Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jan Bárta: Chceme, aby lidé brali pasivní domy jako dostupnou alternativu

TZB-info: Konferenci pořádaly dvě organizace: Pasivní dům, o.p.s. a Centrum pasivního domu. Mohl byste je stručně představit?

Jan Bárta: Jde o dvě nezávislé organizace. Já zastupuji Centrum pasivního domu. Naší úlohou bylo zajistit odbornou část konference, tedy vytvořit program, zajistit přednášející a zajistit propagaci v médiích. Nezisková organizace Pasivní dům, kterou založily tři firmy, měla na starosti její organizační zajištění.

TZB-info: Kdy vzniklo Centrum pasivního domu a co je jeho cílem?

Jan Bárta: Vznikli jsme v dubnu, pracovat jsme začali v květnu. Zatím jsme občanské sdružení tří lidí. Naším cílem je propagace a podpora pasivních domů v České republice. Vycházíme ze zkušeností, které jsem nasbíral během stáže v Belgii v organizaci Passiefhuis-Platform.

TZB-info: Z čeho je vaše činnost financována? Z grantů?

Jan Bárta: Zatím ne. Dosud žijeme z této konference. Žádáme ale o peníze na MŽP i o další granty. Naše činnost se bude odvíjet i od ohlasu firem - zatím firmy reagují velmi příznivě, cítíme od nich podporu, že to, co chceme dělat, má smysl.

TZB-info: Chtěli byste dospět do pozice, kterou má IG Passivhaus v Rakousku?

Jan Bárta: V Rakousku už jsou mnohem dál. Samozřejmě se zkušenostmi rakouského IG Passivhaus inspirujeme. Naší základní myšlenkou je vytvořit síť spolupracujících firem, která bude mít takovou sílu, aby byla schopná ovlivnit třeba dotační politiku státu.

TZB-info: Navštívila jsem už lecjakou konferenci. Ale tak narvaný sál, kde by tolik lidí vydrželo až do večerních hodin, jsem ještě nezažila. Je tedy asi zbytečné se ptát, jaký byl o konferenci zájem?

Jan Bárta: Zájem byl obrovský. Původně jsme předpokládali účast 100 - 150 lidí. 14 dní před konferencí jsme měli hlášených 200 lidí, tak jsme všechny materiály chystali pro tento počet. Pak během týdne se to otočilo a najednou jsme měli hlášeno 300 a pak už 350 lidí. Museli jsme 30 lidí odmítnout, protože už nebyl čas přesunout akci do většího sálu.

TZB-info: Kolik zde tedy bylo celkem oficiálně lidí?

Jan Bárta: Oficiálně za oba dny 380, ale někteří strávili na konferenci jen jeden den. Někteří se zase nezaregistrovali, takže celkem jich bylo okolo čtyř set.

TZB-info: I to jistě svědčí o tom, že boom pasivních domů nastává...

Jan Bárta: Ano, určitě nastává. Chceme lidem usnadnit cestu při hledání informací, a odborníkům nabídnout možnost dalšího odborného vzdělávání. Doufáme, že se nám nástup pasivních domů podaří urychlit.

TZB-info: Taky by mohla nastat situace, že bude poptávka a nebude moci být uspokojena.

Jan Bárta: Ještě horší situace by ale nastala, kdyby byla uspokojena nekvalitně. Může se stát, že nekvalitně navržené a postavené pasivní domy nesplní očekávání a vrhne to negativní stín na pasivní domy jako celek. Proto chceme nabízet vzdělávání za pomoci špičkových odborníků od nás i ze zahraničí. Podpora je velká, zahraniční odborníci s námi chtějí spolupracovat, ať už jsou z Belgie, Německa či Rakouska. A to je perfektní.

TZB-info: Takže když se najde zájemce o pasivní dům, budete mu schopni poradit, na koho se obrátit?

Jan Bárta: Ano, přičemž základní otázky zodpovíme sami, na odborné zprostředkujeme odpovědi od specialistů. Chceme dělat internetový portál a máme v plánu spoustu dalších aktivit - teď jsme žádali o podporu na osm projektů na MŽP. Patří mezi ně vzdělávací i osvětové akce, různé exkurze, informační brožury. Chceme, aby lidé brali pasivní domy jako dostupnou alternativu.

TZB-info: Tak hodně úspěchů.

 
 
Reklama