Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak v podkroví snížit tepelné ztráty způsobené větrem a mrazem?

Zateplené podkroví a prostory pod šikmou střechou bývá při mrazivém a větrném počasí obtížné vytopit na přijatelnou teplotu. Co je však příčinou a jak tento problém vyřešit?

Podle České technické normy ČSN 73 0540-2: 2002 "Tepelná ochrana budov", kapitoly 7, by měla být průvzdušnost střechy v průběhu užívání budovy téměř nulová. Správná konstrukce šikmé střechy je nám dobře známá: střechy jsou dvou nebo tříplášťové (obr.2 a 3). U tříplášťové střechy je větrání nad i pod difúzní fólií. Mezera pod fólií je přímo spojena s venkovním prostorem (aby byla funkční) a touto mezerou je ochlazován povrch tepelné izolace. Čím bude nižší venkovní teplota vzduchu a větší rychlost vzduchového proudění v mezeře, tím se bude povrch tepelné izolace více ochlazovat.

profoukávání přes difúzní folii
Obr. 1


Pro výrobce minerálních tepelných izolací platí od roku 2002 evropská norma ČSN EN 131162 "Tepelně izolační výrobky pro stavebnictví - průmyslově vyráběné výrobky z minerální vlny". Kapitola 4.3.12 se věnuje odporu při proudění vzduchu. Různé izolační materiály mají odlišný (větší či menší) odpor při proudění vzduchu, ten ovlivňuje tloušťka materiálu. Minerální izolace, které se pro zateplení šikmých střech používají velmi často, jsou velice lehké a kladou velmi malý odpor proti proudění vzduchu a trpí tzv. profoukáváním (obr.4). Čím bude tepelná izolace lehčí, tím bude více profoukávána.


Obr.2 - Tříplášťová střecha
lepení difúzní vrstvy
Obr. 3 - Dvouplášťová střecha

Jak lze účinně zabránit profoukávání lehkého izolačního materiálu?

Tepelné izolace na vnější straně ochraňujeme proti případnému zatečení dešťovou vodou, roztátým sněhem a kondenzací pod krytinou pojistnou hydroizolací - difúzně otevřenou vrstvou. Zároveň tato vrstva umožňuje propustit určité malé množství kondenzace, vzniklé v horní části tepelné izolace. V případě zvýšené vlhkosti již nedokáže difúzní vrstva vlhkost propustit (obr.7). V praxi se aplikují pojistné hydroizolace - difúzně otevřené fólie s přeloženými spoji, kterými proniká studený vzduch při větrném proudění. Vítr snadno proniká do tepelných izolací, které nadměrně ochlazuje. Abychom zabránili velkým tepelným ztrátám, je potřeba počítat s větší tloušťkou izolace, a to zhruba o 20 až 30 procent. Mnohem lepším řešením je však zabránit profoukávání bezpečným slepením spojů difúzně otevřené vrstvy (obr. 5).



Obr. 4 - Profoukávání přes difúzní fólii

Obr. 5 - Lepení difúzní vrstvy



Obr. 6 - Zateplení střechy v hřebeni

Obr. 7 - Kondenzace pod difúzní vrstvou

 
 
Reklama