI na český trh bude mít letos po roční pauze opět výstavní expozici na tradičním místě v hale F. V rámci expozice se návštěvnící budou moci seznámit s novinkami v sortimentu GIACOMNI, se zajímavými realizacemi, či si jen tak pohovořit s obchodními zástupci z jejich regionů."

Novinkou v oboru chladicích stropů jsou sádrokartonové panely GKC, ve kterých jsou nainstalovány potrubní rozvody. Jimi procházející chladicí voda z nich odnímá teplo, a tím se snižuje teplota v místnosti. Sádrokartonové chladicí stropy GKC, rozvody a regulační technika firmy Giacomini je použita například v pražské nemocnici Na Bulovce v interiérech Kliniky pneumotologie a hrudní chirurgie s velmi vysokými nároky na vnitřní prostředí.
Informace o uvádění systémů chladicích a otopných stropů do stavební praxe v Česku. Zajímavé informace z konkrétních realizací.

Nová verze SW pro podlahové vytápění

Firma ARNEMA ve spolupráci s firmou PROTECH připravila novou verzi 1.8.5. programu pro výpočet podlahového vytápění GIACOMINI ve verzi Windows.
Program umožňuje návrh otopných těles, podlahových smyček a jejich připojení na rozdělovač. U rozdělovače je vypočítán nejmenší potřebný dispoziční tlak a hmotnostní průtok, které musí na vstupu do rozdělovače zajišťovat čerpadlo, nebo nadřazená soustava. V programu PODLAHY nelze jednotlivé rozdělovače propojovat do větší soustavy.

Na jednotlivých vývodech z rozdělovače je v závislosti na typu rozdělovače vypočítána hodnota nastavení regulačních prvků. Oproti předcházejícím verzím je v této nové verzi připraven poměrně detailní manuál programu. Dále byla na základě požadavků uvolněna pro editaci některá pole v konstrukci podlah.

Představení programu v rámci Konference TZB 2005 dne 22.11.2005 - Křižíkovy pavilony, hala D - přednáškový sál.

nahoru


Navštivte stánek společnosti LICON - výrobce otopných těles
LICON HEAT s.r.o.
Hala F, stánek 307

Společnost LICON je také letos vystavovatelem veletrhu Aqua-therm v Praze. Po loňském převzetí firmy Atlantik - Likov, která patřila mezi tradiční vystavovatele, navazuje naše společnost na tradice výstav na Aqua-thermu. Mezi největší novinky bude patřit rohové propojení podlahových konvektorů PK i fan-coilů PKVT. Rohový díl je plnohodnotným prvkem, designově velmi čistý.

Další novinkou jsou otopná tělesa OL a OK v designové variantě PLAN. PLAN je nová varianta, kdy čelní deska tělesa je rovná bez prolisů. Povrchová úprava je pak provedena strukturálním práškovým lakem. Poslední novinkou představovanou na letošním Aqua-thermu budou nové krycí desky pro lavice OL/D. Nové desky jsou ze dvou druhů dřeva - buk a dub.

Výše uvedené novinky včetně stávajícího výrobního programu můžete vidět v hale F stánek č. 307. Srdečně Vás zveme.

Vedení společnosti.

nahoru


Otopná tělesa RADIK a KORALUX pro každou příležitost
KORADO, a.s.
Hala G, stánek 206

Expozice společnosti KORADO a.s. na výstavě AQUATHERM Praha 2005 je zaměřena na zdůraznění komplexnosti v nabídce sortimentu otopných těles. Kromě tradičních modelů deskových otopných těles RADIK v provedení KLASIK (boční připojení) a v provedení VENTIL KOMPAKT (spodní připojení) budou vystavena také speciální provedení pro náročné zákazníky (provedení PLAN), pro zdravotní zařízení (provedení HYGIENE) i konečného zákazníka (provedení COMBI). Ve skupině speciálních otopných těles KORALUX je tradiční nabídka rozšířena o luxusní trubkové těleso z nerezu KORALUX HARMONY a věříme, že také zaujme nabídka universálního použití tohoto modelu a modelu KORALUX PRISMA ve vertikální i horizontální poloze. Obě skupiny RADIK a KORALUX jsou navíc kromě základního odstínu bílá RAL 9010 nabízena dle přání zákazníka v dalších 12 barevných odstínech.

Vzorník barev RADIK
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Komplexnost nabídky je podtržena významnou novinkou směřující do oblasti revitalizace bytového fondu. Pomocí speciálně vyrobené tvarovky lze jednoduše přizpůsobit rozdílnou připojovací rozteč deskových otopných těles RADIK KLASIK a článkových litinových nebo ocelových těles, které se běžně používaly v panelových domech. Uvedená novinka jistě pomůže s výhodou řešit i další problémy, které jsou spojeny s výměnou nového deskového otopného tělesa za původní článkové těleso - viz článek Teplo pro Vás, aneb ... pár rad pro výměnu článkových otopných těles.

nahoru


G-TERM představí nové tepelné čerpadlo vzduch-voda
HENNLICH INDUSTRIETECHNIK, spol. s r.o. odštěpný závod G-TERM
Hala J, stánek 049


Strojovna nového tepelného čerpadla
G-TERM Ai1 druhé generace

Již tradičně se G-TERM připravuje na jeden z vrcholů výstavní sezóny, mezinárodní odborný veletrh vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky AQUA-THERM Praha. 12. ročník veletrhu se uskuteční na Pražském výstavišti od 22. a 26 listopadu. Náš stánek číslo 49 najdete v hale J.

Na letošní ročník se podle organizátorů chystá kolem 500 vystavovatelů z několika zemí Evropy a G-TERM mezi nimi nebude chybět. "Jako jeden z nejvýznamnějších dodavatelů systémů vytápění a chlazení tepelnými čerpadly nemůžeme samozřejmě chybět ani na letošním ročníku veletrhu AQUA-THERM. Srdečně Vás zveme na návštěvu našeho stánku číslo 49 v hale J," řekla vedoucí G-TERMu ing. Vanda Sedlecká.

Významnou novinkou na letošním stánku G-TERMu bude nové vzduchové tepelné čerpadlo ECHO 7 H Plus určené pro menší domy a venkovní bazény. "Toto tepelné čerpadlo bylo zkonstruováno pro drsné severské podnebí. V našich podmínkách je možné jej využít jako hlavní zdroj vytápění například v nízkoenergetických domech," uvedl product manager David Boško.

G-TERM také představí inovované tepelné čerpadlo G-TERM řady Ai1 druhé generace. Jde o kompaktní tepelné čerpadlo s vestavěným zásobníkem na ohřev teplé vody o objemu 250 litrů. "Vedle vylepšení některých technických parametrů majitelé ocení především možnost oddělit zásobník od samotné strojovny tepelného čerpadla," uvedl product manager pro tepelná čerpadla ing. Petr Hoftych.

nahoru


Grundfos uvádí revoluční novinky
GRUNDFOS s.r.o.
Hala J, stánek 055

Displej nejmodernějšího čerpadla indikuje provozní stav čerpadla, ale také aktuální energetickou spotřebu. Je konec hlučným termostatickým ventilům. Na rozdíl od klasických oběhových čerpadel lze ALPHA Pro nastavit tak, aby regulovalo tlak podle průtoku ovlivňovaného termostatickými ventily. ALPHA Pro - dosud nevídaná kombinace vynikajících výkonových parametrů a minimální energetické spotřeby.

Nové čerpadlo ALPHA Pro - nejmodernější oběhové čerpadlo

Oběhové čerpadlo ALPHA Pro kombinuje vynikající výkonové parametry a minimální energetickou spotřebu. V typickém jednogeneračním rodinném domu pracuje při příkonu i pouhých 6 W, přičemž jeho průměrná energetická spotřeba činí 117 kWh za rok. Tím se čerpadlo ALPHA Pro řadí na čelo energeticky úsporných čerpadel zařazených do nejlepší energetické třídy A. Kromě toho samozřejmě přináší i všechny další výhody typické pro všechna oběhová čerpadla Grundfos: snadná instalace, tichý chod a naprostá spolehlivost.

Čerpadlo ALPHA Pro

  • Označení A na energetické stupnici
  • Energeticky nejefektivnější čerpadlo své třídy
  • Revoluční technologie
  • Jednoduchá instalace
  • Vhodné pro všechny otopné soustavy v domácnostech
  • Displej s indikací spotřeby energie
  • Čerpadlo vhodné pro okamžité připojení a provoz
  • Tichý provoz
  • Automatická otáčková regulace nebo konstantní otáčky
  • Funkce automatického redukovaného nočního provozu

Ponorná čerpadla Grundfos SPO 5" pro zásobování domácností vodou


Ponorná čerpadla SPO 5" jsou určena pro zásobování domácností vodou. Dodávají se ve dvou provedeních - se sacím košem pro ponornou instalaci nebo se základovou deskou pro ponornou nebo suchou instalaci.
Čerpadla SPO 5" jsou vhodná pro čerpání čisté vody (do max. teploty 40°C) v rodinných domech, chatách, atd., ze studní, nádrží, nebo pro zvyšování tlaku. Jsou rovněž vhodná pro zavlažování zahrad rodinných domů.
Čerpadla SPO mohou být instalována ve vrtech o průměru min. 150 mm.
Maximální hloubka instalace pod úrovní vodní hladiny je 20 metrů.


nahoru


Široký sortiment, novinky i právě probíhající akce!
REMS Česká republika s.r.o.
Hala A, stánek 135

Stroje a nástroje pro opracování trubek. Nářadí pro instalatéry, topenáře, plynaře.

AKCE firmy REMS - jádrové vrtání namísto vysekávání (Novinka!) a REMS Panther + Mini-Amigo - prodloužena do 31.12.2005.

 

Akce (pdf, 1373 kB)

  • Jádrové vrtání namísto vysekávání - NOVINKA!
  • REMS radiální lisy
  • REMS šavlové pily s agresivním orbitálním pohybem
  • REMS Cobra 22 - vyčistí potrubí - snadno a rychle!

Silný tým (pdf, 330 kB)

  • REMS Panther + Mini-Amigo

nahoru


PROTHERM - plynové i elektrické kotle, kvalita za rozumnou cenu
PROTHERM, spol. s r.o.
Hala G, stánek 201


Protherm Tiger
Přehled sortimentu:

  • elektrické přímotopné konvektory
  • kotle na LTO
  • zásobníky
  • průtokové ohřívače
  • kondenzační kotle
  • elektrokotle
  • stacionární kotle
  • závěsné kotle

Nová generace závěsných kotlů Protherm Tiger

Nový plynový závěsný kotel Tiger se od předchozí generace kotlů Tiger významně liší svou technickou úrovní, ale přitom zachovává pro zákazníky požadované rozměry. Je nabízen ve výkonech 12 a 24 kW a dodržuje filozofii "plug and play", neboli "zapoj a top".

Unikátní SPIN systém

Nejnovějším trendem v přípravě teplé vody, který výrazně zvyšuje komfort a dynamiku její přípravy, je použití turbínky a teplotního čidla. SPIN systém nečeká na pokles teploty vody v zásobníku, ale již podle velikosti průtoku snímaného turbínkou s předstihem dynamicky nahřívá zásobník. Tímto způsobem se výrazně zvyšuje využití zásobníku v běžném provozu. Menší zásobník je tak plně srovnatelný se zásobníkem o třídu větším.

nahoru


Firma LIPOVICA inovuje!
LIPOVICA trade s.r.o.
Hala J, stánek 024

Na jaro 2006 připravila zcela nový radiátor s moderním krásným designem. Souběžně s ním se bude nadále prodávat dosavadní typ SOLAR, který bude ladnější ve vzhledu. Postupně se ukončí výroba typu Ekonomik. Od 1.12.2005 se bude prodávat v ČR jen nejnižší rozteč - EKONOMIK 285. Ostatní rozteče - EKONOMIK 350, EKONOMIK 500 a EKONOMIK 690 - v prodeji od 1.12.2005 nebudou.

 

Program IntegraCad

IntegraCAD 2005 je nejnovější verze specializovaného výpočetního programu pro projektanty TZB. Tento velice komfortní a zautomatizovaný program umožňuje každému projektantovi TZB pracovat s digitálními nákresy a to velice rychle a efektně. Přitom není potřeba kupovat program CAD.

KONCEM ŘÍJNA 2005 BUDE PŘIPRAVEN ČESKÝ PŘEKLAD NEJNOVĚJŠÍ VERZE INTEGRACAD 2005.

NA VELETRHU AQUA-THERM: Oficiální česká premiéra a veřejná prezentace INTEGRACAD 2005!!!


nahoru


Tepelná čerpadla MACH
TC MACH, s.r.o.
Hala J, stánek 023

Společnost TC MACH, s.r.o. je významnou českou firmou, která se zabývá vývojem, výrobou a instalací tepelných čerpadel pro účely vytápění, ohřevu vody a pro využití tepelných čerpadel při speciálních aplikacích. Společnost zaměřila svoji vývojovou činnost především na vývoj tepelných čerpadel MACH typu vzduch/voda, která patří mezi technickou špičku na českém trhu.

 

TC MACH, s.r.o. poskytuje služby v následujících oblastech:

  • Vývoj, výroba a instalace tepelných čerpadel typu vzduch/voda, voda/voda, země/voda pro rodinné domy, střední, velké a speciální aplikace
  • Projekty otopných systémů včetně realizace
  • Konzultační činnost

Přednosti tepelných čerpadel MACH

  • Nejvýkonější patentovaný systém odtávání čerpadel MACH VHM typu vzduch/voda
  • Malé prostorové nároky na velikost kotelny
  • Nerezové provedení všech vnějších částí
  • Měděná akumulační nádrž
  • Vývody pro ohřev bazénové vody
  • Možnost napojení solárního systému pro ohřev TUV, bazénové vody, topné vody bez nutnosti rozdělovačů
  • Jednoduchý servis chladicího okruhu umožňující rychlou opravu (kompresor připojený přes rotaloky, atd.)

Tepelná čerpadla a topné faktory
(článek zveřejněný na TZB-info dne 8.3.2005)


nahoru


Novinky v sortimentu SIEMENS
Siemens s.r.o.
Hala A, stánek 140

Inteligentní rádiová technologie otevírá majitelům domů či poskytovatelům bezpečnostních služeb možnost nasazení řady nových aplikací. Společnost Siemens přichází s novinkou - rádiovým bezpečnostním systémem SiRoute, který nabízí spolehlivou komunikaci a velmi snadnou instalaci.

Produktová řada SintesoTM společnosti Siemens - nový rozměr v detekci požárů

Společnost Siemens přichází na trh s novou řadou výrobků SintesoTM, která představuje moderní systém elektrické požární signalizace zajišťující spolehlivou ochranu před požárem s možností nasazení v širokém spektru aplikací.

Nejmodernější požární hlásiče musí být schopny rozpoznat nebezpečný kouř a tepelné projevy způsobené požárem co nejdříve a spolehlivě varovat osoby v ohrožené zóně a současně upozornit požární jednotku prostřednictvím spolehlivého komunikačního kanálu. Stejně tak je mimořádně důležitá odolnost systému proti vyhlášení falešného poplachu, který může vzniknout následkem vlivů okolního prostředí. Systém elektrické požární signalizace SintesoTM společnosti Siemens navíc uživatelům nabízí vysokou rentabilitu díky své rozšiřitelnosti a dlouhé provozní životnosti.

nahoru


Novinka s modulačním rozsahem 15-100%
PROCOM BOHEMIA, s. r. o. - GEMINOX
Hala F, stánek 317

Společnost Geminox uvádí na český trh další výsledek dlouholetého vývoje kondenzační techniky - kotel GEMINOX THRi 2-17.

Tento model je evolučně optimalizovanou variantou předchozího modelu THRi 2-13. Při zachování vynikající hodnoty minimálního výkonu 2,3 kW (2,4 kW u THRi 2-13) bylo dosaženo navýšení hodnoty maximálního výkonu na 16,9 kW (oproti 13,5 kW u THRi 2-13). Zvýšení maximálního výkonu o 25 % umožňuje snazší aplikace těchto kotlů v našich podmínkách. Dochází k zlepšení parametrů ohřevu teplé vody a kotel přijímají s důvěrou i ti zákazníci, kteří se 13 kW varianty obávali.

S modulačním rozsahem 15-100% se kotel Geminox THRi opět stává nedostižným pro většinu konkurence.


Souběžně s novým modelem je na trh uváděna i nová varianta řady THRi - kotel s integrovaným zásobníkem TUV o objemu 120 l ve stacionárním provedení.

Návštěvníci budou mít možnost vidět i kotle Hamworthy, které společnost Procom Bohemia zastupuje na českém trhu od června 2005.



Vytápění moderních novostaveb RD
Dobře navržené novostavby rodinných domků se právem pyšní vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi a jejich tepelné ztráty jsou proto téměř vždy menší než 15 kW. To vytváří základní předpoklad pro maximální tepelnou pohodu při minimálních nákladech za energii.

Správné využití tohoto předpokladu je ale podmíněno kvalifikovanou volbou zdroje tepla - dnes obvykle plynového kotle. Na první pohled by se mohlo zdát, že to nebude žádný velký problém. Dům s tak malou tepelnou ztrátou musí vytopit prakticky každý kotel, který se vyskytne na našem trhu. Ano, to je pravda. Ale pouze tehdy, pokud provozní náklady a tepelná pohoda nebudou patřit mezi naše priority. Očekáváme-li však ekonomické a komfortní vytápění, stává se právě malá tepelná ztráta domu tím největším problémem.
více informací

nahoru


Kompletní sortiment voda - topení - plyn a Instaplast AISEO systém AKTIVNÍ A PASIVNÍ ZPŮSOBY CHLAZENÍ
INSTAPLAST Praha, a.s.
Hala L, stánek 412

Výroba plastového potrubního systému PP-R pro rozvody studené vody, teplé užitkové vody, ústředního a podlahového vytápění.
Výroba vnitřního odpadního systému HT, sifonů a flexibilních připojovacích hadiček.

Instaplast AISEO systém - komplexní služby v oblasti chlazení rodinných domů, bytů, občanských a obecních staveb. AKTIVNÍ A PASIVNÍ ZPŮSOBY CHLAZENÍ

  • o klasické zdroje chladu, klimatizace, chlazení tepelným čerpadlem (konverze chodu), zemní registry pro řízené větrání objektu, vrty pro tepelné čerpadlo, chlazení pomocí kapilárního systému Instaplast AISEO systém, přirozené chlazení v zemním výměníku - vzduchovém nebo vodním s minimálními provozními náklady.
nahoru


Nová řada jednotek s rekuperací nejen pro větrání bytů a rodinných domů
ATREA s.r.o.
Hala A, stánek 131

ATREA s.r.o. představí ucelenou řadu větracích jednotek s rekuperací tepla včetně nejnovějších modelů:


1) Rozšířená řada velkých jednotek DUPLEX o jednotky s protiproudým rekuperačním výměníkem DUPLEX-S pro průtoky až 5500 m3/h.

Na veletrhu bude uvolněna i poslední verze návrhového software pro kompletní návrh těchto jednotek na počítači.
více informací



2) Nová řada malých kompaktních jednotek s rekuperací tepla DUPLEX o velikosti 220 až 360 m3/h, s účinnností 85 až 90%.

Tato řada je vhodná pro větrání všech typů bytových staveb, rodinných domů, zvlášť pak pro nízkoenergetické a pasivní rodinné domy a vícepodlažní bytové domy. Jednotky jsou nezbytné i pro všechny rekonstruované domy po výměně oken, kdy jinak bez výměny vzduchu v hermeticky uzavřených bytech dochází k masivnímu rozvoji plísní.
více informací




3) Aktuální informace k systémům teplovzdušného vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních domů.
Kompletní informace k nové dvouzónové jednotce DUPLEX-RK.


nahoru


Kotle na plyn, tuhá paliva, ohřívače vody a novinky v radiátorech
ŽDB a.s., závod topenářské techniky VIADRUS
Hala J, stánek 051

Závod Topenářská technika VIADRUS s více jak stoletou tradicí je významným výrobcem topenářské techniky - litinových radiátorů, vytápěcích kotlů i jejich dílů pro ústřední topení, topidel a ohřívačů vody. Poskytuje přitom zákazníkům široký rozsah odborných a servisních služeb. Kromě toho vyrábí odlitky z oceli, šedé litiny a neželezných kovů na zakázku.

Litinové radiátory z Bohumína jsou instalovány např. na Pražském hradě, ve Slezském divadle Opava, Domě kultury v Ostravě-Zábřehu nebo ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Pro zámek Litomyšl vyráběl Viadrus na zakázku i černé radiátory. Speciální luxusní radiátory se začaly vyrábět v roce 2003, jsou proti běžnému typu až čtyřikrát dražší a je jimi vybavena například Sazka Arena.


Integrovaný termostatický ventil


Integrovaný termostatický ventil Honeywell je určen pro litinová otopná tělesa typu Kalor a Kalor3. Speciálně upravené krajní články otopného tělesa umožňují spodní napojení přívodního potrubí na pravé straně baterie. Výsledkem je elegantní a vysoce funkční celek baterie a termostatického ventilu.




Stacionární kotle na tuhá paliva:
Typ Výkon
Hercules U26 "New Design" 8,0 kW - 62 kW
ViaLING 25 6,0 kW - 25 kW
Hercules ECO 7,0 kW - 48 kW
Hercules BIO 6,0 kW - 48 kW

Nepřímotopné ohřívače (viz obr.) jsou určené pro rychlou přípravu teplé vody. Umožňují zvýšený odběr vody na několika místech současně a průběžné dohřívání. Díky vysoce účinné tepelné izolaci jsou tepelné ztráty minimální. Požadovanou teplotu vody lze nastavit přímo na ohřívači. Ohřívače jsou designově shodné s kotly VIADRUS.

Rozšíření sortimentu nástěnných kotlů řady Cleo s digitálním ovládáním: nyní verze bojler, průtokový ohřev, pouze topení a vyšší výkon (49 kW) - vše ve verzích komín i turbo.

nahoru


Společnost ENBRA představuje novinku - stacionární litinový kotel na tuhá paliva Ferroli
ENBRA, spol. s r.o.
Hala J, stánek 075

FERROLI GF N ... nový kotel na tuhá paliva

FERROLI (www.ferroli.it) je tradičním mezinárodním výrobcem vytápěcí techniky - počínaje závěsnými plynovými kotli a speciálními průmyslovými aplikacemi konče. Řada litinových kotlů s atmosférickým či tlakovým hořákem vyráběná ve vlastních slévárnách byla vždy zárukou mimořádně vysoké účinnosti, životnosti a spolehlivosti. V současné době jsou kotle FERROLI známé a žádané v desítkách zemí čtyř kontinentů, včetně tak náročných trhů, jakými jsou Anglie, Francie nebo Německo.

Nová produkce kotlů na tuhá paliva představovaná modelovou řadou FERROLI GF N si zachovává to, čeho si spokojení uživatelé vždy cenili na výrobcích se značkou FERROLI nejvíce - kvalitu, životnost, spolehlivost, komfort a hospodárnost. Současně však přináší na trh uspokojení požadavku po staronovém trendu vytápění tuhým, alternativně kapalným palivem, s maximálním soustředěním na efektivní využití paliva, energie a v neposlední řadě ekologickou šetrnost provozu.


Základní charakteristika:
  • Tepelný výkon od 6 do 43 kW v závislosti od druhu paliva, široký rozsah výkonu dle počtu článků
  • Těleso kotle je vyrobeno z litinových článků spojených niply s vysokou životností výměníku
  • Speciálně tvarované články, vhodně rozmístěné žebrovaní a nízký objem vody umožňují optimální tepelnou výměnu a nízkou tepelnou setrvačnost
  • Robustní konstrukce a malý objem vody garantuje vysokou účinnost kotle
  • Spalovací komora je navržena tak aby pojmula i rozměrná dřevěná polena
  • Regulace teploty řetízkovým termostatickým automatickým regulátorem
  • Bezpečnostní dochlazovaní spirálovým výměníkem s možností ohřevu TUV
  • Zabezpečení proti přehřátí pojistným termostatickým přepouštěcím ventilem
  • Kotel je pro expedici balen v dřevěné ochranné transportní konstrukci
  • Spolehlivost regulačních a zabezpečovacích prvků, jednoduchá obsluha a údržba
  • Nízká náročnost na komínový tah
  • Palivo: černé uhlí, koks, dřevo, olej (se speciální sadou)
  • Záruka na kotlové těleso 5 let

Kotle FERROLI GF N jsou ideální pro levné vytápění tuhými palivy resp. tekutými palivy, pracují s přirozeným nebo nuceným oběhem topné vody a jsou vhodné především pro vytápění rodinných domů Výkonový rozsah v tomto sortimentu FERROLI je 6 kW až 43 kW v závislosti na druhu paliva.

S novým stacionárním litinovým kotlem na tuhá paliva Ferroli se můžete seznámit na stánku společnosti ENBRA, spol. s r.o., hala J, stánek č. 075, která je výhradním distributorem Ferroli pro Českou republiku.

www.enbra.cz

nahoru


BELIMO - Klapkový servopohon "New Generation"
BELIMO CZ - Ing. Ivar Mentzl
Hala A, stánek 153


Servopohon pro přestavování vzduchotechnických klapek ve vzduchotechnických a klimatizačních zařízeních.

Servopohony "New Generation" mají oproti předchozí generaci klapkových pohonů větší výkon při menší spotřebě el. energie a menších rozměrech. El. příslušenství je sjednocené pro celou "New Generation". Záruční doba 5 let.

Tento výrobek byl přihlášen do soutěže o nejlepší exponát na veletrhu Aqua-therm Praha 2005.

www.belimo.cz

nahoru


Hybridní kolektor bude představen na stánku firmy SOLÁRNÍ SYSTÉMY, s.r.o.
SOLÁRNÍ SYSTÉMY, s.r.o.
Hala D, stánek 609



Kolektor AMK OPC 15 EDITION EU21 je vybaven vysoce kvalitním laminátem CIS vyrábějícím elektrický proud. Technika vyvinutá německou inženýrskou kanceláří EU21 společně s AMK umožňuje souběžnou výrobu tepelné a elektrické solární energie.

Sluneční osvit přímo určuje dodávané množství, a tím i výkon solárního systému.

Od solárního regulátoru, resp. externí přípojky proudu lze zcela upustit; systém běží dále i při výpadku sítě. Díky vzájemně sladěným komponentám funguje systém bezproblémově, v souladu s principem spolehlivosti vlastní zařízením AMK.


Přednosti komponent:
  • Není potřeba solární regulátor; regulace počtu otáček je řízena výkonově pomocí přizpůsobování měnitelného napětí.
  • Kolektorová hydraulika propojená podle Tichelmannova principu zaručuje rovnoměrný průtok kolektorovým polem.
  • Paralelně propojené trubice absorbérů vykazují extrémně nízkou ztrátu tlaku.
  • Vysoce kvalitní laminát CIS vyrábějící elektrický proud se vyznačuje vysokým stupněm účinnosti, dobrým teplotním koeficientem a širokým světelným spektrem.
  • Čerpadlové, regulační a odvzdušňovací jednotky disponují vysoce efektivním a seřízeným bezúdržbovým čerpadlem na stejnosměrný proud.
  • Kontrola funkce je možná přímým odečtením průtočného množství.

V uzavřeném systému se během provozu zařízení neustále odlučuje vzduch.

Umístění expanzní nádoby na sací straně čerpadla (zařízení v souladu s principem spolehlivosti produktů AMK) zaručuje optimální tlak v systému. V důsledku toho se snižuje zátěž čerpadla, zvyšuje zisk, je šetřena expanzní nádoba a zaručena naprostá spolehlivost zařízení.

Samozřejmostí je jednoduchá a nenákladná montáž a plnění.

nahoru


Vakuový sluneční kolektor VACUSOL®
Vacusol, spol.s r.o.
Hala D, stánek 614


Vakuový sluneční kolektor VACUSOL® patří k vysoce účinným typům klasické konstrukce, vyznačující se měděným absorbérem a vývodem teplonosného média měděnou trubkou přes vakuovo těsný spoj kov-sklo, což zaručuje minimální tepelné odpory ve směru absorbér - pracovní kapalina.

Spojení kovu se sklem má tepelnou odolnost přes 350°C, což zaručuje možnost kvalitního odplynění materiálu při vlastním vakuování (tedy i vysokou životnost vakua) a dostatečnou odolnost pro případy, kdy nelze z kolektoru odvádět teplo (např. výpadek čerpadla) a kdy může teplota spoje dosáhnout až 270°C.

Z tohoto důvodu firma VACUSOL nepoužívá lepený spoj kov-sklo, používaný u některých vakuových kolektorů na našem trhu z převážně asijské provenience.

nahoru


Regulus představuje řadu novinek
REGULUS spol. s r.o.
Hala F, stánek 322

Firma Regulus přinesla na letošní Aqua-therm celou řadu novinek. Nejvíce jich je v oblasti solární techniky, a to jak v termických, tak nově i ve fotovoltaických systémech. "V termických systémech jde například o nový typ plochého kapalinového kolektoru TSE 3680S s absorbérem s povrchem Sunselect s 5% emisivitou," říká technik firmy Jiří Kalina. Další novinkou je vakuový trubicový kolektor s trubicemi Schott ICR s absorbérem Aluxid, který díky celoskleněnému plnoprůtočnému provedení umožňuje přenos tepla přímo z absorbéru do teplonosné kapaliny.

Jiří Kalina ukazuje na nový montážní systém
Jiří Kalina ukazuje na nový montážní systém
Centrální rekuperační jednotka
Centrální rekuperační jednotka

Novinkou v sortimentu jsou také regulační systémy pro solární sestavy. Regulátory DeltaSol jsou digitální regulátory s mnoha možnostmi nastavení jak pro jednoduché, tak i pro rozsáhlé solární aplikace.
Návštěvníky jistě zaujmou i solární systémy německé firmy Schüco, které dokáží na stavbě plnit i funkci významného architektonického prvku. Tyto kolektory lze totiž přímo integrovat do střechy a vytvářet tak tzv. solární střechy, v nichž kolektory zároveň fungují jako střešní krytina. Výborně se dají využít též na fasádách či jako solární markýzy. "Tyto moduly lze elegantně a bez problémů kombinovat s fotovoltaickými moduly téže firmy," upozorňuje pan Kalina.
Regulus má v nabídce kompletní fotovoltaické systémy včetně střídačů a regulátorů nabíjení a vybíjení akumulátorů.
"Mezi nejdůležitější novinky patří také nový montážní systém pro uchycení kolektorů," říká Jiří Kalina. S tímto systémem, který kombinuje materiály z hliníku a nerezu, je totiž montáž kolektorů velmi snadná a navíc ho lze použít na většinu krytin, které jsou u nás běžné, včetně např. bonnského šindele.

Rekuperační jednotka určená pro jednu místnost
Rekuperační jednotka určená pro jednu
místnost
Fotovoltaický (vlevo) a fototermický panel z nabídky firmy Regulus
Fotovoltaický (vlevo) a fototermický panel
z nabídky firmy Regulus

V souvislosti s nutností šetřit energie nabývá na významu nízkoenergetická výstavba. Vzhledem k dobrému utěsnění těchto domů se zde ale objevuje stále větší potřeba nuceného řízeného větrání. Regulus nabízí ventilační systémy s rekuperací tepla v podobě centrálních jednotek s účinností rekuperace až 93 % nebo rekuperační jednotky pro jednotlivé místnosti s účinností až 84 %. Všechny jednotky jsou v celoplastovém provedení, lze s nimi tudíž velmi snadno manipulovat a snadno se i čistí.

nahoru

 
 
Reklama