Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aqua-therm Praha jistě splní očekávání podnikatelů v oboru TZB

1. Aqua-therm Praha 2005

Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení po důkladném rozboru vývoje v oboru došel k závěru, že nosnými tématy letošního 12. mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha budou:

  • zvyšování účinnosti využívání energie (úspory energie)
  • využívání alternativních (zejména obnovitelných) zdrojů energie
  • zabezpečování komplexních služeb pro inteligentní budovy

Členové SPTZ si uvědomují, jaké změny tento obor přetvářejí a jak se bude měnit. Vědí, že když budou chtít obstát, nezbude nic jiného než se začít zajímat o nové technologie a trendy. A to vše budou členové na letošním mezinárodním veletrhu hledat.

2. Je vývoj v oboru TZB obdobný i v ostatních zemích EU?

Na tuto otázku dala odpověď letošní výroční konference evropské organizace montážních firem TZB - CEETB, která se pod názvem Budoucnost je naše podnikání uskutečnila 15. září v Rotterdamu.

Letos se poprvé konala společná konference CEETB - AIE, sdružující elektromontážní firmy a GCI - UICP, která sjednocuje montážní firmy TZB právě s výjimkou elektromontážních firem.

Český SPTZ je již jedenáct let sdružením nejvýznamnějších společenstev řemesel: instalatérů, eletrikářů, topenářů, kominíků, chlaďařů, velkoobchodníků, výrobců topenářské techniky, kamnářů, výtahářů a svářečů.

Cílem konference bylo formulovat a analyzovat rozhodující vývojové trendy v oboru montáží TZB. Dopolední blok konference organizovaný AIE byl plně věnován tzv. "chytrým domům" (Smart Homes). Ty bývají také někdy nazývány "inteligentními budovami". Jedná se o budovy, v nichž jsou prostřednictvím elektrotechnických systémů integrována všechna technická zařízení. To vede nejen k většímu komfortu a bezpečnosti, ale též k výrazným úsporám investičních a provozních nákladů.

Technologie jsou dnes již připraveny, teď se jen jedná o jejich využívání ve výstavbě zejména bytových domů, protože ve velkých komerčních budovách jsou TZB již do značné míry integrovány. Integrace TZB vede k integraci jednotlivých instalatérských profesí v oblasti TZB. Na měnícím se trhu uspějí především ty montážní firmy TZB, které budou schopny vstupovat do projektů a zakázek jako tzv. "systémový integrátor TZB".

Odpolední blok konference, který byl organizován GCI - UICP byl věnován

  • příležitostem, které přinášející otvírající se a liberalizující se trhy s elektřinou a plynem montážním firmám TZB,
  • otázkám zlepšování účinnosti využívání energií,
  • obnovitelným zdrojům energie.

Bylo konstatováno, že současný vývoj na trhu s energiemi (rostoucí cena ropy a z toho vyplývající rostoucí cena plynu a elektřiny) vytváří pro montážní firmy TZB zcela novou situaci, jakousi strategickou výzvu přinášející nové příležitosti. Udržitelné zásobování energií je zcela zásadní a klíčové pro politickou, ekonomickou a sociální stabilitu. A k udržitelnému zásobování energií vedou jen dvě cesty:

  • zvyšující se využívání alternativních (zejména obnovitelných) zdrojů energie
  • zvyšování účinnosti využívání energie

Je jasné, že nové technologie přinášejí montážním firmám TZB nové příležitosti. Aspoň těm firmám, které reagují pružně na vývoj na trhu i na vývoj technologií.

 
 
Reklama