Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tiskové prohlášení ERÚ k zákonu č. 180/2005 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

Dne 1. srpna 2005 nabývá účinnosti zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů). Tento zákon vytváří základní podmínky pro investory, kteří zvažují výstavbu výroben elektřiny na bázi obnovitelných zdrojů energie v České republice.

Energetický regulační úřad je zákonem zmocněn ke stanovení výkupních cen, cen zelených bonusů a vydání dvou prováděcích vyhlášek.

První vyhláška se týká termínů a podrobností volby způsobu podpory, termínů předávání dat výrobců provozovatelům regionálních distribučních soustav a zejména podmínek splnění technických a ekonomických parametrů při podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Druhá vyhláška stanoví způsob vykazování množství elektřiny vyrobené z obnovitelného zdroje při společném spalování biomasy a neobnovitelného fosilního paliva. Návrhy znění obou vyhlášek jsou zveřejněny na internetových stránkách úřadu (www.eru.cz).

Pasáže vyhlášek týkající se technologií spalujících či spoluspalujících biomasu navazují na vyhlášku Ministerstva životního prostředí o biomase, kterou se stanoví druhy a způsob podpory jednotlivých druhů biomasy. Poté, co bude mít ERÚ k dispozici konečné znění vyhlášky MŽP, budou příslušná ustanovení výše uvedených vyhlášek ERÚ upraveny do finální podoby a následně budou stanoveny minimální výkupní ceny a ceny zelených bonusů pro zdroje spalující biomasu.

Pokud jde o nastavení vstupních parametrů pro určení minimálních výkupních cen a samotné ceny pro nové zdroje, uvedené do provozu po 1. 1. 2006, dospěl úřad k následujícím hodnotám:

Druh obnovitelného zdrojeMinimální výkupní ceny elektřiny
v Kč/kWh
Malé vodní elektrárny v nových lokalitách2,34
Výroba elektřiny spalováním skládkového plynu2,23
Výroba elektřiny spalováním bioplynu v ČOV2,23
Výroba elektřiny využitím geotermální energie4,50
Výroba elektřiny využitím slunečního záření13,20

Předmětem dalších analýz jsou podklady pro stanovení ceny elektřinu vyrobené z bioplynu, kde ERÚ předpokládá pouze mírný nárůst nyní uplatňované ceny a ceny elektřiny z větrných elektráren, kde se uvažuje snížení současné ceny 2,60 Kč/kWh pod úroveň 2,50 Kč/kWh.

Konečné výše cen budou uvedeny v příslušném cenovém rozhodnutí ERÚ účinném od 1. ledna 2006, které bude vydáno nejpozději v listopadu 2005. Pro zdroje uvedené do provozu před tímto datem bude zachována současná výše podpory. O průběžných úpravách cen a návrhů vyhlášek bude úřad informovat na svých webových stránkách.

Výše cen zelených bonusů pro jednotlivé kategorie zdrojů bude stanovena úřadem až v průběhu měsíce září 2005, s ohledem na nutnost znalosti situace na velkoobchodním trhu s elektřinou, tj. znalosti ceny silové elektřiny pro rok 2006, kde základním vodítkem budou ceny produktů "Duhové elektřiny" společnosti ČEZ.

 
 
Reklama