Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Designblok 05 v Galerii Laufen

Vážení zákazníci,

dovolujeme si Vás pozvat na

7. ročník dnů designu v Praze

od 4.10. - 9.10. 2005 také v naší Galerii Koupelen

V rámci Designbloku zde proběhne zajímavá výstava textilií ve spolupráci s designéry z portálu www.czechdesign.cz.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

VÍCE O DESIGN BLOKU


Na sedačky, židle, skříně, světla a další bytové vybavení se soustředila pozornost designerů od prvopočátku. Poněkud opomíjeným tématem ale byla po dlouhou dobu koupelna. Přitom se jedná o důležitou místnost pro relaxaci a uvolnění, kde se očišťujeme a nabíráme sílu pro tělo i duši. Se vzrůstajícím zájmem o koupelnu roste i kvalita designu koupelnové keramiky a věhlasní návrháři se předhánějí v nápaditých řešeních.

Přicházející novinky s sebou přináší i řadu odborných termínů pro inovace - co vlastně znamenají?

Co je Cleanet?

CLEANET značky Laufen je toaleta kombinovaná s bidetem. Čistí jemným, teplým proudem vody. Bidetová sprška je umístěna pod toaletním sedátkem. Je ovládána buď tlačítkem umístěným na straně klozetu, nebo dálkovým ovládáním. Teplota a tlak vody mohou být individuálně nastaveny. Provedení "de lux" nabízí integrovaný fén, ketrý po stisknutí tlačítka jemně a důkladně vysuší intimní partie. Na požádání může být ke CLEANETu dodáno i dálkové ovládání pro sprchu, fén a splachovadlo.

Co je to CLOU SYSTEM?

Díky estetickému přepadovému systému Clou již umyvadla a bidety nepotřebují přepadový otvor, v němž se časem může usazovat nečistota a bakterie. Je to tzv. skrytý přepad uvnitř keramiky. Tímto benefitem jsou vybaveny serie Il Bagno Alessi a Mylife.

Co znamená úprava FIXGLANC?

Je to dokonalá povrchová úprava sedátek, která zaručuje snadnou údržbu a trvalý lesk.

Co znamená úprava ANTIBAK?

Glazovaný vnitřní kruh a odpad klozetů. Hladký povrch odpadů se snadno čistí a zabraňuje tak ulpívání nečistot a mikroorganismů.

Co znamená pojem TOTAL CLEAN?

Systém "sprchovacích" kanálků po celém obvodu klozetové mísy. Tyto kanálky rovnoměrně rozvádějí splachovací vodu pod vyšším tlakem, čímž je zaručeno dokonalé omytí.

Co znamená DUAL FLUSH ?

Úsporné dvojí splachování. Jední tlačítkem dojde ke spláchnutí 6 litry, druhým pouze 3 litry vody.

Co je to WonderGliss?

Je to speciální povrchová úprava, která velmi zjednodušuje čištění i údržbu keramických výrobků. Na tomto ultrahladkém povrchu se neudrží ani usazeniny ani špína, jsou totiž spláchnuty spolu s vodou.

Co znamená pojem kapotovaný klozet?

Takový klozet má spodní část - takzvanou "nohu klozetu" protaženou až ke stěně, a proto není vidět napojení odpadu. Spojení je dokonale hygienické - prach nemá možnost se usazovat za klozetovou mísou.


Koupelna ve znamení designu

Návrh keramiky jako výzva

Designer je u návrhu keramiky nucen myslet opravdu komplexně, aby výsledný produkt byl symbiózou všech požadavků. I pro zkušeného designera jsou tedy umyvadla, klozety a bidety náročným úkolem. Koupelnová keramika navíc musí být nadčasová a to hned ze dvou důvodů. Je vyráběna mnoho roků v rozsáhlých sériích a za druhé bude koupelna tvořit součást vašeho bytu po několik desítek let. Proto například přední výrobce koupelnové keramiky a vybavení koupelen, švýcarská společnost Laufen, oslovuje pro své zakázky zásadně významné světové návrháře. Díky tomu najdete v sériích keramiky Laufen skvosty desig nu od emocemi nabytého Il bagno Alessi až po sérii Laufen pro s širokým spektrem uplatnění. Věhlasní designeři se vrhají do náročného úkolu, abyste mohli mít doma koupelnu, ve které se budete cítit skutečně dobře.

Královna koupelen

Značku Alessi není třeba nijak podrobněji představovat. Pod její hlavičkou vznikla v atelieru Stefana Giovannoniho série keramiky výjimečných tvarů s názvem Il bagno Alessi, kterou opravdu nejde přehlédnout. Novátorským přístupem Stefano přetvořil známé tvary do objektů, které jsou lidem blízké a přitom velmi vzrušující. Tento set byl nejspíš právě proto v loňské soutěži Miss koupelna zvolen odbornými novináři nejpřitažlivější koupelnou.

Design za dobrou cenu

Nejnovějším přírůstkem mezi sety je série Laufen pro, jejímž otcem je designer Peter Wirz, vedoucí studia Process Product Design. Krédem jeho tvorby se stal "demokratický design", který pronikl z oblasti nábytkového designu i do sféry koupelnové keramiky. Princip "demokratického designu" je veden optimalizací výrobních nákladů, aby kvalitně zpracovaná keramika s autorským designem byla dostupná širokému okruhu zákazníků. Laufen pro v praxi ukazuje, že dobrý design nemusí nutně znamenat vysokou cenu. Právě tato vlastnost předurčuje set pro široké uplatnění nejen v individuálních projektech, ale i v bytové a administrativní výstavbě. Tomu nahrává i šíře sortimentu keramiky, ze které si vyberou nejen zájemci o netradiční pravoúhlé tvary, které přináší Laufen pro A. Naproti tomu Laufen pro B nabízí výrobky klasičtějšího střihu v mnoha variantách. Posledním zástupcem je úsporný Laufen pro C určený do stísněných prostor, aby i do těchto míst mohl proniknout kvalitní design.

 
 
Reklama