Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní koupelnová keramika pro bezbariérovou koupelnu

Tělesně handicapovaní spoluobčané mají svých starostí víc než dost. Proč by se tedy ještě měli potýkat s problémy, na které existují řešení? Díky širokému spektru koupelnové keramiky mohou mít nyní nejen praktickou, ale také designově dokonalou koupelnu jako všichni ostatní.

Jednoduchá, elegantní a bezbariérová koupelna Laufen

Užiteční pomocníci všech tělesně postižených


Umyvadlo Libertyline
pro handicapované
Na komplexní požadavky tělesně postižených se zaměřila speciální série koupelnové keramiky od společnosti Laufen. Výrobky s označením Libertyline pro koupelny bez bariér byly navrženy zkušenými designéry tak, aby i pro tělesně postižené a starší spoluobčany byla koupelna místem odpočinku a relaxace.

Například umyvadlo z výrobkové řady Vienna - Varia je možné z obou stran přiříznout přesně podle konkrétních požadavků klienta. Tím se plně přizpůsobí dalšímu vybavení, takže na odkládací ploše nevznikají mezery, jimiž by padaly na zem drobné předměty.
Vozíčkáři zase ocení umyvadlo Rehab, jehož speciální tvar umožní pohodlně zajet přímo pod něj. Sifon lze kompletně zabudovat do zdi tak, aby nepřekážel kolenům.

S ohledem na pohodlí uživatelů vyvinul Laufen také speciální klozety Vienna comfort, které mají zvýšenou sedací výšku. S netradičními 48 centimetry tak umožňují jednoduché přesednutí z invalidního vozíku a pohodlné sezení se správným držením těla. Zvýšenou sedací plochu však neocení pouze vozíčkáři nebo lidé s omezenou pohyblivostí, ale také starší spoluobčané, pro něž je vstávání z nízkého klozetu zbytečným problémem. Handicapovaní si mohou dále vybírat ze široké nabídky závěsných a stojících klozetů a mís s hlubokým nebo plochým splachováním.

Moderní, funkční, elegantní
Výčet keramiky, u které Laufen myslel také na handicapované, by byl ještě hodně dlouhý. Tvoří jej totiž celé výrobkové řady Vienna, Vienna Comfort, Rehab a Libertyline. Všechna umyvadla i klozety jsou nejen maximálně funkční, ale zároveň moderní a na první pohled elegantní, jak je ostatně běžné u všech výrobkových řad švýcarské značky Laufen. Navíc se dají libovolně kombinovat, takže si i lidé s pohybovým omezením mohou nyní vybavit koupelnu skutečně podle svých představ.

Všechny bezbariérové výrobky mají přívody, jež odpovídají obvyklým normám, a proto je jejich montáž jednoduchá. Také údržba a čistění je díky speciálnímu povrchu Wondergliss záležitostí pár minut, protože na dokonale hladkých stěnách těchto výrobků špína ani vodní kámen nemohou ulpívat. Samozřejmostí jsou také zaoblené hrany koupelnového vybavení, které při možném pádu minimalizují riziko bolestivého naražení nebo zranění.


Vyšší klozet a bidet ze setu Vienna comfort

Zvýšený klozet Libertyline

Inspirace bez bariér
Ať už přemýšlíte nad koupelnou pro sebe či pro své blízké, nebo jste architekt či projektant, výrobky pro handicapované a mnoho dalších typů koupelnové keramiky a nábytku si můžete prohlédnout v Galerii koupelen. Ta se nachází na I.P.Pavlova 5 v Praze 2 a vstupuje se do ní z Legerovy ulice. Samozřejmostí je bezbariérový vjezd do naší vzorkovny, takže nás bez problémů mohou navštívit opravdu všichni.


Jika přináší koupelnovou keramiku Mio pro všechny

Koupelna pro osoby s omezenou možností pohybu vyžaduje odlišné řešení prostoru i jiné tvary a rozměry zařizovacích předmětů než běžná koupelna. Co se ale týče atmosféry a vzhledu, neexistuje žádný rozumný důvod k tomu, aby koupelna pro handicapované v něčem zaostávala za moderní designovou koupelnou pro zdravé uživatele. Komplexní set Mio značky Jika pro tělesně postižené osoby je toho jasným důkazem.


Bezbariérové umyvadlo Mio
Umyvadlo dostatečně nízko na to, aby do něj člověk pohodlně dosáhl, ale zase ne moc, aby si při mytí rukou neotloukl kolena. Naopak vyšší klozet a sem tam nějaké madlo navíc. A zrcadlo, ať se dá pohodlně naklánět, aby se v něm člověk vůbec viděl! Zbytečnosti? Kdeže. Obvyklé starosti handicapovaných.

A protože svých problémů si tito lidé užijí až až, rozhodli se designéři řešit alespoň některé z těch každodenních za ně. Na domácím trhu se díky této snaze objevil set Mio značky Jika, který je určen opravdu všem. Projektanti už nemusejí vybírat ze setů určených pro handicapované, ale použijí jednoduše jen vhodné prvky ze série Mio. Slavný návrhář Peter Wirz vytvořil kompaktní set Mio, který je nejen designově dokonalý, ale vyhoví i speciálním potřebám pohybově omezených občanů.

Lidé s omezenými možnostmi pohybu nejsou nuceni si vybírat ze speciálního kompletu vytvořeného jen pro ně. Pokud se jim líbí právě série Mio, nemusejí se nijak omezovat, protože ten jim nabídne výrobky přizpůsobené přesně potřebám. Slavný návrhář Peter Wirz vytvořil kompaktní sérii Mio, která vyhoví speciálním potřebám pohybově omezených občanů a s jejichž pomocí si i oni sestaví koupelnu podle svých představ.

Pohodlí i mimo domov
Vybavení koupeny a toalety doma je úkol, který si handicapovaní spoluobčané ještě dokáží vyřešit sami. Návštěva veřejných budov je ovšem věc druhá. Při pohybu zde jsou totiž zcela odkázáni na osvícenost a také do určité míry na slušnost jejich majitelů nebo provozovatelů. Zcela samozřejmé by bezbariérové toalety a speciální umyvadla či klozety měly být v místech, kde se lidé s omezenou pohyblivostí vyskytují často. Příkladem je možné jmenovat pečovatelské domy, domovy důchodců, nemocnice, ordinace lékařů nebo státní úřady. Ale zapomínat bychom neměli ani na kina, divadla či restaurace a podobně. Podle úrovně péče o postižené spoluobčany se snadno pozná úroveň celé společnosti a v České republice máme v tomto směru stále co dohánět. Měli bychom totiž ostatním, ale hlavně sami sobě, dokázat, že se právem cítíme součástí civilizované Evropy. Stavební a další normy jsou v tomto případě pochopitelně důležité, ale mnohem důležitější je přístup nás zdravých.


Moderní koupelna Mio bez bariér

Detail klozetu Mio se zvýšenou sedací plochou

Pár centimetrů znamená někdy hodně
Na bezbariérové řešení toalet a koupelen by mělo být pamatováno již od počátečního zpracování projektu těchto prostor. Architekt či projektant by měl mít před očima řešení, které bude v rámci možností příjemné a pohodlné i pro tělesně postižené lidi. Stejně tak by se měli snažit využívat i speciální doplňky a osazení koupelen a toalet. Tyto požadavky výrobky Mio bezezbytku splňují, kombi klozet s výškou 50 cm je sice jen o 8 cm vyšší než běžný záchod, tento rozdíl ale mnohdy znamená mnoho! Všechny výrobky setu Mio jsou zásluhou speciálního designu snadno dostupné také z invalidního vozíku.

Zákazníci jistě ocení i nenáročnost montáže výrobků Jika. Bezbariérová koupelna nevyžaduje žádné nákladné přestavby koupelny, klozety je možné jednoduše namontovat na již existující přípojky.

Populace stále roste
Konečně, větší výšku klozetů jistě ocení také řada lidí vyššího vzrůstu, kteří se v dnešní architektuře někdy mohou také cítit jako handicapovaní. Protože zatímco naše populace neustále pomalu roste, řada výrobků ani stavebních norem tento fakt stále nereflektuje.